Selesema burung dikesan dalam berpuluh-puluh angsa yang ditemui mati di Dover

Berpuluh-puluh ekor angsa telah ditemui mati di New Hampshire selepas dijangkiti selesema burung. Hanya beberapa minggu lalu, berpuluh-puluh burung di Derry terpaksa dibunuh selepas selesema burung dikesan di tempat perlindungan haiwan. Pada hari Rabu, Jabatan Ikan dan Permainan New Hampshire berkata sekurang-kurangnya 70 angsa liar diuji positif selesema burung. Mereka ditemui mati di kawasan Sungai Bellamy di Dover selama beberapa minggu pada akhir Februari dan awal Mac. Dua bulan lalu, Fish and Game berkata 46 mallard di daerah Rockingham dan 3 ekor itik lain di daerah Grafton juga mempunyai jenis virus ini.”Bukan sesuatu yang luar biasa untuk mencari jenis selesema burung yang berbeza dan kami telah mendokumentasikannya pada masa lalu, tetapi ini adalah kali pertama kami mendokumentasikan bentuk yang sangat patogenik. , “Ketua Bahagian Hidupan Liar Ikan dan Permainan Dan Bergeron berkata. Risiko kepada manusia adalah rendah, kerana pegawai Jabatan Ikan dan Permainan berkata mereka kebanyakannya melihat selesema burung dalam kalangan orang yang bekerja rapat dengan haiwan itu. Ancaman biasanya lebih besar kepada ayam ternakan. .“Jika anda boleh mengasingkan burung anda daripada unggas air, ia akan membantu melindungi mereka. Jika sesiapa mempunyai burung yang sakit yang mereka perhatikan, jika mereka domestik, mereka ingin menghubungi Jabatan Pertanian Negeri,” kata Bergeron. Ketua Jabatan Ikan dan Permainan berkata mereka tidak boleh menguji setiap burung mati yang dilaporkan kepada mereka. Sebaliknya, mereka akan menguji sama ada ia luar biasa atau jika terdapat sekumpulan besar haiwan yang mati. Jika anda mempunyai atau melihat burung yang sakit, Fish and Game berkata untuk menghubungi Jabatan Pertanian Negeri.

Berpuluh-puluh angsa telah ditemui mati di New Hampshire selepas dijangkiti selesema burung.

Hanya beberapa minggu yang lalu, berpuluh-puluh burung di Derry terpaksa dibunuh selepas selesema burung dikesan di tempat perlindungan haiwan.

Pada hari Rabu, Jabatan Ikan dan Permainan New Hampshire berkata sekurang-kurangnya 70 angsa liar diuji positif untuk selesema burung.

Mereka ditemui mati di kawasan Sungai Bellamy di Dover selama beberapa minggu pada akhir Februari dan awal Mac.

Dua bulan lalu, Fish and Game berkata 46 mallard di daerah Rockingham dan 3 ekor itik lain di daerah Grafton juga mempunyai jenis virus ini.

“Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk mencari jenis selesema burung yang berbeza dan kami telah mendokumentasikannya pada masa lalu, tetapi ini adalah kali pertama kami mendokumentasikan bentuk yang sangat patogenik,” kata Ketua Bahagian Hidupan Liar Ikan dan Permainan Dan Bergeron.

Risiko kepada manusia adalah rendah, kerana pegawai Jabatan Ikan dan Permainan berkata mereka kebanyakannya melihat selesema burung di kalangan orang yang bekerja rapat dengan haiwan itu.

Ancaman biasanya lebih besar kepada ayam domestik.

“Sekiranya anda boleh memisahkan burung anda daripada unggas air, ia sangat membantu dalam melindungi mereka. Jika sesiapa mempunyai burung yang sakit yang mereka perhatikan, jika mereka domestik, mereka ingin menghubungi Jabatan Pertanian Negeri,” kata Bergeron.

Ketua Jabatan Ikan dan Permainan berkata mereka tidak boleh menguji setiap burung mati yang dilaporkan kepada mereka. Sebaliknya, mereka akan menguji sama ada ia luar biasa atau jika terdapat sekumpulan besar haiwan yang mati.

Jika anda mempunyai atau melihat burung yang sakit, Fish and Game berkata untuk menghubungi Jabatan Pertanian Negeri.

We want to say thanks to the author of this post for this amazing content

Selesema burung dikesan dalam berpuluh-puluh angsa yang ditemui mati di Dover


You can find our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/