Seorang lelaki dijangkiti strain baru ‘super gonorrhea’ tahan antibiotik selepas melakukan hubungan seks dalam perjalanan antarabangsa

  • Seorang lelaki Austria dijangkiti jenis baru gonorea yang tahan terhadap rawatan biasa.
  • Dia melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dengan seorang pekerja seks di Kemboja, menurut saintis.
  • Jika strain sedemikian terus merebak, banyak kes gonorea mungkin tidak dapat dirawat, kata mereka.

Seorang lelaki Austria yang melakukan hubungan seks di luar negara mendapat jenis baru yang dipanggil “gonorea super” yang tahan terhadap kebanyakan


antibiotik

biasa digunakan untuk merawat jangkitan, kata saintis.

Ini adalah kali kedua a “gonorea super” ketegangan telah dikesan, selepas satu lagi ditemui pada 2018 di beberapa negara. Istilah “gonorea super” merujuk kepada pepijat yang mempunyai tahap rintangan yang tinggi terhadap rawatan yang disyorkan semasa, menurut Pertubuhan Kesihatan Dunia.

Jika strain tahan pelbagai ubat gonorea terus merebak, banyak kes STD mungkin tidak dapat dirawat, menurut pengarang kes laporan diterbitkan pada hari Khamis dalam jurnal perubatan Eurosurveillance, yang diterbitkan oleh Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit Eropah.

Kebanyakan kes gonorea tidak menghasilkan simptom, tetapi masih boleh menyebabkan komplikasi serius seperti ketidaksuburan jika tidak dapat merawat jangkitan. Gejala termasuk keputihan dan kesakitan apabila seseorang kencing, dan buah zakar yang menyakitkan atau pendarahan faraj yang tidak teratur.

Lelaki itu mengalami kesakitan beberapa hari selepas melakukan hubungan seks tanpa perlindungan

Lelaki yang tidak dikenali berusia lima puluhan itu melakukan hubungan seks tanpa kondom dengan seorang pekerja seks wanita di Kemboja pada April 2022, menurut laporan kes itu. Lima hari kemudian, dia mengalami kesakitan semasa kencing dan keluar cairan dari zakarnya.

Sapuan menunjukkan ketegangan yang ditangkapnya sangat tahan azitromisinyang biasanya merupakan salah satu antibiotik pertama yang digunakan untuk merawat gonorea, dan tahan terhadap antibiotik lain termasuk: ceftriaxone, cefixime, cefotaxime, ciprofloxacin, dan tetracycline.

Rawatan gonorea berbeza dari negara ke negara, tetapi cenderung bermula dengan gabungan azitromisin dan ceftriaxone. Di AS, CDC mengesyorkan ceftriaxone sebagai antibiotik tunggal untuk kebanyakan kes gonorea pada peringkat pertama.

Lelaki itu pada mulanya dirawat dengan azitromisin dan ceftriaxone. Dua minggu kemudian gejalanya hilang, tetapi sapuan zakar masih menunjukkan dia menghidap gonorea. Ujian menunjukkan pepijat “super”nya masih terdedah kepada rawatan dengan antibiotik yang mengandungi penisilin yang dipanggil co-amoxiclav. Ubat itu kelihatan untuk merawat gonorea, kata saintis.

Pengarang laporan kes berkata bahawa “memang menjanjikan,” keputusan swab lelaki itu mencadangkan dua ubat eksperimen yang dipanggil lefamulin dan zoliflodacin, juga berkemungkinan akan bertindak menentangnya. Kedua-dua ubat ini sedang diuji dalam percubaan klinikal peringkat akhir, kata mereka.

Menggunakan kondom adalah salah satu cara utama untuk mengelakkan jangkitan gonorea

Gonorrhea, disebabkan oleh bakteria yang dipanggil Neisseria gonorrhoeae, adalah salah satu jangkitan seksual yang paling kerap dilaporkan di AS, dengan lebih daripada 1.5 juta rakyat Amerika menangkapnya setiap tahun, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit anggaran.

CDC berkata di laman webnya bahawa menggunakan kondom semasa hubungan seks dan melakukan hubungan seks monogami dengan orang yang tidak dijangkiti adalah satu-satunya cara untuk mengurangkan risiko dijangkiti sebarang jenis gonorea.

We would love to thank the writer of this write-up for this incredible web content

Seorang lelaki dijangkiti strain baru ‘super gonorrhea’ tahan antibiotik selepas melakukan hubungan seks dalam perjalanan antarabangsa


Visit our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/