Sentiasa Bersenam Dengan Berat Dikaitkan dengan Risiko Kematian yang Lebih Rendah – Berita Neurosains

Ringkasan: Senaman latihan berat yang kerap dikaitkan dengan pengurangan risiko kematian, laporan kajian baru. Menggabungkan senaman aerobik dengan senaman berasaskan berat menambah kesan perlindungan.

Sumber: BMJ

Bersenam secara kerap dengan bebanan dikaitkan dengan risiko kematian yang lebih rendah daripada sebarang sebab, kecuali kanser, mendapati penyelidikan dijalankan pada orang dewasa yang lebih tua dan diterbitkan dalam talian dalam Jurnal Perubatan Sukan British.

Dan memastikan bahawa rutin senaman mingguan termasuk kedua-dua berat dan aktiviti aerobik nampaknya mempunyai kesan tambahan, penemuan mencadangkan.

Garis panduan semasa mengenai aktiviti fizikal untuk semua orang dewasa mengesyorkan sekurang-kurangnya 150 minit mingguan aktiviti aerobik intensiti sederhana, atau sekurang-kurangnya 75 minit aktiviti aerobik intensiti cergas, atau gabungan yang sama antara kedua-duanya—biasanya dirujuk sebagai MVPA (fizikal sederhana hingga cergas. aktiviti).

Semua orang dewasa juga disyorkan untuk menggabungkan aktiviti yang melatih semua kumpulan otot utama. Namun, walaupun senaman aerobik dikaitkan secara konsisten dengan risiko kematian yang lebih rendah, tidak jelas sama ada bersenam dengan bebanan mungkin mempunyai kesan yang sama.

Dalam usaha untuk menutup jurang pengetahuan ini, para penyelidik menetapkan untuk menilai secara berasingan dan bersama-sama potensi kesan bersenam dengan bebanan dan aktiviti aerobik terhadap risiko kematian di kalangan orang dewasa yang lebih tua.

Mereka menarik peserta daripada Percubaan Saringan Kanser Prostat, Paru-paru, Kolorektal dan Ovari (PLCO). Ini bermula pada tahun 1993 dan termasuk 154,897 lelaki dan wanita berumur 55-74 dari 10 pusat kanser yang berbeza di Amerika Syarikat.

Pada tahun 2006, 104,002 peserta juga ditanya sama ada mereka telah bersenam dengan berat sepanjang tahun lalu, dan jika ya, berapa kerap mereka melakukannya—apa-apa sahaja daripada kurang daripada sekali sebulan hingga beberapa kali seminggu.

Dan mereka ditanya tentang kekerapan dan tempoh kedua-dua aktiviti fizikal intensiti sederhana dan kuat sepanjang tahun lalu.

Keamatan sederhana digambarkan sebagai ‘aktiviti di mana anda mengeluarkan peluh ringan atau meningkatkan pernafasan dan kadar denyutan jantung anda kepada tahap sederhana tinggi’ dan aktiviti cergas sebagai ‘aktiviti yang cukup berat untuk mengeluarkan peluh atau meningkatkan pernafasan dan kadar denyutan jantung anda ke tahap yang sangat tinggi ‘.

Empat kumpulan aktiviti telah dijana berdasarkan jumlah minit mingguan MVPA: (1) tidak aktif, 0 minit; (2) MVPA aerobik tidak mencukupi, 1–149 minit; (3) mencukupi, 150+ minit aktiviti sederhana, atau jumlah yang setara dengan aktiviti cergas; dan (4) sangat aktif, 301 minit atau lebih aktiviti sederhana, atau jumlah yang setara dengan aktiviti lasak.

Secara keseluruhan, maklum balas 99,713 orang telah dimasukkan dalam analisis akhir, 28,477 daripadanya meninggal dunia dalam purata 9½ tahun pemantauan. Purata umur mereka pada permulaan tempoh pemantauan ialah 71, dan berat purata (BMI) ialah 27.8 kg/m2 yang ditakrifkan sebagai berat badan berlebihan.

Hampir 1 dalam 4 (23%) responden melaporkan beberapa aktiviti angkat berat; 16% berkata mereka bersenam dengan berat secara kerap antara satu hingga enam kali seminggu. Hampir satu pertiga (32%) cukup aktif secara aerobik, sama ada memenuhi (24%) atau melebihi (8%) garis panduan mengenai MVPA.

Bersenam dengan beban dan MVPA aerobik kedua-duanya secara bebas dikaitkan dengan risiko kematian yang lebih rendah daripada sebarang sebab, serta daripada penyakit kardiovaskular, tetapi bukan daripada kanser.

Secara keseluruhan, bersenam dengan pemberat tanpa ketiadaan MVPA dikaitkan dengan risiko kematian 9-22% lebih rendah, bergantung pada jumlah: contohnya, menggunakan pemberat sekali atau dua kali seminggu dikaitkan dengan risiko 14% lebih rendah.

Begitu juga, dalam kalangan mereka yang tidak bersenam dengan bebanan, MVPA aerobik dikaitkan dengan risiko kematian 24-34% lebih rendah daripada sebarang sebab, berbanding mereka yang tidak melaporkan MVPA mahupun bersenam dengan berat.

Tetapi risiko kematian paling rendah dilihat di kalangan mereka yang mengatakan mereka melakukan kedua-dua jenis aktiviti fizikal.

Sebagai contoh, risiko kematian adalah 41-47% lebih rendah di kalangan mereka yang mengatakan mereka memenuhi tahap MVPA mingguan yang paling disyorkan dan yang bersenam dengan berat sekali atau dua kali seminggu berbanding mereka yang tidak aktif secara fizikal.

