Seorang lelaki berusia 28 tahun yang kehilangan 25 paun tanpa berdiet atau bersenam diberitahu dia menghidap IBS. Dia sebenarnya menghidap kanser kolon.

  • Ashley Teague, kini 30, mengalami penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan, cirit-birit, dan najis berdarah selama berbulan-bulan.
  • Dia berkata doktornya menolak permintaan kolonoskopinya, kerana dia masih muda dan kelihatan sihat.
  • Dia menghidap kanser kolon dan sindrom Lynch, keadaan genetik yang meningkatkan risiko beberapa jenis kanser.

Ashley Teague tidak tahu mengapa dia mula menurunkan berat badan pada musim bunga 2019, dan dia tidak begitu peduli.

Tahun sebelumnya adalah tahun yang sangat sukar – kawan rapatnya meninggal dunia akibat a serangan jantung dan bapa saudaranya telah dibunuh semasa menjalankan tugas – dan dia akan menambah berat badannya.

Mungkin, Teague fikir, berat badan yang hilang mencerminkan kesihatan mental dan fizikalnya yang bertambah baik. Tidak kisah bahawa dia bekerja larut malam sebagai bouncer dan tidak mengubah diet atau rutin senamannya.

“Saya seperti, ‘OK cool,'” kata Teague, yang bingkainya 6 kaki 1 telah meningkat kepada kira-kira 275 paun pada yang paling berat. “Saya langsung tidak memberi perhatian untuk suka, ‘Hei jadual anda teruk, anda hampir tidak tidur, anda makan seperti omong kosong.'”

Tetapi kira-kira setahun kemudian, Teague, seorang jurugambar bebas dan ibu kepada dua anak di Indianapolis, mula risau. Berat badannya turun 25 paun, mengalami sakit sisi yang teruk dan tidak dapat dijelaskan semasa melakukan penggambaran Super Bowl, dan semua yang dimakannya mengalir melaluinya. Dia mengalami cirit-birit sehingga tujuh kali sehari.

“Saya tahu jauh di lubuk hati” ada sesuatu yang tidak kena, katanya.

Tetapi Teague, kini 30, berkata ia mengambil masa enam hingga tujuh bulan untuk membela dirinya di pejabat doktor untuk diberikan kolonoskopi – walaupun dia mungkin mewarisi sindrom Lynch, keadaan genetik yang dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi untuk pelbagai jenis kanser, termasuk kanser kolorektal.

Sebaik sahaja dia akhirnya menjalani prosedur itu, Teague mengetahui dia mempunyai tumor dalam kolonnya sebesar bola besbol. Dia berkongsi kisahnya untuk meningkatkan kesedaran tentang sindrom Lynch dan peningkatan kadar kanser kolon di kalangan orang muda, dan untuk menggalakkan orang ramai bercakap untuk diri mereka sendiri.

“Tubuh anda memberi anda tanda sebelum ia ditutup,” kata Teague, “jadi dengarkannya.”

Pakar klinik mula-mula memberitahu dia kelihatan sihat dan mungkin mempunyai IBS

Apabila Teague mula-mula pergi ke doktor, dia berkata pengamal jururawat menolak penurunan berat badannya, sakit, dan cirit-birit sebagai sindrom irritable bowel dan memberinya ubat. Sebulan kemudian, Teague kembali dengan senarai simptom yang sama, bersama dengan najis berdarah.

Tetapi kerana kerja darahnya kembali normal dan, jururawat berkata, dia “kelihatan sihat,” permintaannya untuk kolonoskopi ditolak. “Kami tidak memberikan kolonoskopi kepada pesakit di bawah umur 48 tahun,” kata Teague, jururawat memberitahunya.

Pada lawatan doktor berikutnya, Teague berkata dia memberitahu pasukan bahawa ibunya, yang terselamat daripada kanser buah pinggang dan payudara, menghidap sindrom Lynch. Teague mempunyai peluang 50% untuk mewarisi mutasi, yang menyebabkan wanita mempunyai risiko 40% hingga 60% seumur hidup untuk mendapat kanser kolon, menurut Pusat Kanser MD Anderson.

Tetapi doktor tidak mengujinya untuk keadaan itu, katanya, dan hanya memberitahunya untuk “menanggalkan makanan pedas” dan menukar dietnya kerana imbasan CT tidak mengesan sebarang masalah.

Sehinggalah Teague mengetahui bahawa bapanya baru-baru ini menghidap polip kanser dari kolonnya, dan memberitahu doktornya bahawa, dia telah dikesan pantas untuk menjalani kolonoskopi. “Tiba-tiba, semua orang berebut-rebut, ‘Kami perlu membuat jadual anda, kami perlu membuat jadual anda,” kata Teague.

Apabila dia mengetahui bahawa prosedur Disember 2020 memang mendedahkan kanser, Teague berkata, “Saya ingat dunia saya baru sahaja berhenti. Saya tidak mendengar apa-apa, ia hanya senyap dan sejuk.”

Teague mendapat tahu bahawa dia menghidap sindrom Lynch, yang mempunyai lapisan perak

Teague menjalani pembedahan untuk membuang lebih daripada 4 setengah kaki kolon lima kakinya dan menggabungkan apa yang tinggal dengan usus kecilnya.

Ashley Teague di hospital

Ashley Teague di hospital.

