Seorang remaja berusia 26 tahun dengan sakit kepala yang semakin keliru di sekolah menyangka dia tertekan. Dia menghidap kanser otak yang tidak boleh diubati.

  • Sunny Thukral, 26, menganggap sakit kepala dan kekeliruannya berpunca daripada tekanan sekolah, kesedihan dan perpisahan.
  • Dia didiagnosis dengan glioblastoma, kanser otak yang tidak boleh diubati dan agresif yang lebih biasa di kalangan lelaki yang lebih tua.
  • Thukral bersedia untuk mengatasi kemungkinan dan pengalamannya telah mempengaruhi matlamat kerjayanya sebagai doktor haiwan.

Pertama, datuk Sunny Thukral meninggal dunia ketika dia tiada di sisinya. “Itu melanda saya dengan teruk,” kata pemain berusia 26 tahun itu.

Kemudian, dia memulakan tahun terakhirnya di UC Davis Veterinary School, yang telah menduduki tempat no 1 dunia. “Saya sangat tertekan kerana saya mahu melakukan kerja yang baik,” katanya.

Pada masa yang sama, Thukral mengalami perpisahan – satu lagi “ceri di atas” beban emosinya yang terkumpul, katanya.

Oleh itu, apabila Thukral mengalami sakit kepala yang semakin teruk pada musim bunga 2022 dan mula tersandung walaupun pengiraan paling mudah di sekolah, dia menganggap itu adalah manifestasi fizikal kesedihan dan tekanannya.

“Mungkin saya hanya perlukan ubat migrain,” fikir Thukral. Pada ketika ini, kira-kira sebulan selepas gejalanya bermula, Tylenol tidak memotongnya.

Tetapi apabila dia tiba di penjagaan segera sambil menangis kerana kesakitan dan kekeliruan, doktor tidak memberinya ubat. Mereka memberinya imbasan CT dan, tidak lama kemudian, mula menyediakan katil hospital.

Dalam masa 48 jam, dia telah didiagnosis dengan tahap 4 glioblastomakanser otak yang agresif dan tidak boleh diubati, dan memberitahu kebanyakan orang yang mempunyai penyakit itu hanya hidup beberapa tahun.

“Sial, saya akan mati esok,” fikirnya. “Beritahu semua orang bahawa anda mencintai mereka.”

Kini, lebih lima bulan kemudian, Thukral melebihi jangkaan doktor. Dia berkongsi kisahnya dengan Insider untuk menyokong pembiayaan penyelidikan kanser otak, dan untuk menggalakkan orang ramai supaya tidak menerima prognosis yang suram sebagai takdir.

Thukral menjalani pembedahan untuk membuang kebanyakan tumor

Ibu bapa Thukral pergi ke Davis apabila dia mula-mula dimasukkan ke hospital dan membawanya pulang ke LA, kampung halaman mereka, untuk rawatan. “Saya tidak fikir saya melepaskan tangan ibu bapa saya selama beberapa minggu,” kata Thukral.

Di LA, ibu saudara Thukral, seorang pakar radiologi, menghubungkannya dengan pakar bedah saraf UCLA.

Thukral menghargai bahawa doktor bercakap dengannya seperti seorang profesional perubatan yang bercita-cita tinggi, dan memilihnya untuk dibedah. Doktor mengeluarkan kebanyakan tumor Thukral pada bulan Jun. Jika dia mengeluarkan semuanya, Thukral akan kehilangan fungsi motor sebelah kanannya.

Kemudian, Thukral menyelesaikan enam minggu radioterapi, yang datang dengan kesan sampingan termasuk keguguran rambut.

Sunny Thukral memberikan tanda damai dari katil hospitalnya selepas pembedahan otak

Sunny Thukral tidak boleh membuang semua tumor otaknya dalam pembedahan tanpa menjejaskan fungsinya.

Sunny ThukralSepanjang perjalanan, Thukral mendokumentasikan pengalamannya sebagai pada Tik tok dan terakru lebih daripada 25,000 pengikut.

“Ia adalah kejutan yang lengkap dan mutlak pada awalnya” bahawa kisahnya, dan jenaka yang tidak menyenangkan, bergema dengan orang ramai, katanya.

Thukral juga berkata menyiarkan tentang kehidupan peribadinya di media sosial adalah tidak biasa, dan kebanyakan catatan awalnya mungkin didorong oleh mania, kesan sampingan steroid dia telah menjinakkan radang otak.