Pencapaian pendidikan, merokok, BMI, bangsa dan etnik tidak banyak mengubah persatuan yang diperhatikan, tetapi seks melakukannya: persatuan itu lebih kuat pada wanita.

Ini adalah kajian pemerhatian, dan oleh itu, tidak dapat mewujudkan sebab, ditambah dengannya ia bergantung pada ingatan peribadi dan memasukkan data dari satu titik masa. Butiran khusus tentang intensiti latihan, beban latihan, isipadu (set dan ulangan), dan berapa lama peserta bersenam dengan pemberat tidak tersedia, semuanya mungkin telah mempengaruhi penemuan.

Dan memastikan bahawa rutin senaman mingguan termasuk kedua-dua berat dan aktiviti aerobik nampaknya mempunyai kesan tambahan, penemuan mencadangkan. Imej berada dalam domain awam

Kajian itu hanya tertumpu pada berat, tetapi terdapat jenis latihan pengukuhan otot lain, kata para penyelidik, memetik callisthenics, yang termasuk tekan tubi dan jongkong; Pilates; dan latihan pliometrik, yang termasuk lompat tuck dan burpees.

Menggunakan berat boleh menjadikan badan lebih kurus: jumlah jisim tanpa lemak dikaitkan secara bebas dengan risiko kematian yang lebih rendah, kata para penyelidik dengan cara menjelaskan penemuan mereka. Dan jika dilakukan di gim, ia juga boleh menjadi sangat bergaul—faktor lain yang dikaitkan dengan kehidupan yang lebih lama dan lebih sihat.

“Penemuan kami bahawa risiko kematian kelihatan paling rendah bagi mereka yang mengambil bahagian dalam kedua-dua jenis senaman memberikan sokongan kuat untuk cadangan semasa untuk terlibat dalam kedua-dua aktiviti aerobik dan pengukuhan otot,” tulis mereka.

“Orang dewasa yang lebih tua mungkin akan mendapat manfaat daripada menambah latihan angkat berat kepada rutin aktiviti fizikal mereka,” mereka membuat kesimpulan.

Lihat juga

Ini menunjukkan bayi dan gelombang bunyi

Mengenai latihan ini dan berita penyelidikan panjang umur

Pengarang: Perhubungan Media BMJ
Sumber: BMJ
Hubungi: Perhubungan Media BMJ – BMJ
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Akses tertutup.
Persatuan bebas dan bersama aktiviti angkat berat dan aerobik dengan semua sebab, penyakit kardiovaskular dan kematian kanser dalam Percubaan Saringan Kanser Prostat, Paru-paru, Kolorektal dan Ovari” oleh Charles E Matthews et al. Jurnal Perubatan Sukan British


Abstrak

Persatuan bebas dan bersama aktiviti angkat berat dan aerobik dengan semua sebab, penyakit kardiovaskular dan kematian kanser dalam Percubaan Saringan Kanser Prostat, Paru-paru, Kolorektal dan Ovari

Objektif

Kedua-dua aktiviti fizikal sederhana hingga cergas aerobik (MVPA) dan senaman pengukuhan otot (MSE) disyorkan, tetapi faedah kematian angkat berat, jenis MSE tertentu, adalah terhad.

Kaedah

Dalam Percubaan Saringan Kanser Prostat, Paru-paru, Kolorektal dan Ovari, kami menggunakan regresi bahaya berkadar Cox untuk mengira nisbah bahaya (HRs) dan 95% CI untuk perkaitan antara angkat berat dan kematian, melaraskan faktor risiko demografi, gaya hidup dan tingkah laku. Sampel termasuk 99 713 orang dewasa yang melengkapkan soal selidik susulan yang menilai angkat berat yang kemudiannya disusuli sehingga 2016 untuk menentukan kematian (median 9, IQR 7.6-10.6 tahun).

Keputusan

Purata umur pada soal selidik susulan ialah 71.3 (IQR 66–76) tahun, 52.6% perempuan, dengan purata indeks jisim badan 27.8 (SD 4.9) kg/m2. Angkat berat dikaitkan dengan risiko kematian semua punca 9% lebih rendah (HR=0.91 (95% CI 0.88 hingga 0.94)) dan kematian CVD (0.91 (95% CI 0.86 hingga 0.97)) selepas melaraskan MVPA. Model bersama mendedahkan bahawa orang dewasa yang memenuhi cadangan MVPA aerobik tetapi tidak mengangkat berat mempunyai risiko kematian semua punca 32% lebih rendah (HR=0.68 (95% CI 0.65 hingga 0.70)), manakala mereka yang juga melaporkan angkat berat 1-2 kali seminggu mempunyai risiko 41% lebih rendah (HR=0.59 (95% CI 0.54 hingga 0.64)), kedua-duanya berbanding dengan orang dewasa yang tidak melaporkan MVPA aerobik atau angkat berat. Tanpa pelarasan untuk MVPA, angkat berat dikaitkan dengan kematian kanser yang lebih rendah (HR=0.85 (95% CI 0.80 hingga 0.91)).

Kesimpulan

Angkat berat dan MVPA dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah bagi semua sebab dan kematian CVD, tetapi bukan kematian akibat kanser. Orang dewasa yang memenuhi jumlah yang disyorkan bagi kedua-dua jenis senaman kelihatan mendapat faedah tambahan.

We want to give thanks to the writer of this post for this amazing material

Sentiasa Bersenam Dengan Berat Dikaitkan dengan Risiko Kematian yang Lebih Rendah – Berita Neurosains


You can view our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/