Setakat ini, musim selesema ini lebih teruk berbanding 13 tahun

Komen

Influenza melanda Amerika Syarikat secara luar biasa awal dan keras, sudah memasukkan rekod bilangan orang ke hospital pada ketika ini dalam musim dalam lebih sedekad dan menggariskan potensi untuk musim sejuk yang berbahaya bagi virus pernafasan, menurut data kesihatan persekutuan dikeluarkan hari Jumaat.

Walaupun musim selesema biasanya antara Oktober dan Mei, memuncak pada bulan Disember dan Januari, ia tiba kira-kira enam minggu awal tahun ini dengan penyakit tinggi yang luar biasa. Terdapat sekurang-kurangnya 880,000 kes penyakit influenza yang disahkan oleh makmal, 6,900 dimasukkan ke hospital dan 360 kematian berkaitan selesema di seluruh negara, menurut data yang dikeluarkan pada Jumaat oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Satu kematian kanak-kanak juga telah dilaporkan.

Sejak pandemik selesema babi H1N1 2009, tidak ada beban selesema yang begitu tinggi, metrik yang digunakan CDC untuk menganggarkan keterukan musim berdasarkan kes yang disahkan oleh makmal, lawatan doktor, kemasukan ke hospital dan kematian.

“Ia adalah luar biasa, tetapi kami keluar daripada wabak covid yang luar biasa yang telah benar-benar menjejaskan influenza dan virus pernafasan lain yang beredar,” kata Lynnette Brammer, ahli epidemiologi yang mengetuai pasukan pengawasan influenza domestik CDC.

Aktiviti tinggi di selatan dan tenggara AS, dan mula bergerak ke pantai Atlantik.

CDC menggunakan pelbagai langkah untuk mengesan selesema, termasuk menganggarkan peratusan lawatan doktor untuk penyakit seperti selesema. Tetapi memandangkan simptom serupa yang mungkin termasuk orang yang mendapatkan rawatan untuk covid-19 atau RSV, virus pernafasan lain dengan gejala serupa, data makmal tidak meninggalkan sebarang keraguan.

“Data itu tidak menyenangkan,” kata William Schaffner, pengarah perubatan untuk Yayasan Kebangsaan untuk Penyakit Berjangkit bukan untung dan seorang profesor penyakit berjangkit di Sekolah Perubatan Universiti Vanderbilt itu. “Bukan sahaja selesema awal, ia juga kelihatan sangat teruk. Ini bukan sekadar pratonton tarikan yang akan datang. Kita sudah mula menonton filem ini. Saya akan memanggilnya filem yang menakutkan.”

Menambah kebimbangannya, katanya, penerimaan vaksin influenza semakin ketinggalan berbanding kebiasaannya pada ketika musim ini. “Itu membuatkan saya bimbang berganda,” katanya. Beban selesema yang tinggi “sudah tentu kelihatan seperti permulaan musim selesema yang paling teruk dalam 13 tahun.”

Jumlah kes selesema musim ini sudah menjadi satu perlapan daripada jumlah anggaran musim lalu iaitu 8 hingga 13 juta kes.

Setakat ini, kadar vaksinasi selesema di Amerika Syarikat adalah lebih rendah daripada kadar vaksin selesema pada masa ini dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Kira-kira 128 juta dos vaksin selesema telah diedarkan setakat ini, berbanding dengan 139 juta pada ketika ini tahun lepas dan 154 juta tahun sebelumnya, menurut CDC.

Data selesema terkini datang ketika sistem kesihatan awam negara yang tegang bergelut dengan pelbagai ancaman virus. Kes koronavirus dijangka meningkat apabila negara menuju ke cuaca yang lebih sejuk dan lebih ramai orang berkumpul di dalam rumah. Hospital kanak-kanak sedang mengisi dengan bilangan rekod kanak-kanak yang dijangkiti RSV.

Keberkesanan vaksin selesema dalam menghalang lawatan doktor, kemasukan ke hospital atau kematian adalah tidak sekata dari tahun ke tahun, dan pada tahun-tahun lalu, telah berlegar antara 40 dan 60 peratus, menurut CDC. Tetapi Brammer dan yang lain berkata vaksin musim ini dipadankan dengan baik terhadap strain yang beredar. Itu menawarkan “sedikit sinar matahari” untuk apa yang boleh menjadi musim sejuk yang suram, kata Schaffner.