“Saya seperti, ‘Wah, saya mendapat semua perhatian ini untuk sesuatu yang mengerikan yang berlaku. Saya akan terus menyiarkannya. Ia membuatkan saya berasa lebih baik,'” kata Thukral. “Otak saya bekerja sejuta batu seminit.”

Sementara dia sekarang cuti steroid dan tidak lagi menyiarkan dengan kerap, Thukral berkata dia tidak menyesal berkongsi ceritanya kerana dia berhubung dengan orang muda lain dalam situasi yang sama.

Kebanyakan pesakit dengan glioblastoma adalah lelaki yang lebih tua

Glioblastoma adalah tumor otak malignan yang paling biasa, yang menjejaskan lebih daripada 3 orang daripada setiap 100,000, menurut Persatuan Pakar Bedah Neurologi Amerika.

Gejala boleh termasuk sakit kepala yang berterusan, perubahan penglihatan, kesukaran bercakap, hilang selera makan, dan perubahan mood.

The umur purata diagnosis berumur 64 tahun, menurut AANS, dan kebanyakan pesakit adalah lelaki. Doktor tidak tahu mengapa sesetengah orang mengalami glioblastoma, tetapi beberapa keadaan keturunan seperti Sindrom Lynch boleh meningkatkan risiko.

“Kenapa saya dimasukkan ke dalam kotak ini?” Thukral kadang-kadang berfikir. Dia tidak pernah mengalami masalah kesihatan yang serius sebelum ini.

Kira-kira 40% penghidap glioblastoma bertahan pada tahun pertama diagnosis, dan hanya 17% berjaya melalui tahun kedua. Cara kanser membenamkan dirinya ke dalam tisu otak berdekatan adalah salah satu sebab ia sangat sukar untuk dirawat.

“Kanser otak adalah salah satu jenis kanser yang paling kekurangan dana, ” kata Thukral. “Dan tiada ubat untuk jenis kanser yang saya ada.”

Tetapi dia berazam untuk mengatasi kemungkinan itu, dan berkata doktornya mengesyaki dia akan melakukannya, memandangkan usianya.

“Jika anda diberi diagnosis dan prognosis yang anda tidak suka dengar, jangan dengar,” kata Thukral. “Saya tidak menjalani hidup saya mengikut garis masa dua, tiga, empat tahun. Saya masih menjangkakan untuk berkahwin. Saya akan mempunyai anak. Saya akan melihat mereka membesar. Saya akan nyatakan itu akan berlaku.”

Tumor Thukral terus mengecut

Hari ini, Thukral menjalani kemoterapi oral bulanan dan mencuba pelbagai rawatan pelengkap, termasuk suplemen herba dan ganja.

Pada imbasan otak terbaru Thukral, pakar onkologinya memberitahu dia untuk terus melakukan apa yang dia lakukan kerana tumornya terus mengecut.

“Saya tidak tahu apa yang berkesan dan saya tidak tahu apa yang berlebihan, tetapi selagi keadaan masih berjalan lancar, saya akan tetap dengan semua yang saya ada,” kata Thukral.

Sunny Thukral bergambar dengan rakan sekelas doktor haiwan

Sunny Thukral selepas diagnosis dengan rakan sekelasnya di sekolah veterinar

Sunny ThukralGejala utamanya untuk hidup dengan sisa tumor adalah kognitif — dia kadang-kadang kehilangan pemikirannya atau tersandung kata-kata. Dia berehat dari sekolah sehingga pemikiran linearnya menjadi lebih dipercayai, sesuatu yang dia sedang berusaha untuk memperbaiki dengan latihan dan suplemen otak seperti yang dibuat daripada cendawan.

Tetapi Thukral berazam untuk kembali — dan memberi tumpuan kepada perkhidmatan euthanasia di rumah untuk membantu keluarga meletakkan haiwan peliharaan dalam kesakitan. Dia mahu menjadikannya “persekitaran yang selesa dan penuh kasih sayang dan bukannya yang menakutkan.”

“Pengalaman ini pastinya membuatkan saya lebih berhubung dengan konsep kematian,” katanya, “dan apa yang saya inginkan, dan apa yang saya rasa seperti yang anjing saya inginkan apabila dia lulus, dan apa yang datuk saya mahukan apabila dia meninggal dunia. .”

We would like to give thanks to the author of this article for this incredible material

Seorang remaja berusia 26 tahun dengan sakit kepala yang semakin keliru di sekolah menyangka dia tertekan. Dia menghidap kanser otak yang tidak boleh diubati.


Check out our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/