Senaman yang kerap boleh meningkatkan keberkesanan vaksin coronavirus

Komen

Senaman yang kerap boleh meningkatkan manfaat vaksinasi atau penggalak coronavirus anda yang seterusnya, walaupun anda menjadualkan suntikan anda minggu atau bulan dari sekarang, menurut belajar kesan aktiviti fizikal dan vaksin yang kerap.

Kajian itu, yang melibatkan hampir 200,000 lelaki dan wanita di Afrika Selatan, mendapati vaksinasi coronavirus berkesan mencegah penyakit teruk pada kebanyakan mereka. Tetapi ia berfungsi paling baik pada orang yang kerap bersenam. Mereka berakhir kira-kira 25 peratus lebih kecil kemungkinan dimasukkan ke hospital dengan covid berbanding orang yang tidak aktif, walaupun semua orang menerima vaksin yang sama.

“Saya fikir kajian ini menambah bukti yang semakin meningkat bahawa, bersama dengan vaksinasi, aktiviti fizikal harian adalah satu-satunya perkara paling penting yang boleh anda lakukan untuk mencegah hasil COVID-19 yang teruk,” kata Robert Sallis, doktor perubatan keluarga dan sukan di Kaiser Pusat Perubatan Permanente Fontana di California dan bekas presiden American College of Sports Medicine. Dia telah meneliti covid dan bersenam tetapi tidak terlibat dengan kajian baharu itu.

Penemuan kajian itu menimbulkan persoalan, bagaimanapun, tentang berapa banyak – atau sedikit – senaman yang paling baik untuk meningkatkan manfaat vaksin dan sama ada sudah terlambat untuk mendapat manfaat jika anda sudah diberi vaksin sepenuhnya atau akan segera.

Banyak penyelidikan pada tahun lalu telah menunjukkan bahawa menjadi aktif dan cergas dengan ketara mengurangkan risiko anda menjadi sakit teruk jika anda mendapat covid. Sallis mengetuai a belajar, sebagai contoh, daripada hampir 50,000 warga California yang diuji positif untuk coronavirus sebelum vaksin tersedia. Mereka yang kerap berjalan atau bersenam sebelum jatuh sakit adalah kira-kira separuh berkemungkinan memerlukan kemasukan ke hospital sebagai orang yang tidak aktif.

Begitu juga, Ogos semakan daripada 16 kajian lepas yang melibatkan hampir 2 juta orang menyimpulkan bahawa orang yang aktif adalah jauh lebih kecil daripada mereka yang tidak aktif untuk dijangkiti, dimasukkan ke hospital atau dibunuh oleh covid.

Covid yang panjang boleh menyebabkan anda mundur sedekad dalam keuntungan senaman

Hubungan antara senaman dan perlindungan covid ini masuk akal, kata Sallis. Kita tahu “fungsi imun bertambah baik dengan aktiviti fizikal yang kerap,” katanya, begitu juga tahap kesihatan paru-paru dan keradangan, yang sebaliknya boleh menyumbang kepada peningkatan hasil buruk dengan covid.

Tetapi kajian tidak melihat sama ada orang yang aktif mendapat manfaat tambahan daripada suntikan dan penggalak coronavirus mereka.

Jadi, untuk kajian baharu itu, yang baru diterbitkan dalam British Journal of Sports Medicine, penyelidik di Johannesburg mengumpulkan rekod tanpa nama hampir 200,000 lelaki dan wanita daripada syarikat insurans kesihatan terbesar di negara itu.

Rekod itu termasuk maklumat tentang vaksinasi orang ramai, hasil covid dan tabiat senaman, yang diperoleh daripada penjejak aktiviti dan lawatan gim. Oleh kerana penanggung insurans kesihatan memberikan mata dan hadiah kepada orang ramai kerana aktif, subjek kajian cenderung untuk merekodkan setiap senaman dengan teliti.

