Seorang Saintis Farmaseutikal Menjelaskan Bagaimana Dadah Tahu Ke Mana Perginya Dalam Badan

Apabila anda mengambil aspirin untuk sakit kepala, bagaimana aspirin tahu untuk bergerak ke kepala anda dan mengurangkan kesakitan?

Jawapan ringkasnya ialah, ia tidak: Molekul tidak boleh mengangkut diri mereka melalui badan, dan mereka tidak mempunyai kawalan ke mana akhirnya mereka berakhir.

Tetapi penyelidik boleh mengubah suai secara kimia molekul ubat untuk memastikan ia mengikat kuat pada tempat yang kita inginkan dan lemah pada tempat yang kita tidak inginkan.

Produk farmaseutikal mengandungi lebih daripada sekadar ubat aktif yang secara langsung memberi kesan kepada badan. Ubat-ubatan juga termasuk “bahan tidak aktif,” atau molekul yang meningkatkan kestabilan, penyerapan, rasa dan kualiti lain yang penting untuk membolehkan ubat menjalankan tugasnya.

Contohnya, aspirin yang anda telan juga mempunyai bahan-bahan yang menghalang tablet daripada patah semasa penghantaran dan membantu ia pecah dalam badan anda.

Sebagai ahli sains farmaseutikalsaya telah belajar penghantaran dadah selama 30 tahun yang lalu. Iaitu, membangunkan kaedah dan mereka bentuk komponen bukan ubat yang membantu mendapatkan ubat di mana ia perlu masuk ke dalam badan.

Untuk lebih memahami proses pemikiran di sebalik cara ubat-ubatan yang berbeza direka bentuk, mari kita ikuti sesuatu ubat dari semasa ia mula-mula masuk ke dalam badan ke tempat ia akhirnya berakhir.

Bagaimana dadah diserap dalam badan

Apabila anda menelan tablet, ia pada mulanya akan larut dalam perut dan usus anda sebelum molekul ubat itu diserap ke dalam aliran darah anda. Sekali dalam darah, ia boleh beredar ke seluruh badan untuk mengakses organ dan tisu yang berbeza.

Molekul ubat menjejaskan badan dengan mengikat kepada reseptor yang berbeza pada sel yang boleh mencetuskan tindak balas tertentu.

Walaupun ubat direka bentuk untuk menyasarkan reseptor tertentu untuk menghasilkan kesan yang diingini, adalah mustahil untuk menghalangnya daripada terus beredar dalam darah dan mengikat ke tapak bukan sasaran yang berpotensi menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini.

Molekul ubat yang beredar dalam darah juga merosot dari semasa ke semasa dan akhirnya meninggalkan badan dalam air kencing anda. Contoh klasik ialah bau kuat air kencing anda selepas anda makan asparagus kerana betapa cepatnya buah pinggang anda dibersihkan asid asparagusik. Begitu juga, multivitamin biasanya mengandungi riboflavin, atau vitamin B2, yang menyebabkan air kencing anda menjadi kuning terang apabila ia dibersihkan.

Oleh kerana keberkesanan molekul ubat boleh melintasi lapisan usus boleh berbeza-beza bergantung pada sifat kimia ubat, sesetengah ubat yang anda telan tidak pernah diserap dan dikeluarkan dalam najis anda.

Kerana tidak semua ubat diserap, inilah sebabnya sesetengah ubat, seperti yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi dan alahan, adalah diambil berulang kali untuk menggantikan molekul ubat yang telah disingkirkan dan mengekalkan tahap ubat yang cukup tinggi dalam darah untuk mengekalkan kesannya pada badan.

Membawa dadah ke tempat yang betul

Berbanding dengan pil dan tablet, cara yang lebih berkesan untuk memasukkan ubat ke dalam darah adalah dengan menyuntik terus ke dalam urat. Dengan cara ini, semua ubat akan diedarkan ke seluruh badan dan mengelakkan degradasi dalam perut.

Banyak ubat yang diberikan secara intravena adalah “biologik” atau “ubat bioteknologi,” yang termasuk bahan yang berasal daripada organisma lain.

Yang paling biasa ini adalah sejenis barah dadah dipanggil antibodi monoklonal, protein yang mengikat dan membunuh sel tumor. Ubat-ubatan ini disuntik terus ke dalam vena kerana perut anda tidak dapat membezakan antara mencerna protein terapeutik dan mencerna protein dalam burger keju.

Dalam kes lain, ubat yang memerlukan kepekatan yang sangat tinggi untuk berkesan, seperti antibiotik untuk jangkitan yang terukboleh dihantar hanya melalui infusi.

Walaupun meningkatkan kepekatan ubat boleh membantu memastikan molekul yang mencukupi terikat pada tapak yang betul untuk memberi kesan terapeutik, ia juga meningkatkan pengikatan pada tapak bukan sasaran dan risiko kesan sampingan.

Salah satu cara untuk mendapatkan kepekatan ubat yang tinggi di lokasi yang betul adalah dengan menggunakan ubat tepat di tempat yang diperlukan, seperti menyapu salap pada ruam kulit atau menggunakan ubat mata untuk alahan. Walaupun beberapa molekul dadah akhirnya akan diserap ke dalam aliran darah, ia akan menjadi cukup cair bahawa jumlah ubat yang sampai ke tapak lain adalah sangat rendah dan tidak mungkin menyebabkan kesan sampingan.

Begitu juga, alat sedut menghantar ubat terus ke paru-paru dan mengelak daripada menjejaskan seluruh badan.

Pematuhan pesakit

Akhir sekali, aspek utama dalam semua reka bentuk ubat adalah dengan hanya meminta pesakit mengambil ubat dalam jumlah yang betul pada masa yang tepat.

Kerana mengingati untuk mengambil ubat beberapa kali sehari adalah sukar bagi ramai orang, penyelidik cuba mereka bentuk formulasi ubat supaya mereka perlu diambil hanya sekali sehari atau kurang.

Begitu juga, pil, penyedut atau semburan hidung adalah lebih mudah daripada infusi yang memerlukan perjalanan ke klinik untuk doktor terlatih menyuntiknya ke lengan anda.

Semakin kurang menyusahkan dan mahal untuk mentadbir ubat, semakin besar kemungkinan pesakit akan mengambil ubat mereka apabila mereka memerlukannya.

Walau bagaimanapun, kadangkala infusi atau suntikan adalah satu-satunya cara yang berkesan untuk ubat tertentu boleh diberikan.

Walaupun dengan semua sains yang memahami penyakit dengan cukup baik untuk membangunkan ubat yang berkesan, selalunya terpulang kepada pesakit untuk membuat semuanya berfungsi seperti yang direka.

Tom AnchordoquyProfesor Sains Farmaseutikal, Kampus Perubatan Universiti Colorado Anschutz.

Artikel ini diterbitkan semula daripada Perbualan di bawah lesen Creative Commons. Membaca artikel asal.

We would like to thank the writer of this write-up for this remarkable web content

Seorang Saintis Farmaseutikal Menjelaskan Bagaimana Dadah Tahu Ke Mana Perginya Dalam Badan


Take a look at our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/