Ashley TeaguePakar bedah itu juga mengesyorkan pemeriksaan genetik untuk sindrom Lynch, yang Teague mengetahui bahawa dia mempunyai. Anggaran mencadangkan kira-kira 1 dalam 300 orang di seluruh dunia menghidap penyakit ini, tetapi ia berkemungkinan “kurang didiagnosis,” kata Dr Matthew Yurgelun, pengarah Pusat Sindrom Lynch di Institut Kanser Dana-Farber, kepada Insider.

Bagi orang yang mengalami sindrom Lynch, beliau berkata, “terdapat banyak alat yang tersedia yang boleh menjadi sangat berkesan untuk mengurangkan kanser, tetapi kita perlu tahu bahawa risiko tambahan itu wujud di tempat pertama.”

mengikut Perubatan Yaleorang yang mengetahui mereka menghidapi sindrom Lynch biasanya memulakan pemeriksaan kanser kolon pada usia 20-an dan mengulanginya setiap tahun atau dua.

Jika Teague telah diuji enam tahun lebih awal apabila ibunya didiagnosis, dia fikir doktor akan mendapat kanser lebih awal dan lebih banyak lagi, jika tidak semua, kolonnya boleh diselamatkan. Tanpa itu, dia hanya boleh makan satu atau dua kali sehari, dia perlu kerap menggunakan bilik air, dan kebanyakannya hanya mempunyai najis yang longgar. Tetapi, dia berkata, “Saya akan mengambil alih perlu menukar beg kolostomi pada bila-bila masa.”

Teague juga bersyukur, dalam satu cara, bahawa dia menghidap sindrom Lynch kerana kanser yang berkembang daripadanya cenderung didiagnosis pada peringkat awal — walaupun pesakit tidak tahu mereka menghidap sindrom Lynch, kata Yurgelun.

Sebelum pembedahan, pakar bedah Teague menyangka ia adalah kanser tahap 4 kerana saiz tumor. Tetapi Teague berkata dia kemudian mengetahui ia adalah tahap 2.

“Sesuatu yang sepatutnya membunuh saya bukan kerana saya menghidap sindrom Lynch,” kata Teague sambil menambah bahawa doktor memberitahunya dia telah menghidap kanser selama lebih setahun.

Sekarang, Teague, yang mempunyai a halaman GoFundMe untuk menampung perbelanjaan perubatannya, sedang mempertimbangkan histerektomi kerana dia juga berisiko tinggi mendapat kanser rahim. Tetapi pertama, dia perlu memutuskan sama ada dia mahukan lebih banyak anak. Anak perempuannya kini berusia 10 dan 6 tahun, dan akan diuji untuk Lynch apabila mereka berumur 18 tahun. “Jika mereka mempunyainya, kami akan mula menyediakan pemeriksaan pencegahan,” katanya. “Jika tidak, mereka boleh pergi.”

Kanser usus semakin meningkat pada golongan muda

Dalam tiga dekad yang lalu, penyelidikan telah didapati secara konsisten peningkatan kadar kanser kolon dan penyakit berkaitan seperti kanser rektum di kalangan orang muda.

Orang yang berumur lebih daripada 50 tahun masih berisiko lebih besar untuk mendapat kanser kolon secara keseluruhan. Walau bagaimanapun, orang di bawah umur 50 tahun lebih kerap didiagnosis dengan bentuk penyakit lanjutan yang sukar dirawat.

Kanser usus boleh menjadi sukar untuk didiagnosis kerana gejala – seperti sakit perut, sembelit, cirit-birit, penurunan berat badan, dan keletihan – adalah biasa dengan penyakit seperti buasir, penyakit radang usus, atau sindrom usus yang merengsa.

“Adalah sangat jelas bahawa tanda dan gejala yang mungkin menunjukkan kanser kolorektal pada mereka yang berumur di bawah 50 tahun, dan terutamanya pendarahan rektum, harus dinilai oleh profesional penjagaan kesihatan dengan segera dan tidak diketepikan sebagai ‘hanya buasir’ atau ‘normal,'” Dr David Greenwald , seorang profesor perubatan dan gastroenterologi di Sekolah Perubatan Icahn di Gunung Sinai, sebelum ini memberitahu Insider.

Jika dikesan lebih awal, kanser kolon sangat boleh dirawat, dan kadar survival relatif lima tahun adalah kira-kira 90% jika kanser tidak merebak, menurut American Cancer Society.

“Saya mempunyai begitu banyak idea dan rancangan yang ingin saya sampaikan untuk menyokong, saya berasa sedikit tawar hati dalam dunia lama yang besar ini, adakah suara saya benar-benar menjadi satu?” Teague berkata. “Tetapi seseorang perlu” menggalakkan doktor untuk mengambil kira sejarah keluarga, sejarah perubatan, dan simptom, dan bukan hanya memecat pesakit kerana usia mereka, katanya.

Mendapatkan saringan, kata Teague, sekurang-kurangnya dapat memberi orang “ketenangan fikiran.”

We would love to give thanks to the author of this article for this incredible web content

Seorang lelaki berusia 28 tahun yang kehilangan 25 paun tanpa berdiet atau bersenam diberitahu dia menghidap IBS. Dia sebenarnya menghidap kanser kolon.


You can view our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/