Sesetengah orang mungkin boleh memanjangkan masa antara kolonoskopi, kajian mencadangkan | CNNCNN

Satu kajian baru menimbulkan persoalan sama ada sesetengah orang boleh menunggu lebih lama daripada 10 tahun yang disyorkan untuk mengulang kolonoskopi selepas saringan awal negatif untuk kanser kolorektal.

Kajian itu, diterbitkan dalam Perubatan Dalaman JAMAmelihat 120,000 orang berumur 65 tahun dan lebih tua di Jerman dari 2013 hingga 2019 yang menjalani kolonoskopi 10 tahun atau lebih selepas saringan negatif awal, dan membandingkan mereka dengan semua saringan kolonoskopi yang dijalankan ke atas orang 65 tahun ke atas dalam tempoh masa itu – kebanyakannya telah ditayangkan buat kali pertama.

Ia mendapati kehadiran pertumbuhan prakanser atau kanser adalah 40% hingga 50% lebih rendah di kalangan penyaring berulang, mendapati pertumbuhan lanjut atau kanser hanya dalam 4% hingga 5% wanita dan 5% hingga 7% lelaki 10 atau lebih tahun selepas negatif kolonoskopi.

Para penyelidik juga menilai sama ada bilangan pertumbuhan tidak normal berbeza antara lelaki dan wanita, mendapati prevalens 40% lebih tinggi pada lelaki.

Apabila melihat mengikut umur, kadar pengesanan adalah tertinggi dalam kalangan individu berumur 75 tahun ke atas.

Penulis menyimpulkan bahawa selang saringan 10 tahun semasa untuk kolonoskopi adalah selamat, dan mereka juga mencadangkan bahawa memanjangkan selang mungkin diperlukan dalam beberapa keadaan, terutamanya untuk wanita dan orang muda tanpa gejala gastrousus.

“Sebagai contoh, wanita pada usia saringan yang lebih muda tanpa penemuan pada kolonoskopi indeks mungkin boleh disaring pada selang masa yang berpanjangan atau, sebagai alternatif, ditawarkan kaedah yang kurang invasif, seperti ujian najis, sambil mengekalkan selang 10 tahun untuk lelaki dan wanita pada usia yang lebih tua. umur, “tulis penulis kajian.

Kanser kolorektal adalah penyebab utama kedua kematian akibat kanser di Amerika Syarikat. Ia juga merupakan salah satu kanser yang paling boleh dicegah dengan ujian saringan yang berkesan seperti kolonoskopi yang boleh mengesan penyakit awal.

Kadar kematian akibat kanser kolorektal telah menurun sejak beberapa dekad kebelakangan ini, sebahagian besarnya disebabkan oleh kolonoskopi.

Garis panduan semasa mengesyorkan pemeriksaan untuk kanser kolorektal pada semua orang dewasa berumur 45 hingga 75 tahun. Cadangan baru-baru ini telah diubah untuk memulakan saringan pada usia 45 dan bukannya 50 tahun sebagai tindak balas kepada lebih banyak kanser yang didiagnosis pada usia yang lebih muda. Jika saringan negatif, pesakit tidak memerlukan yang lain selama 10 tahun.

Dr Douglas Owens, seorang profesor dasar kesihatan di Universiti Stanford dan bekas pengerusi Pasukan Petugas Perkhidmatan Pencegahan AS, yang membuat cadangan pemeriksaan kanser AS, berkata terdapat janji untuk penemuan itu.

“(Kanser kolorektal) tidak seperti kanser lain di mana terdapat kemudaratan besar daripada pemeriksaan berlebihan yang berpotensi. Di sini mereka kecil, tetapi ia bukan sifar, dan ia datang dari kolonoskopi. Jadi, jika anda boleh mendapat faedah yang sama pada bilangan kolonoskopi yang lebih rendah, itu akan menjadi satu kemenangan, “kata Owens.

Owens ingin melihat lebih banyak penyelidikan tentang memanjangkan selang saringan, seperti yang dilakukan oleh Dr. Robert Bresalier, seorang profesor onkologi gastrousus di Pusat Kanser MD Anderson.

“Terdapat bukti yang baik bahawa pemeriksaan kolonoskopi pada individu tanpa gejala pada selang 10 tahun adalah berkesan dan kos efektif. Dan saya rasa saya belum bersedia untuk berubah. Saya tidak akan bersedia untuk menukar amalan dari segi memanjangkan selang berdasarkan kajian, tetapi ia melegakan dan menyediakan data tambahan untuk mengukuhkan konsep mematuhi garis panduan ini, “kata Bresalier. “Mesej keseluruhan daripada kajian ini ialah kita boleh berasa selesa dengan garis panduan semasa.”

Penulis kajian mencatatkan penemuan kajian tidak meluas kepada individu yang mungkin perlu menjalani kolonoskopi pada selang lebih awal untuk menilai simptom yang mungkin mereka alami, seperti pendarahan rektum, atau individu yang berisiko tinggi mendapat kanser kolorektal. Mereka mengatakan pengitlak penemuan mereka harus dilakukan dengan berhati-hati.

Pakar berpendapat bahawa kolonoskopi adalah salah satu perkhidmatan pencegahan yang paling penting dan untuk semua kumpulan yang layak mendapat ujian.

“(Kajian ini) menyokong kepentingan pemeriksaan untuk kanser kolon dan terdapat banyak cara, banyak cara yang berkesan untuk melakukannya,” kata Owens.

Walaupun kolonoskopi dianggap sebagai standard emas untuk pemeriksaan kanser kolon, terdapat alternatif. Pilihan saringan lain termasuk ujian darah ghaib najis tahunan yang mencari darah dalam najis.

“Perkara utama adalah untuk mendapatkan saringan. Tidak kira sama ada anda menggunakan ujian najis atau anda mendapat kolonoskopi, pilih satu. Pilih mana-mana yang sesuai dengan pilihan anda, tetapi lakukannya, “kata Owens.

Lebih daripada satu perempat rakyat Amerika yang layak tidak menjalani pemeriksaan untuk kanser kolorektal, dan penyokong kesihatan awam menggesa rakyat Amerika untuk menjalani pemeriksaan.

“Pada masa ini, impak terbesar yang boleh kami miliki – dan berkaitan dengan perbincangan ini — ialah saringan. Jadi, jika anda belum disaring dan anda berada dalam kumpulan umur yang berkaitan, anda harus disaring. Dan itu jelas mempunyai kesan yang lebih besar, dan kesan terbesar yang boleh kita lakukan sekarang dari segi mempengaruhi kematian kanser kolorektal, “kata Bresalier.

We wish to give thanks to the author of this short article for this remarkable content

Sesetengah orang mungkin boleh memanjangkan masa antara kolonoskopi, kajian mencadangkan | CNN


Explore our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/