Seorang pakar otak berkongsi 7 ‘peraturan keras’ beliau untuk meningkatkan ingatan dan melawan demensia

Purata otak manusia mengecut lebih kurang 5% setiap dekad selepas umur 40 tahun. Ini boleh memberi kesan besar kepada ingatan dan tumpuan.

Apa lagi, gangguan otak semakin meningkat. Pada tahun 2020, 54 juta orang di seluruh dunia mempunyai penyakit Alzheimer atau demensia lain, dan jumlah itu adalah dijangka berkembang.

Tetapi kemerosotan mental yang serius tidak semestinya menjadi sebahagian daripada penuaan yang tidak dapat dielakkan. sebenarnya, faktor gaya hidup tertentu mempunyai kesan yang lebih besar daripada gen anda terhadap sama ada anda akan mengalami penyakit yang berkaitan dengan ingatan.

Sebagai penyelidik neurosains, berikut adalah tujuh peraturan keras yang saya patuhi untuk memastikan otak saya tajam dan melawan demensia.

1. Pastikan tekanan darah dan paras kolesterol dalam kawalan

Jantung anda berdegup kira-kira 115,000 kali sehari, dan dengan setiap degupan, ia menghantar kira-kira 20% oksigen dalam badan anda ke otak anda.

Tekanan darah tinggi boleh melemahkan otot jantung anda, dan merupakan salah satu daripada punca utama strok. Sebaik-baiknya, tekanan darah anda tidak boleh lebih tinggi daripada 120/80.

Kolesterol juga penting untuk kesihatan otak dan sistem saraf anda. The Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan agar paras kolesterol anda diukur setiap empat hingga enam tahun.

2. Mengurus paras gula

Gula darah adalah bahan api utama otak. Tidak cukup, dan anda tidak mempunyai tenaga; terlalu banyak, dan anda boleh memusnahkan saluran darah dan tisu, yang membawa kepada penuaan pramatang dan penyakit kardiovaskular.

Perlu diingat bahawa gula bukan musuh, berlebihan gula adalah. Mudah untuk menambah gram gula, walaupun anda fikir anda berhati-hati — dan biasanya, gula akan menyelinap masuk melalui makanan yang dibungkus.

Di manakah gula itu tersembunyi? Cari ini dalam senarai ramuan:

 • Dekstrosa
 • Fruktosa
 • Galaktosa
 • Glukosa
 • Laktosa
 • Maltosa
 • Sukrosa

Dan berhati-hati terhadap sebarang produk yang mengandungi sirap, seperti sirap nektar agave atau sirap jagung fruktosa tinggi.

3. Dapatkan tidur yang berkualiti

Kajian menunjukkan bahawa orang yang mengalami apnea tidur yang tidak dirawat meningkatkan risiko kehilangan ingatan mereka dengan purata 10 tahun sebelum populasi umum.

Bagi kebanyakan orang, otak yang sihat memerlukan antara tujuh dan sembilan jam tidur malam.

Petua saya untuk meningkatkan ingatan, tidur meningkatkan imun:

 • Kekalkan jadual waktu tidur dan bangun yang konsisten.
 • Matikan peranti sejam sebelum waktu tidur.
 • Lakukan sesuatu yang santai sebelum tidur, seperti mendengar muzik lembut atau melakukan senaman pernafasan yang penuh perhatian.
 • Pergi ke luar dan dapatkan cahaya matahari semula jadi secepat mungkin selepas bangun tidur.

4. Amalkan pemakanan yang berkhasiat

5. Jangan merokok (dan elakkan asap rokok bekas dan ketiga)

Perokok mempunyai a 30% risiko lebih tinggi mengalami demensia berbanding bukan perokok. Mereka juga meletakkan orang di sekeliling mereka berisiko: Asap bekas mengandungi 7,000 bahan kimia — dan sekurang-kurangnya 70 daripadanya boleh menyebabkan kanser.

Kemudian ada asap ketiga, yang sebenarnya bukan asap. Sisa asap rokoklah yang menghasilkan bau yang jelas pada pakaian atau di dalam bilik. Sisa itu sahaja boleh mengeluarkan bahan kimia yang toksik kepada otak.

6. Buat hubungan sosial

Dalam satu kajian baru-baru ini, orang yang berumur lebih dari 55 tahun yang kerap mengambil bahagian dalam majlis makan malam atau acara sosial lain mempunyai a risiko yang lebih rendah untuk kehilangan ingatan mereka. Tetapi ia bukan kerana apa yang mereka makan, ia adalah kesan daripada hubungan sosial yang berulang.

Untuk mengurangkan pengasingan dan kesepian, anda juga boleh meningkatkan bahan kimia otak seperti serotonin dan endorfin dengan melakukan perbuatan baik yang kecil:

 • Doakan kesejahteraan orang lain atau daftar masuk dengan seseorang.
 • Berikan pujian tanpa mengharapkan balasan.
 • Buat panggilan telefon kepada seseorang yang biasanya tidak anda hubungi.

7. Belajar kemahiran baru secara berterusanWe want to say thanks to the writer of this article for this outstanding content

Seorang pakar otak berkongsi 7 ‘peraturan keras’ beliau untuk meningkatkan ingatan dan melawan demensia


Visit our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/