Di peringkat kebangsaan, virus utama, sejenis strain yang sangat jahat, H3N2, menyebabkan wabak terburuk kedua-duanya. jenis virus influenza A dan dua virus influenza B yang beredar di kalangan manusia. Musim di mana H3N2 mendominasi lazimnya mengakibatkan komplikasi yang paling banyak, terutamanya bagi golongan muda, warga emas dan orang yang mempunyai keadaan kesihatan kronik tertentu, kata pakar.

Influenza tidak menjadi masalah serius dalam dua tahun kebelakangan ini, pakar dan pegawai kesihatan berkata, kerana topeng, penjarakan sosial dan langkah lain yang diambil orang ramai untuk melindungi diri mereka daripada covid-19.

Pegawai kesihatan cenderung menganggap musim selesema sedang berlangsung secara rasmi apabila, untuk minggu berturut-turut, peratusan besar lawatan pejabat doktor AS disebabkan oleh penyakit seperti selesema. Itu berlaku pada 22 Oktober – lebih daripada sebulan lebih awal daripada musim sebelumnya, kata Bramer CDC.

Selesema terkenal sukar untuk diramalkan. Sukar untuk mengetahui berapa lama musim akan berlangsung, betapa teruknya musim itu, dan jika bahagian yang berlainan di negara akan mengalami tahap penyakit pernafasan yang berbeza pada masa yang berbeza. Musim lalu, aktiviti selesema memuncak pada Januari, “kemudian jatuh seperti batu, kemudian membara di bawah ambang wabak selepas Mac hingga April, Mei dan Jun,” kata Schaffner. “Ekor yang panjang membara itu sangat luar biasa.”

“Permulaan awal tidak selalu bermakna teruk,” kata Brammer.

Di hemisfera selatan, musim influenza juga jauh berbeza, kata Brammer. Di Australia, terdapat “pengambilan yang sangat tajam, sangat cepat kemudian penurunan yang sangat cepat,” katanya. Di Argentina, puncak aktiviti selesema berlaku pada musim panas negara itu.

“Perkara tidak kembali ke pola biasa,” kata Brammer.

Data CDC terkini menunjukkan keseluruhan aktiviti penyakit pernafasan adalah “sangat tinggi” di South Carolina dan Washington, DC dan “tinggi” di 11 negeri: Alabama, Georgia, Louisiana, Maryland, Mississippi, New Jersey, New York City, North Carolina, Tennessee , Texas dan Virginia.

Texas adalah antara negeri terawal yang melihat aktiviti selesema pada akhir September. Di sistem hospital Houston Methodist, kes influenza yang disahkan oleh makmal telah meningkat kepada 975 pada 20 Oktober, meningkat daripada 561 minggu sebelumnya, kata pegawai.

Para pegawai telah bersiap sedia untuk musim selesema yang lebih kuat pada musim gugur dan musim sejuk ini kerana ramai orang telah membatalkan langkah perlindungan covid dan enggan mendapatkan vaksin.

“Ini adalah sesuatu yang kami jangkakan kerana kami adalah hab, dan ramai orang melancong ke sini,” kata Cesar Arias, ketua penyakit berjangkit sistem hospital itu. “Saya tidak sangka dapat melihat sebanyak itu [flu] awal itu.”

Arias berkata perbualan mengenai vaksinasi selesema telah dikaitkan dengan keraguan tentang vaksin coronavirus. Perbualan di Texas, “seperti yang anda boleh bayangkan, [are] lebih kuat dan sekurang-kurangnya lebih lantang,” katanya. “Kami sedang bergelut dengan itu, cuba menyampaikan mesej untuk mendapatkan vaksin.”

Orang ramai perlu mendapatkan vaksin selesema baharu setiap tahun untuk dilindungi, dan ia mengambil masa sehingga dua minggu untuk perlindungan bermula dan vaksin itu berfungsi. Selesema berjangkit sebelum gejala bermula. CDC mengesyorkan agar semua orang yang berumur 6 bulan ke atas mendapat vaksin selesema, sebaik-baiknya menjelang akhir Oktober.

We would like to give thanks to the author of this write-up for this remarkable content

Setakat ini, musim selesema ini lebih teruk berbanding 13 tahun


We have our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/