‘Sesuatu yang tidak pernah ibu bapa mahu lihat’: Ibu bercakap tentang pengalaman bayi dengan RSV

Cerita sepintas lalu


  • Respiratory Syncytial Virus, biasanya dirujuk sebagai RSV, merebak dengan cepat ke seluruh negara.

  • RSV dikaitkan terutamanya dengan saluran pernafasan yang meradang atau dijangkiti dalam paru-paru kanak-kanak berumur kurang dari satu tahun.

  • “Selesema bagi kami adalah sesuatu yang berpotensi membawa maut kepada bayi,” kata Allison Blocker, ibu dari North Carolina kepada bayi yang dijangkiti RSV.

GREENSBORO, NC (WGHP) – Pakar kesihatan memberi amaran Virus Respiratory Syncytial, biasanya dirujuk sebagai RSV, merebak dengan cepat di seluruh Amerika Syarikat, luar biasa banyak hospital kanak-kanak.

RSV dikaitkan terutamanya dengan saluran pernafasan yang meradang atau dijangkiti di dalam paru-paru kanak-kanak berumur kurang dari satu tahun, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

“Selesema bagi kami adalah sesuatu yang berpotensi membawa maut kepada bayi,” kata Allison Blocker, ibu dari North Carolina kepada bayi yang dijangkiti RSV.

Anak lelaki Blocker yang berusia 8 minggu, Ava, dimasukkan ke hospital, diintubasi, dan menggunakan alat pernafasan melawan virus selama lebih daripada seminggu.

“Itu adalah sesuatu yang tidak pernah ibu bapa mahu lihat,” katanya. “Tiada ibu bapa yang sepatutnya melihat.”

Pada mulanya, Blocker tidak banyak berfikir apabila anak perempuannya mengalami batuk dan hidung berair pada 12 Okt. Dia membawanya ke pakar pediatrik.

“Saya tidak pernah bermimpi kami akan berakhir di hospital,” kata Blocker. “Pengamal jururawat memandang sekali ke arahnya dan segera menghubungi ambulans.”

Doktor cepat mendiagnosis bayinya menghidap RSV. Dalam masa beberapa hari selepas menunjukkan simptom, dia mula semput dan sukar untuk bernafas.

Blocker memberitahu FOX8 bahawa doktor meletakkan bayinya pada aliran oksigen yang tinggi dalam masa 24 jam selepas dimasukkan ke hospital.

Selepas beberapa hari, anak perempuannya telah memakai ventilator pada 16 Okt.

“Melihat anak saya di atasnya, ia hanya merobek hati anda,” katanya. “Ia membuatkan anda berasa seperti … anda kehilangan keupayaan untuk bernafas kerana bayi anda tidak boleh bernafas.”

Kanak-kanak berusia 8 minggu itu dimasukkan ke dalam intub selama dua setengah hari sementara badan kecilnya melawan virus.

Blocker berkata bayinya mempunyai “palam lendir” dalam paru-parunya menyebabkan ia runtuh. Dia terjebak dengan beberapa IV.

“Anda tidak boleh membantu tetapi pergi ke tempat itu, anda tidak boleh membantu tetapi pergi ke, ‘Saya akan kehilangan bayi saya,’ Saya baru mendapat lapan minggu dengan bayi saya, saya akan kehilangan bayi saya, ” Kata Blocker. “Ia adalah daripada sesuatu yang boleh dicegah dengan memakai topeng, boleh dicegah dengan tidak menghantar anak anda ke sekolah sakit di mana mereka akan mendedahkan keluarga lain kerana ia merebak seperti api.”

Blocker berada betul-betul di sisi bayinya semasa dia menjalani rawatan di Unit Rawatan Rapi Pediatrik Hospital Moses Cone.

“Mengetahui bahawa dia tidak boleh banyak bergerak sendiri,” katanya. “Saya tidak dapat menahannya; Saya hampir tidak boleh menyentuhnya.”

Pengarah Perubatan Unit Kanak-kanak Moses Cone Doktor Suresh Nagappan memberitahu WGHP Nexstar bahawa terdapat pesakit tertunggak di unit kanak-kanak, kebanyakannya berumur di bawah 2 tahun.

“Kami mungkin melihat tahun RSV paling teruk yang pernah saya lihat dalam kerjaya saya,” katanya.

Nagappan telah melihat penyebaran RSV pada awal tahun ini. Dia berkata pesakit mudanya semakin sakit lebih lama.

“Kami benar-benar hanya menyokong mereka sehingga virus itu menjadi lebih baik dan malangnya tiada ubat ajaib yang akan menjadikan mereka lebih baik dengan segera,” kata Nagappan.

Anak perempuan Blocker adalah salah seorang yang bertuah, kerana dia menjadi lebih baik selepas sembilan hari tinggal di hospital.

“Saya tidak menyedari betapa kami bertuah dan betapa bertuahnya kami kerana kami dapat pulang ke rumah,” katanya. “Ia bukanlah sesuatu yang pernah saya bayangkan apabila saya mempunyai bayi ini yang saya perlu hadapi.”

Pegawai Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia North Carolina melaporkan peningkatan bilangan kes RSVberbanding masa yang sama pada tahun-tahun sebelumnya.

Kebanyakan kanak-kanak mengalami kes ringan jika dijangkiti RSV, Menurut CDC. Gejala RSV biasanya berkembang dalam tempoh empat hingga enam hari selepas pendedahan.

Ibu bapa harus melihat gejala ini pada anak-anak mereka:

  • Hidung berair
  • Pengurangan selera makan
  • batuk
  • Bersin
  • Demam
  • berdehit

“Jika bayi atau anak mereka mula benar-benar bernafas lebih kuat atau bernafas lebih cepat atau langsung tidak makan atau minum dan anda bimbang tentang dehidrasi, itulah masanya untuk benar-benar pergi ke pakar pediatrik atau bilik kecemasan bergantung pada tahap keterukan. perkara, “kata Nagappan.

Pegawai kesihatan menggalakkan apa yang orang telah pelajari semasa pandemik untuk mencegah penyebaran virus, termasuk mencuci tangan, menggunakan pembersih tangan, memakai topeng, dan penjarakan sosial.

We would love to give thanks to the author of this short article for this awesome material

‘Sesuatu yang tidak pernah ibu bapa mahu lihat’: Ibu bercakap tentang pengalaman bayi dengan RSV


You can find our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/