Seorang wanita menyangka ketiaknya bengkak dan keletihan disebabkan oleh hormon kehamilan, tetapi dia menghidap kanser tahap 4

  • Erin Basinger menyangka dia mempunyai ketiak yang bengkak dan letih kerana dia seorang ibu baru.
  • Dia fikir fatphobia melambatkan diagnosis kanser tahap 4nya.
  • Pesakit hamil gemuk menerima mesej negatif daripada doktor, termasuk bahawa mereka adalah ibu yang tidak baik.

Apabila Erin Basinger pergi membeli-belah gaun pengantin pada 2019, dia bergelut untuk mencari coli yang sesuai dengan jisim yang semakin membesar di bawah ketiaknya, dan pakaian yang tidak menonjolkannya.

Jadi dia membeli coli tanpa wayar dan pakaian yang lebih longgar, dan cuba mengetepikan kebimbangannya tentang benjolan itu. Lagipun, dia selalu mempunyai tisu lemak di kawasan itu dan baru-baru ini menjalani pembedahan untuk sindrom carpal tunnel. Mungkin, dia fikir, prosedur itu telah menyebabkan beberapa pengagihan semula lemak atau bengkak.

Walaupun ketika ia terus berkembang semasa dan selepas kehamilan pertamanya pada tahun 2020, Basinger mengaitkannya kepada hormon. Dia telah menghadiri pranatal standard dan lepas bersalin lawatan, dan doktor tidak membangkitkan sebarang kebimbangan.

Basinger, kini berusia 36 tahun, juga telah mengalami keletihan yang melampau — “menjerit-menyanyi” untuk memastikan matanya terbuka di dalam kereta, dan berhenti untuk tidur apabila ia gagal. Namun, dia fikir, itulah yang terjadi kehamilan dan keibubapaan baru mesti seperti.

Tetapi lebih daripada enam bulan selepas bersalin, jisim telah membesar kepada saiz limau gedang. Selepas berunding dengan kakaknya, seorang jururawat, Basinger melawat doktor baharu untuk bertanya secara khusus tentang benjolan itu pada Disember 2021.

Beberapa ujian dan rujukan kemudian, dia didiagnosis limfoma bukan Hodgkin peringkat 4. Dia mempunyai subjenis agresif yang telah merebak ke kepala, leher, dada, perut, pelvis dan bahagian tulangnya.

“Imbasan PET saya menyala seperti pokok Krismas,” katanya. “Ia menakutkan secara umum, dan bagi saya ia menakutkan kerana saya mempunyai anak berusia tujuh bulan.”

Dia berkongsi kisahnya — termasuk cara dia berfikir Stigma berat memainkan peranan dalam diagnosisnya yang tertangguh — dengan Insider untuk menggalakkan wanita menyokong diri mereka sendiri, dan untuk mengesahkan pesakit hamil yang juga merasakan mereka telah diabaikan, jika tidak benar-benar diejek, untuk berat badan mereka.

“Saya mahu orang lain tahu: Saya berjuang untuk anda, walaupun anda rasa anda tidak boleh berjuang untuk diri sendiri,” katanya.

Basinger mengesyaki doktor menolak ketulan itu sebagai ‘hanya gemuk’

Basinger, a profesor komunikasi untuk program siswazah psikologi kesihatan Charlotte University of North Carolina, berharap dia lebih baik menyokong dirinya sendiri apabila dia mula-mula fikir ada sesuatu yang tidak kena. “Itu penyesalan terbesar saya,” katanya.

Tetapi dia juga tidak boleh tidak berfikir stigma berat badan menyumbang kepada diagnosisnya yang tertangguh. “Apabila saya melihat ke belakang, saya fikir mungkin itu adalah ketidakcekapan,” katanya. “Saya mengesyaki mungkin juga terdapat beberapa fatphobia di sana, seperti, ‘Dia gemuk, jadi ini mungkin hanya gemuk.'”

Dia mempunyai anekdot seumur hidup untuk menyokong syak wasangka itu. Doktor menganggap artritis reumatoidnya menjadi gemuk, sebagai contoh, dan berkata permintaannya untuk diuji untuk PCOS hanyalah “alasan” untuk saiznya.

“Setiap kali saya pergi ke doktor, ia seperti, ‘Nah itu mungkin kerana berat badan anda,'” katanya. “Dan ia seperti, ‘Saya fikir jika saya mencederakan siku saya, itu hanya kerana saya mencederakan siku saya.'”

Itu tidak berubah sebelum atau semasa kehamilannya. Apabila dia mengeluarkan IUDnya, OB-GYN memberi amaran kepadanya bahawa ketidaksuburan dan kehilangan kehamilan berkemungkinan besar. “Kata-katanya benar-benar hanya awan gelap atas kehamilan saya kerana saya sentiasa takut bahawa saya akan keguguran, ” kata Basinger.

Doktor juga memberitahunya bahawa jika dia menambah lebih daripada 19 paun semasa hamil, dia perlu meninggalkan amalan terkini di mana dia dipantau untuk bersalin di hospital yang dinilai rendah kerana ia mempunyai NICU.

“Ia hanya merasakan akibat ini tergantung di kepala saya,” kata Basinger.