Para penyelidik mula-mula membandingkan secara meluas yang divaksinasi dan yang tidak divaksinasi. (Vaksin Johnson & Johnson adalah satu-satunya pilihan yang ada ketika itu.) Seperti yang dijangkakan, covid yang tidak divaksinasi berkembang dan menjadi sakit tenat dalam jumlah yang jauh lebih besar daripada yang divaksinasi.

Tetapi walaupun di kalangan yang divaksin sepenuhnya, senaman membuat perbezaan yang ketara dalam hasil covid, kata Jon Patricios, seorang profesor perubatan klinikal dan sains kesihatan di Universiti Witwatersrand di Johannesburg-Braamfontein, yang menyelia kajian baharu itu.

Orang yang divaksinasi yang berjalan atau melakukan senaman sederhana selama sekurang-kurangnya 150 minit seminggu hampir tiga kali lebih kecil kemungkinan dimasukkan ke hospital jika mereka dijangkiti covid berbanding mereka yang telah diberi vaksin tetapi tidak aktif.

Dalam istilah yang lebih konkrit, vaksin mereka melindungi mereka kira-kira 25 peratus lebih baik daripada suntikan yang sama pada orang yang tidak aktif.

Adakah anda melakukan senaman lemak badan anda kebelakangan ini?

Tabiat senaman orang ini memenuhi atau melebihi garis panduan senaman standard yang dipromosikan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, kata Patricios, yang memerlukan setengah jam atau lebih aktiviti sederhana sekurang-kurangnya lima kali seminggu.

Tetapi orang yang diberi vaksin yang bergerak kurang, bersenam selama sejam setiap minggu, adalah 1.4 kali lebih kecil kemungkinan dimasukkan ke hospital berbanding kumpulan yang tidak aktif dan divaksinasi, mencadangkan vaksin mereka adalah kira-kira 12 peratus lebih berkesan daripada orang yang tidak bersenam. .

“Melakukan sesuatu adalah penting, walaupun orang ramai tidak memenuhi garis panduan penuh,” kata Patricios. “Ia adalah idea yang kami panggil ‘langkah kecil, perisai yang kuat.’ ”

Jika anda tidak dapat menyesuaikan diri dengan berjalan kaki selama 30 minit hari ini, katanya, berjalan kaki selama 10 minit adalah lebih baik daripada melewatkan senaman sama sekali.

Walau bagaimanapun, kajian ini bersifat persatuan, bermakna ia menunjukkan hubungan antara aktiviti dan hasil covid. Walaupun ia tidak membuktikan bahawa menjadi aktif menyebabkan vaksin menjadi lebih berkesan, pautan itu konsisten dan kesannya besar, kata Patricios.

Dia juga percaya hubungan itu akan serupa untuk senaman dan vaksin coronavirus lain seperti versi Moderna dan Pfizer, dan pada orang yang tidak kebetulan tinggal di Johannesburg.

Bagaimana aktiviti kebiasaan menambah tindak balas vaksin masih agak tidak jelas. Tetapi Patricios mengesyaki sistem kekebalan tubuh yang kuat mendorong penciptaan batalion tambahan antibodi covid selepas setiap vaksinasi. Gaya hidup juga mungkin mempengaruhi tindak balas, termasuk diet dan pendapatan orang ramai.

Mungkin yang paling menggalakkan, “Saya tidak fikir sudah terlambat” untuk mula bersenam, katanya. Tidak aktif? Berjalan-jalan hari ini sepatutnya mula menyediakan sistem imun anda untuk bertindak balas dengan lebih bersemangat kepada vaksinasi atau pendedahan covid anda yang seterusnya. “Selain itu,” dia menunjukkan, “anda tidak memerlukan preskripsi, dan ia adalah percuma.”

Daftar untuk surat berita Well+Being, sumber nasihat pakar anda dan petua mudah untuk membantu anda hidup dengan baik setiap hari

Adakah anda mempunyai soalan kecergasan? E-mel YourMove@washpost.com dan kami mungkin menjawab soalan anda dalam lajur akan datang.

We wish to thank the writer of this post for this outstanding material

Senaman yang kerap boleh meningkatkan keberkesanan vaksin coronavirus


Check out our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/