Selesema, COVID, dan selesema biasa: apakah simptomnya

Musim selesema sedang berlangsung, sub varian COVID-19 baharu muncul, dan selesema biasa, walaupun sentiasa beredar, lebih berleluasa pada bulan-bulan yang lebih sejuk, yang bermaksud anda mungkin tidak tahu virus mana yang bertanggungjawab untuk gejala anda.

Pakar perubatan mengesahkan bahawa simptom yang bertindih boleh menyukarkan untuk mentafsir virus yang anda miliki, itulah sebabnya penting untuk menjalani ujian, kata Dr. Benjamin Abramoff, penolong profesor perubatan fizikal klinikal dan pemulihan serta pengarah Penn Medicine post COVID klinik penilaian dan pemulihan. Ujian untuk COVID-19 dan selesema boleh membantu anda memahami tindakan terbaik, seperti berbincang dengan doktor anda tentang sama ada anda perlu mengambil ubat seperti Paxlovid atau Tamiflu, yang boleh mengurangkan tempoh COVID dan selesema masing-masing, atau sama ada anda perlu untuk mengasingkan diri daripada keluarga dan untuk berapa lama.

Apakah perbezaan antara selesema dan covid?

Selesema dan COVID adalah kedua-dua penyakit pernafasan yang timbul daripada penyebaran virus yang berbeza. Selesema biasanya memuncak antara Disember dan Februari, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS (CDC), dan keterukan selesema bergantung pada musim dan bagaimana vaksin selesema berkorelasi dengan apa yang beredar, kata Dr Preeti Malani, seorang doktor penyakit berjangkit di Universiti Michigan.

COVID-19 tidak terikat dengan musim tertentu walaupun pakar membuat spekulasi bahawa akan ada musim lain gelombang COVID antara Oktober dan Januari.

Walaupun sama ada selesema atau COVID boleh muncul sebagai asimtomatik, mereka yang selesema biasanya merasakan gejala serta-merta, antara satu dan empat hari selepas jangkitan, manakala mereka yang mempunyai COVID boleh merasainya dari dua hingga lima hari selepas atau di mana-mana sehingga 14 hari, mengikut CDC.

COVID dilaporkan merebak lebih mudah daripada selesema, terutamanya apabila orang tidak mempunyai gejala.

Walaupun selesema dan COVID kelihatan serupa pada permulaannya, gejala selepas COVID, seperti kabus otak, keletihan, perubahan bau atau rasa antara lain, adalah unik kepada virus dan masih dikaji.

Apakah simptom COVID, selesema dan selsema?

Menurut CDC, simptom mana-mana jangkitan virus adalah serupa, walaupun adalah lebih biasa untuk kehilangan bau dan rasa jika anda tamat tempoh tindak balas COVID-19 berbanding selesema atau selsema. Berikut adalah simptomnya, dengan maklumat daripada AAFA dan CDC.

Sumber: AAFA, CDC

Gejala selsema

Berapa lama selepas gejala pendedahan bermula: 1-3 hari

Demam: Tempoh demam pendek

Sakit: Biasa

Sejuk: tidak

Keletihan, kelemahan: kadang-kadang

Bersin: Biasa

Batuk: Biasa (ringan)

Hidung tersumbat: Biasa

Sakit tekak: Biasa

Sakit kepala: Jarang

Sesak nafas: Tidak

Sesak/sakit dada: Tidak

Hilang rasa/bau: Jarang

Cirit-birit, loya dan muntah: Jarang

Simptom Covid

Berapa lama selepas simptom pendedahan bermula: 2-5 hari, tetapi sehingga 14 hari

Demam: Biasa

Sakit: Biasa

Menggigil: Biasa

Keletihan, kelemahan: Biasa

Bersin: Jarang

Batuk: Biasa (biasanya kering)

Hidung tersumbat: Biasa

Sakit tekak: Biasa

Sakit kepala: Biasa

Sesak nafas: Biasa

Sesak/sakit dada: Kadang-kadang

Kehilangan rasa/bau: Biasa

Cirit-birit, loya dan muntah: Biasa

Gejala Selesema

Berapa lama selepas gejala pendedahan bermula: 1-4 hari

Demam: Biasa

Sakit: Biasa

Menggigil: Kadang-kadang

Keletihan/kelemahan: Biasa

Bersin: Tidak

Batuk: Biasa (biasanya kering)

Hidung tersumbat: Kadang-kadang

Sakit tekak: Kadang-kadang

Sakit kepala: Biasa

Sesak nafas: Tidak

Sesak/sakit dada: Tidak

Hilang rasa/bau: Jarang

Cirit-birit, loya dan muntah: Kadang-kadang

AAFA ambil perhatian bahawa selesema dan selesema boleh membawa kepada asma yang datang dengan masalah bernafas, sakit dada atau sesak dan/atau pernafasan yang cepat.

Seberapa teruk selesema dan COVID musim sejuk ini?

Walaupun tidak jelas bagaimana COVID-19 dan selesema akan nyata dalam beberapa bulan akan datang, pakar mempunyai kebimbangan mereka. Musim ini mungkin “musim selesema yang teruk, di samping potensi lonjakan COVID yang lain,” kata Abramoff.

Dan “Spinoff Omicron” seperti BQ.1 dan BQ.1.1 yang baru beredar mungkin meningkatkan kes COVID, walaupun pakar mengatakan penggalak COVID bivalen masih akan meningkatkan perlindungan.

Untuk kekal di puncak musim sakit, adalah lebih baik untuk bersikap proaktif, mendapatkan vaksin, meningkatkan dan menguji jika anda mempunyai simptom, kata Abramoff.

Intinya adalah tidak mendedahkan orang jika anda berasa sakit, kata Malani, sambil menyatakan adalah penting untuk tinggal di rumah dari kerja apabila anda merasakan sebarang gejala yang berkaitan dengan virus ini.

“Ia menjadi boleh diterima secara sosial dan, sebenarnya sangat, sangat digalakkan untuk orang berkata, ‘Saya tidak sihat’ dan ‘Saya tidak boleh datang bekerja.’”

Daftar untuk Ciri Keberuntungan senarai e-mel supaya anda tidak terlepas ciri terbesar kami, temu bual eksklusif dan penyiasatan.

We would love to give thanks to the writer of this short article for this outstanding web content

Selesema, COVID, dan selesema biasa: apakah simptomnya


You can find our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/