Separuh daripada Orang Dewasa Lebih Tua Kini Meninggal Dunia Dengan Diagnosis Demensia, Meningkat Mendatar Dari Dua Dekad Lalu – Berita Neurosains

Ringkasan: Hampir 50% orang dewasa yang lebih tua kini mati dengan diagnosis demensia yang direkodkan, meningkat 36% daripada dua dekad yang lalu.

Sumber: Universiti Michigan

Hampir separuh daripada semua orang dewasa yang lebih tua kini mati dengan diagnosis demensia yang disenaraikan dalam rekod perubatan mereka, meningkat 36% daripada dua dekad yang lalu, satu kajian baru menunjukkan.

Tetapi kenaikan mendadak itu mungkin lebih berkaitan dengan kesedaran awam yang lebih baik, rekod perubatan yang lebih terperinci dan amalan pengebilan Medicare daripada peningkatan sebenar dalam keadaan itu, kata para penyelidik.

Walaupun begitu, mereka ambil perhatian, ini menawarkan peluang kepada lebih ramai orang dewasa yang lebih tua untuk bercakap terlebih dahulu dengan keluarga dan penyedia penjagaan kesihatan mereka tentang jenis penjagaan yang mereka inginkan pada akhir hayat jika mereka menghidap penyakit Alzheimer atau bentuk penurunan kognitif yang lain.

Kajian itu, diterbitkan dalam Forum Kesihatan JAMA oleh pasukan Universiti Michigan, menggunakan data daripada 3.5 juta orang berumur 67 tahun ke atas yang meninggal dunia antara 2004 dan 2017. Ia memfokuskan pada bil yang diserahkan oleh pembekal mereka kepada sistem Medicare tradisional dalam dua tahun terakhir kehidupan pesakit.

Pada tahun 2004, kira-kira 35% daripada tuntutan pengebilan akhir hayat ini mengandungi sekurang-kurangnya satu sebutan tentang demensia, tetapi menjelang 2017 ia telah meningkat kepada lebih daripada 47%. Walaupun penyelidik menyempitkannya kepada pesakit yang mempunyai sekurang-kurangnya dua tuntutan perubatan yang menyebut demensia, 39% daripada pesakit layak, meningkat daripada 25% pada tahun 2004.

Lonjakan terbesar dalam peratusan orang yang mati akibat diagnosis demensia berlaku sekitar masa Medicare membenarkan hospital, hospis dan pejabat doktor menyenaraikan lebih banyak diagnosis pada permintaan mereka untuk pembayaran.

Lonjakan terbesar dalam peratusan orang yang mati akibat diagnosis demensia berlaku sekitar masa Medicare membenarkan hospital, hospis dan pejabat doktor menyenaraikan lebih banyak diagnosis pada permintaan mereka untuk pembayaran. Imej berada dalam domain awam

Tetapi pada masa yang sama, Rancangan Kebangsaan untuk Menangani Penyakit Alzheimer juga berkuat kuasa, dengan tumpuan pada kesedaran awam, kualiti penjagaan dan lebih banyak sokongan untuk pesakit dan penjaga mereka.

Penjagaan akhir hayat yang diterima pesakit demensia agak berubah lebih masa, termasuk penurunan peratusan yang meninggal dunia di katil hospital biasa atau katil ICU, atau yang mempunyai tiub penyusuan dalam enam bulan terakhir mereka. Peratusan yang menerima perkhidmatan hospis meningkat secara mendadak, daripada 36% kepada hampir 63%, walaupun pengarang menyatakan ini adalah sejajar dengan trend nasional ke arah lebih banyak penjagaan hospis menjelang akhir 2010-an.

“Ini menunjukkan kita perlu pergi jauh dalam menangani keutamaan penjagaan akhir hayat secara proaktif dengan mereka yang baru didiagnosis, dan keluarga mereka,” kata Julie Bynum, MD, Ph.D., pengarang kanan kajian itu dan seorang profesor perubatan geriatrik di Michigan Medicine.

“Apabila dahulu kebimbangan itu mungkin underdiagnosis, kini kita boleh menumpukan pada cara kita menggunakan kadar diagnosis demensia dalam segala-galanya daripada perancangan belanjawan negara hingga melaraskan cara Medicare membayar balik rancangan Medicare Advantage.”

