Seorang lelaki yang mengalami sakit kepala selama bertahun-tahun pergi ke pakar optik apabila dia mula melihat bola hitam. Dia disahkan menghidap kanser otak dan berkata pelantikan itu menyelamatkan nyawanya.

  • Seorang lelaki disahkan menghidap kanser otak selepas dia mendapat penglihatan kabur dan pergi ke pakar optik.
  • Pakar optik menemui tanda amaran di belakang matanya, yang boleh disebabkan oleh tumor.
  • Doktor mendiagnosis Matt Voice menghidap kanser otak, dan dia menjalani pembedahan segera untuk membuang 70% tumor.

Seorang lelaki yang menghidap kanser otak berkata bahawa janji temu dengan pakar optik telah menyelamatkan nyawanya.

Matt Voice, 40, bekas mekanik dari UK, berpengalaman sakit kepala dan pening kepala selama tujuh tahun dari umur 32 tahun.

Pada April 2020, sakit kepala Voice menjadi perit, dia mula rebah tanpa diduga, dan “bola hitam” menodai penglihatannya. Dia mempunyai satu episod, semasa memandu, apabila dia berasa sakit dan penglihatannya menjadi sangat kabur sehingga dia terpaksa berhenti.

“Saya mula mengalami sawan dan cahaya akan padam di mata saya. Sungguh mengerikan untuk anak-anak saya – Mason, 11, dan Darcy, 15 – untuk menyaksikannya,” katanya kepada agensi berita UK SWNS.

Suara berkata bahawa doktor berpendapat bahawa gangguan penglihatan dan perubahan penglihatannya disebabkan oleh masalah dengannya tekanan darah.

Walau bagaimanapun, apabila penglihatannya semakin teruk, Voice mendapatkan temu janji pakar optik, yang hampir dibatalkan kerana Sekatan COVID pada masa itu.

“Tetapi saya menolak untuk pergi,” katanya.

Semasa temujanji, doktor mata mendapati tanda amaran bahawa dia boleh menghidapi a ketumbuhan atau pendarahan otak.

Glioma menyebabkan gejala seperti muntah dengan menekan pada otak

Pakar optik merujuk Voice ke klinik mata di hospital tempatan, dan pada Mei 2020 doktor mendiagnosisnya dengan kanser otakdipanggil astrocytoma, yang timbul daripada sel-sel yang mengelilingi sel-sel saraf di dalam otak.

“Saya diberitahu ia berada di sebelah kiri dan kanan otak saya dan ia akan menjadi agresif,” kata Voice.

Astrocytomas adalah sejenis kanser otak yang dipanggil a glioma. Sekitar 33% daripada kanser otak adalah glioma, menurut Johns Hopkins Medicine. Kanser otak jarang berlaku, dan kemungkinan seseorang di AS akan mengalami tumor ganas otak atau saraf tunjang sepanjang hayat mereka adalah kurang daripada 1%, menurut American Cancer Society.

Glioma menyebabkan gejala dengan menekan pada otak atau saraf tunjang. Gejala yang paling biasa, yang boleh berlaku perlahan-lahan dan halus, termasuk: sakit kepala, sawan, perubahan personaliti, kelemahan pada lengan, muka, atau kaki, dan masalah dengan pertuturan. Mereka juga boleh menyebabkan: muntah, kehilangan penglihatan, dan pening, menurut Perubatan Johns Hopkins.

Voice berkata: “Saya gembira saya pergi ke pakar optik apabila saya melakukannya – jika tidak, saya tidak fikir saya akan berada di sini untuk anak-anak saya.”

Voice telah menjalani pembedahan untuk membuang sebahagian daripada tumor sebesar penumbuk

Pada Julai 2020, Voice menjalani pembedahan untuk membuang 70% tumor di sebelah kanan. Dia kemudian menjalani radioterapi intensif selama 6 minggu, diikuti dengan tiga sesi kemoterapi sehingga Januari 2021 apabila dia tidak lagi bertolak ansur.

“Saya kehilangan semua rambut saya, dan saya dapat melihat kanak-kanak memandang saya secara berbeza,” katanya.

Walaupun kansernya telah dikawal, Voice mempunyai jangka pendek hilang ingatan dan masalah mobiliti, yang bermakna dia tidak lagi boleh bekerja sebagai mekanik, menggunakan lif tangga, dan tinggal bersama ibunya, yang merupakan jururawat sambilan.

Dia sedang menunggu keputusan imbasan MRI untuk melihat sama ada tumornya telah membesar.

“Saya hanya perlu berdoa ia tidak setiap kali,” katanya.

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this awesome web content

Seorang lelaki yang mengalami sakit kepala selama bertahun-tahun pergi ke pakar optik apabila dia mula melihat bola hitam. Dia disahkan menghidap kanser otak dan berkata pelantikan itu menyelamatkan nyawanya.


Visit our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/