Stigma berat badan boleh menyumbang kepada hasil yang lebih buruk pada pesakit hamil gemuk

Walaupun terdapat hubungan antara badan yang lebih besar dan komplikasi kehamilantidak jelas berapa banyak daripada itu adalah fisiologi (lemak mempengaruhi cara hormon disimpan) berbanding struktur (ultrasound tidak berfungsi dengan baik pada badan yang lebih besar atau doktor yang tidak terlatih dalam menyampaikan anestesia kepada orang yang mempunyai lebih banyak tisu lemak).

Isu yang mengelirukan seperti peningkatan risiko kencing manis semasa mengandung dalam berat badan yang lebih tinggi ibu-to-be memainkan peranan juga.

Secara amnya, tingkah laku kesihatan – bagaimana anda makan, bergerak, tidurdan menguruskan tekanan, sebagai contoh — adalah penunjuk kesihatan yang lebih baik daripada saiz, hamil atau tidak, bukti mencadangkan.

Tetapi penyedia penjagaan kesihatan sering menekankan berat badan seseorang hamil di atas segala-galanya, membawa kepada rasa bersalah dan malu, yang mengurangkan kesihatan dirinya sendiri, kajian menunjukkan.

Dalam dirinya kajian Oktober 2022, dijalankan bersama rakan-rakan UNC Margaret M Quinlan dan Margaret Rawlings, dia meninjau 237 orang gemuk tentang mesej yang mereka terima sebelum, semasa, dan selepas kehamilan. Mereka mendapati mesej yang paling diingati datang daripada penyedia penjagaan kesihatan, dan sebahagian besar daripada mesej tersebut adalah negatif.

Sebagai contoh, doktor menyindir bahawa ibu gemuk adalah ibu yang tidak baik, dan salah mereka peralatan perubatan tidak dibuat untuk badan mereka.

Sesetengah orang hamil juga melaporkan tidak mendapat rawatan kesuburan atau penjagaan daripada bidan berdasarkan saiz mereka. “Itu secara terbuka mengatakan: ‘Kami tidak fikir anda layak untuk membiak pada saiz anda,’ atau, ‘Tubuh anda tidak mampu melakukan ini secara semula jadi,'” kata Basinger.

Yang lain berkata penurunan berat badan semasa mengandung dipuji, walaupun bahayanyadan bahawa mereka digalakkan untuk menyusu untuk menurunkan berat badan — bukan kerana faedahnya kepada bayi. Seorang peserta berkata doktornya menyalahkan saiznya untuk kehilangan kehamilannya.

Erin Basinger bersama anaknya Joiner

Erin Basinger bersama anaknya Joiner, yang kini berusia 17 bulan.


Kreatif Hari PaskahMesej langsung dan tidak langsung ini bukan sahaja menyakitkan, ia boleh memburukkan lagi masalah kesihatan mental dan fizikal pada pesakit hamil gemuk. Satu kajian mendapati stigma berat badan dalam kehamilan dikaitkan dengan rawatan penjagaan kesihatan yang lebih teruk, gejala kesihatan mental, tingkah laku kesihatan yang lebih buruk dan hasil kehamilan yang negatif.

Dalam satu contoh yang melampau, seorang peserta dalam tinjauan Basinger berkata kelahiran matinya berkaitan dengan stigma berat badan. Apabila monitor luaran berhenti berfungsi semasa bersalin, dia berkata doktor menganggap ia disebabkan saiznya dan bukannya peralatan yang tidak berfungsi, dan tidak berfungsi untuk membetulkannya. Apabila seorang jururawat akhirnya membantu, dia berkata, “Bayi saya telah mati.”

Basinger menjalani enam pusingan kemoterapi semasa seorang ibu kepada bayi

Selepas diagnosis kansernya, dia menjalani enam pusingan kemoterapi, yang, katanya, “mengerikan.”

Dia kini dalam pengampunan, dan berterima kasih kepada pakar hematologinya yang memberi tumpuan kepada merawat kansernya — tidak membincangkan berat badannya.

“Saya tidak selalunya mempunyai pengalaman yang luar biasa dengan doktor, jadi saya sangat bersyukur kerana mendapat penjagaan yang cekap dengannya kerana dia menyelamatkan nyawa saya dengan cara yang sangat literal,” katanya.

Dia berharap perkongsian pengalaman dia dan orang lain dapat memberi inspirasi kepada lebih ramai doktor seperti dia. Dalam pada itu, dia menggalakkan bakal ibu gemuk untuk mencari klinik termasuk berat badan dan untuk memerangi stigma dengan mendidik diri mereka dengan buku seperti “Gemuk dan Subur.

“Ia amat melegakan saya untuk mencari sumber itu dan mengetahui badan saya kuat dan cantik serta boleh membawa bayi yang sihat ke dunia,” kata Basinger. “Dan saya melakukannya, bertentangan dengan apa yang doktor saya beritahu saya akan berlaku. Saya mempunyai bayi lelaki yang cantik yang hanya cahaya hidup saya.”

We wish to give thanks to the author of this short article for this incredible material

Seorang wanita menyangka ketiaknya bengkak dan keletihan disebabkan oleh hormon kehamilan, tetapi dia menghidap kanser tahap 4


You can find our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/