Mengenai berita penyelidikan demensia ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Universiti Michigan
Hubungi: Pejabat Akhbar – Universiti Michigan
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Trend dalam Diagnosis Demensia Demensia Medicare AS Dari 2004 hingga 2017” oleh Matthew A. Davis et al. Forum Kesihatan JAMA


abstrak

Trend dalam Diagnosis Demensia Demensia Medicare AS Dari 2004 hingga 2017

Kepentingan

Penyakit Alzheimer dan demensia berkaitan (ADRD) telah mendapat perhatian yang besar dalam kalangan doktor, penyelidik dan pembuat dasar sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Walaupun kesedaran meningkat, beberapa kajian telah mendokumentasikan perubahan temporal dalam dokumentasi diagnosis ADRD walaupun kepentingan baharunya untuk pelarasan risiko untuk pelan kesihatan di Medicare.

Objektif

Untuk menilai arah aliran dalam kekerapan diagnosis ADRD dalam 2 tahun terakhir kehidupan dari 2004 hingga 2017, serta sebarang perubahan berkaitan dalam amalan pengebilan, ciri populasi yang didiagnosis dengan ADRD dan intensiti penjagaan akhir hayat.

Lihat juga

Ini menunjukkan otak psychedelic

Reka Bentuk, Tetapan, dan Peserta

Ini ialah kajian keratan rentas bersiri ke atas orang dewasa yang lebih tua (67 tahun ke atas) dari tahun 2004 hingga 2017 menggunakan sampel 20% kematian untuk perkhidmatan Medicare. Diagnosis ADRD dalam tempoh 2 tahun terakhir hayat dikenal pasti menggunakan kod diagnosis daripada tuntutan pesakit dalam, perkhidmatan profesional, kesihatan rumah atau hospis, yang memerlukan algoritma tuntutan standard yang memerlukan sekurang-kurangnya 1 tuntutan dan algoritma yang lebih ketat yang memerlukan sekurang-kurangnya 2 tuntutan . Trend dalam diagnosis ADRD dalam kalangan orang yang telah meninggal dunia digunakan untuk mengurangkan pengaruh teknologi diagnostik baharu untuk penyakit peringkat awal. Ciri demografi, komorbiditi terpilih, tempat kematian, dan penggunaan perkhidmatan kesihatan pada akhir hayat juga telah diperiksa. Data dianalisis dari 9 Julai 2020 hingga 3 Mei 2021.

Pendedahan

Tahun takwim 2004 hingga 2017.

Hasil Utama dan Ukuran

Diagnosis ADRD dalam tempoh 2 tahun selepas kematian.

Keputusan

Antara 3 515 329 kematian bayaran untuk perkhidmatan Medicare yang disertakan, apabila diselaraskan untuk umur dan jantina, peratusan kematian yang lebih tua dengan diagnosis ADRD meningkat daripada 34.7% pada tahun 2004 kepada 47.2% pada tahun 2017. Aliran ini telah dilemahkan (25.2% kepada 39.2%) menggunakan definisi ADRD yang ketat. Terdapat perubahan dalam lengkung dari 2011 hingga 2013, masa di mana diagnosis tambahan ditambahkan pada tuntutan Medicare dan Akta Penjagaan Alzheimer Kebangsaan telah digubal. Kekerapan diagnosis ADRD meningkat dengan ketara dalam tuntutan pesakit dalam (49.0% hingga 67.3%), hospis (12.2% hingga 42.0%), dan kesihatan rumah (10.1% hingga 28.7%). Walau bagaimanapun, ciri individu, bilangan lawatan dan kemasukan ke hospital adalah serupa sepanjang tempoh kajian, dan keamatan penjagaan akhir hayat menurun pada kebanyakan langkah.

Kesimpulan dan Perkaitan

Dalam kajian keratan rentas ini, hampir separuh daripada kematian Medicare yang lebih tua mempunyai diagnosis ADRD pada masa kematian. Dari 2004 hingga 2017, peratusan kematian dewasa yang lebih tua yang menerima diagnosis ADRD meningkat dengan ketara sebelum pengumuman penambahan ADRD kepada strategi pelarasan risiko Medicare.

We want to thank the writer of this post for this outstanding content

Separuh daripada Orang Dewasa Lebih Tua Kini Meninggal Dunia Dengan Diagnosis Demensia, Meningkat Mendatar Dari Dua Dekad Lalu – Berita Neurosains


Discover our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/