Setengah cawan blueberry sehari boleh mengelakkan demensia pada orang dewasa yang lebih tua, kajian mendapati

Makan setengah cawan blueberry setiap hari pada lewat 50-an boleh mengelakkan demensia di kemudian hari, kajian mendapati

  • Makan hanya setengah cawan blueberry setiap hari dalam usia 50-an boleh membantu mereka mengelakkan kemerosotan kognitif yang dahsyat di kemudian hari, satu kajian baru mendapati
  • Penyelidik mendapati bahawa orang berumur 50-an yang merupakan blueberry diuji lebih baik pada ujian kognitif, malah mempunyai tahap gula dalam darah yang lebih sihat.
  • Penyelidik mencadangkan ini mungkin kerana blueberry mengandungi antosianin, walaupun mereka tidak dapat memahami mekanisme
  • Lebih daripada enam juta rakyat Amerika mengalami demensia, laporan dari persatuan Alzheimer mencadangkan

Makan hanya setengah cawan blueberry sehari pada lewat 50-an boleh membantu mengelakkan demensia, satu kajian baru mendapati.

Penyelidik di Universiti Cincinnati menjejaki 13 orang dewasa obes dengan penurunan ingatan ringan yang memakan buah beri selama tiga bulan, dan mendapati peningkatan ketara dalam ingatan mereka berbanding orang lain yang tidak mempunyai buah.

Pasukan itu mencadangkan beri mungkin mempunyai kesan perlindungan kerana ia mengandungi antosianin, sejenis flavonoid yang boleh mengurangkan keradangan.

Tetapi mereka mengakui sukar untuk menentukan sama ada beri biru telah mencetuskan peningkatan kerana kajian itu adalah pemerhatian – bermakna ia tidak dapat mengetahui sama ada hasilnya disebabkan oleh faktor lain – dan mempunyai saiz sampel yang kecil.

Makan setengah cawan blueberry sehari boleh membantu mengelakkan demensia, kata saintis (stok)

APA ITU DEMENTIA?

Demensia adalah istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan pelbagai gangguan neurologi progresif, iaitu keadaan yang mempengaruhi otak.

Terdapat pelbagai jenis demensia, yang mana penyakit Alzheimer adalah yang paling biasa.

Sesetengah orang mungkin mempunyai gabungan jenis demensia.

Tidak kira jenis yang didiagnosis, setiap orang akan mengalami demensia mereka dengan cara tersendiri.

Demensia adalah kebimbangan global tetapi ia paling kerap dilihat di negara yang lebih kaya, di mana orang ramai mungkin akan hidup sehingga usia yang sangat tua.

BERAPA RAMAI ORANG YANG TERKENA?

Persatuan Alzheimer melaporkan terdapat lebih daripada 850,000 orang yang hidup dengan demensia di UK hari ini, di mana lebih daripada 500,000 mempunyai Alzheimer.

Dianggarkan bilangan penghidap demensia di UK menjelang 2025 akan meningkat kepada lebih 1 juta.

Di AS, dianggarkan terdapat 5.5 juta penghidap Alzheimer. Peratusan kenaikan yang sama dijangka pada tahun-tahun akan datang.

Apabila usia seseorang meningkat, begitu juga dengan risiko mereka mengalami demensia.

Kadar diagnosis bertambah baik tetapi ramai penghidap demensia dianggap masih tidak didiagnosis.

ADA PENAWARNYA?

Pada masa ini tiada ubat untuk demensia.

Tetapi ubat-ubatan baru boleh melambatkan perkembangannya dan lebih awal ia dikesan, rawatan yang lebih berkesan adalah.

Sumber: Demensia UK

Dalam kajian itu – diterbitkan dalam jurnal Nutrien — saintis merekrut 33 orang dewasa berusia lewat 50-an dari sekitar kawasan Cincinnati yang telah menambah berat badan pada usia pertengahan mereka.

Para peserta dalam kedua-dua kumpulan mempunyai berat kira-kira 205 lbs secara purata, dan mempunyai lilitan pinggang kira-kira 107 sentimeter.

Markah BMI mereka ialah 33, mengklasifikasikan mereka sebagai obes.

Kesemua mereka adalah pra-diabetes, apabila badan mula menjadi tahan terhadap insulin.

Ini adalah langkah yang lebih dekat dengan diabetes jenis 2 – faktor risiko utama untuk demensia.

Dalam percubaan, orang dewasa diberitahu untuk berhenti mengambil semua buah beri dan buah-buahan.

Separuh kemudiannya diberi sebungkus ‘blueberry’ untuk dibancuh dengan air setiap hari, mengandungi bersamaan setengah cawan buah-buahan.

Selebihnya menerima sachet plasebo, yang mengandungi serbuk lengai.

Percubaan adalah dua buta, bermakna peserta dan penyelidik tidak tahu siapa yang menerima uncang ‘blueberry’ atau plasebo.

Sebelum eksperimen dimulakan ujian dilakukan untuk mengukur daya ingatan peserta.

Ini diulang semula selepas 12 minggu makan beri biru atau plasebo.

Dr Robert Krikorian, ahli psikologi yang mengetuai kajian itu, dan yang lain berkata dalam kertas itu: ‘Penemuan kognitif menunjukkan peningkatan keupayaan eksekutif dalam sampel pertengahan umur ini. [who had blueberries].

‘Demonstrasi manfaat ini pada individu pertengahan umur dengan rintangan insulin dan [subjective cognitive decline] mencadangkan bahawa suplemen blueberry yang berterusan boleh menyumbang kepada perlindungan terhadap penurunan kognitif apabila dilaksanakan awal pada individu yang berisiko.’

Mereka menambah: ‘Ringkasnya, kajian ini menunjukkan bahawa suplemen blueberry mempunyai manfaat neurokognitif pada individu pertengahan umur dengan rintangan insulin dan risiko tinggi untuk demensia masa depan.’

Lebih daripada 6 juta rakyat Amerika dianggap mengalami demensia, yang Laporan Persatuan Alzheimer.

Menjelang 2050 ini diunjurkan meningkat kepada hampir 13 juta apabila populasi yang lebih tua bertambah — atau satu daripada 25 orang.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mengatakan gejala awal keadaan termasuk kehilangan ingatan, kesukaran mengekalkan perhatian dan berkomunikasi dengan orang lain.

Ini mungkin termasuk tersesat di kawasan kejiranan biasa, menggunakan perkataan luar biasa untuk merujuk kepada objek yang biasa dan melupakan nama ahli keluarga.

Menjadi lebih tua adalah faktor risiko paling kuat untuk membangunkan keadaan itu — di samping sejarah keluarga dan berisiko lebih tinggi untuk penyakit jantung.

Pada masa ini tiada ubat untuk demensia, dengan rawatan sebaliknya memfokuskan pada memperlahankan keadaan dan mengehadkan simptomnya.

Iklan

We would love to thank the writer of this short article for this incredible material

Setengah cawan blueberry sehari boleh mengelakkan demensia pada orang dewasa yang lebih tua, kajian mendapati


You can find our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/