Sepsis neonatal: ancaman baru yang ditimbulkan oleh pepijat super

“Ini menjadikan keperluan untuk pembasmian kuman dan mengekalkan protokol yang memastikan persekitaran yang bersih dan bersih amat penting,” kata Sankar. Bagaimanapun, sabun dan air asas kekurangan separuh daripada kemudahan penjagaan kesihatan di seluruh dunia, menurut a Laporan WHO/UNICEF dikeluarkan pada tahun 2022, menyumbang kepada risiko jangkitan pada ibu dan bayi baru lahir.

Langkah mudah lain boleh membantu mencegah jangkitan dalam tetapan penjagaan kesihatan, seperti memakai gaun steril di unit rawatan rapi, menyapu dan membersihkan permukaan dan peralatan, dan membasmi kuman pada kulit bayi yang baru lahir sebelum memberikan suntikan atau titisan. Tetapi ia memerlukan latihan dan kakitangan yang mencukupi untuk melaksanakannya, di samping mengajar amalan kebersihan yang baik kepada ibu bapa, kata Shahidullah.

Bangladesh juga menyasarkan untuk menggalakkan lebih ramai wanita bersalin di hospital – yang walaupun mereka menghadapi masalah pepijat besar, cenderung menjadi pilihan yang lebih selamat. Hampir separuh daripada wanita Bangladesh masih bersalin di rumah, yang datang dengan risiko yang lebih tinggi untuk dijangkiti jangkitan. Di Nepal, sepsis neonatal didapati lebih tinggi di kalangan bayi yang dilahirkan oleh ibu yang tidak menghadiri pemeriksaan antenatalsekali lagi menekankan kepentingan sokongan untuk bakal ibu bapa.

Akhirnya, menangani krisis rintangan dadah memerlukan pelbagai alat, kata pakar.

“Untuk perubahan yang lebih meluas, kita perlu mempertimbangkan rintangan antimikrob sebagai cabaran sosio-politik dan bukan sekadar perubatan,” kata Abdul Ghafur, seorang perunding dalam penyakit berjangkit di Institut Kanser Apollo di bandar Chennai, India Selatan. Bersama-sama doktor India yang lain, beliau juga seorang juru kempen yang lantang dalam memerangi ancaman superbug. “Sanitasi yang betul di rumah, di institusi penjagaan kesihatan dan dalam komuniti adalah kunci untuk menangani sepsis neonatal yang diperparah oleh [antimicrobial resistance] dan untuk mencegah jangkitan semula pada kanak-kanak.”

Mencari antibiotik baharu harus dilihat sebagai keutamaan segera: “Covid telah menunjukkan kepada kita bahawa India boleh menjadi farmasi dunia, dan membangunkan ubat-ubatan terkini,” katanya.

Ghafur mencadangkan fokus pada membangunkan ujian untuk mengenal pasti punca jangkitan secepat mungkin. “Ujian diagnostik pantas boleh membantu doktor memusatkan perhatian pada antibiotik yang betul untuk ditetapkan dalam masa sejam, yang boleh mengurangkan risiko kematian dengan ketara. Antibiotik dan vaksin baharu boleh dibangunkan untuk bakteria yang kini tahan terhadap antibiotik sedia ada,” katanya. Pada pandangan beliau ini harus menjadi usaha global, dengan kerajaan bekerjasama dengan syarikat swasta.

Bagi keluarga seperti Mukta, yang kehilangan anak lelakinya akibat sepsis, pendahuluan ini terlambat. Tetapi menangani krisis antibiotik, dan risiko jangkitan semasa kelahiran, boleh membantu orang lain memberi bayi mereka permulaan yang selamat – dan membantu doktor melindungi dan menyelamatkan mereka yang berada dalam jagaan mereka.

Sertai satu juta peminat Masa Depan dengan menyukai kami Facebookatau ikuti kami Twitter atau Instagram.

Jika anda suka cerita ini, daftar untuk surat berita ciri bbc.com mingguandipanggil “The Essential List” – pilihan cerita yang dipilih sendiri daripada BBC masa depan, budaya, Kehidupan kerja, Perjalanan dan Gulung dihantar ke peti masuk anda setiap hari Jumaat.We want to give thanks to the author of this short article for this awesome content

Sepsis neonatal: ancaman baru yang ditimbulkan oleh pepijat super


You can view our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/