Soalan Lazim Coronavirus: Patutkah saya pergi ke parti itu? Apakah yang perlu saya lakukan jika tetamu mendapat COVID?

Wartawan dan ahli politik bergaul pada majlis selepas majlis Makan Malam Wartawan Rumah Putih pada 30 April. Berdasarkan kes COVID dalam kalangan peserta acara utama, SARS-CoV-2 turut bergaul.

Amanda Andrade-Rhoades/untuk The Washington Post melalui Getty Images


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Amanda Andrade-Rhoades/untuk The Washington Post melalui Getty Images


Wartawan dan ahli politik bergaul pada majlis selepas majlis Makan Malam Wartawan Rumah Putih pada 30 April. Berdasarkan kes COVID dalam kalangan peserta acara utama, SARS-CoV-2 turut bergaul.

Amanda Andrade-Rhoades/untuk The Washington Post melalui Getty Images

Kami kerap menjawab soalan lazim tentang kehidupan semasa krisis koronavirus. Jika anda mempunyai soalan yang anda ingin kami pertimbangkan untuk siaran masa hadapan, e-mel kami di goatsandsoda@npr.org dengan baris subjek: “Soalan Coronavirus Mingguan.” Lihat arkib Soalan Lazim kami di sini.

Saya pergi ke majlis perkahwinan beberapa hari yang lalu dan baru mengetahui bahawa beberapa orang telah diuji positif untuk COVID-19. Apa yang saya buat sekarang?

Ia mungkin keselesaan kecil, tetapi semakin ramai orang bertanya variasi soalan itu hari ini, katanya Dr Abraar Karanseorang felo penyakit berjangkit di Stanford.

Ini kerana kes COVID-19 meningkat di beberapa bahagian dunia, seperti India dan Afrika Selatan, dan di beberapa negeri AS. Jadi sama ada majlis perkahwinan, bar mitzvah, persidangan atau acara berprofil tinggi seperti Makan Malam Wartawan Rumah PutihCOVID-19 jelas merebak di beberapa perhimpunan – walaupun tetamu diberitahu mereka semua perlu diberi vaksin untuk menghadirinya.

“Untuk acara besar, terutamanya yang diadakan di dalam rumah, risiko terdedah kepada COVID-19 semakin meningkat dari hari ke hari,” kata Karan. “Dan ia lebih daripada yang anda fikirkan kerana kami kes yang kurang dikesan.”

Ini caranya Dr.Preeti Malani, ketua pegawai kesihatan di Bahagian Penyakit Berjangkit dan Perubatan Geriatrik di Universiti Michigan, memikirkannya: Apabila anda menghadiri majlis, anda perlu menganggap bahawa mungkin ada orang di sana yang mempunyai asimtomatik, jika tidak bergejala, COVID-19.

Dan dengan andaian itu dalam fikiran, terdapat beberapa cara khusus anda boleh melindungi diri anda.

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum acara

David Souleles, pengarah pasukan tindak balas COVID-19 di University of California, Irvine, menasihatkan memeriksa Pusat Kawalan Penyakit Penjejak peringkat daerah COVID-19 sebelum sebarang perhimpunan sosial yang besar, terutamanya jika sebarang aktiviti akan diadakan di dalam rumah. Souleles berkata menyemak data CDC “akan memberi anda rasa penghantaran komuniti dalam komuniti itu supaya anda tahu perkara yang anda hadapi.”

Itulah titik di mana setiap orang perlu melakukan beberapa penilaian risiko individu, kata Souleles. “Sebagai contoh, jika penularan komuniti adalah tinggi, dan anda berisiko tinggi secara peribadi kerana anda terjejas imun, atau tinggal bersama seseorang yang sedang, atau ingin melawat seseorang yang ada, atau anda mempunyai keadaan kesihatan yang mendasari, anda mungkin membuat keputusan untuk tidak pergi ke acara itu kerana terlalu banyak risiko.”

Atau anda mungkin memutuskan untuk menerima risiko tetapi mengambil langkah berjaga-jaga, seperti memakai topeng apabila anda berada di dalam rumah dengan orang lain, terutamanya jika anda tidak mengetahui status COVID atau vaksinasi mereka, kata Charlotte Baker, penolong profesor epidemiologi di Virginia Tech.

Adakah saya pergi atau saya katakan tidak?

Malani berkata dengan peningkatan kes, anda juga mungkin mahu memikirkan jadual anda sebelum memutuskan sama ada untuk menghadiri acara sosial. Jika anda sakit, adakah anda mampu untuk mengambil cuti? Adakah anda akan mengambil risiko kehilangan satu lagi acara penting pada kalendar anda?

“Akan ada masa dalam hidup kita apabila ia akan sangat mengecewakan untuk mendapat COVID, walaupun selain daripada risiko penyakit yang teruk, COVID yang berpanjangan dan menyebarkannya kepada orang lain,” kata Malani, yang baru-baru ini sangat berwaspada dalam penerbangan dari Portugal ke AS menjelang tamat pengajian kolej anaknya. “Dan mempunyai acara yang akan datang yang penting kepada anda boleh membuat anda menghubungi mitigasi untuk beberapa acara sosial atau mesyuarat walaupun tidak terdapat penularan komuniti yang tinggi di mana anda akan berada.”

Souleles juga menegaskan bahawa “kita tidak semestinya perlu pergi ke segala-galanya, terutamanya apabila risikonya lebih tinggi.”

Semak dahulu dengan hos atau penaja acara

Tanya soalan hos yang boleh membantu anda membuat keputusan termaklum tentang kehadiran – walaupun perlu diingat bahawa jawapan mereka mungkin tidak sepadan sepenuhnya dengan keperluan anda.

Tanya sama ada orang mesti diberi vaksin dan/atau diuji untuk hadir, dan jika mereka perlu menunjukkan bukti atau berada dalam sistem penghormatan. Tanya juga sama ada orang mesti bertopeng di dalam rumah dan jika topeng akan disediakan — tetapi bawa sendiri sekiranya ia kehabisan dan supaya anda boleh mendapatkan topeng yang paling selesa untuk anda, kata Malani.

Fikirkan tentang status anda sendiri

Divaksinasi dan dirangsang masih merupakan salah satu alat terpenting untuk mengurangkan kedua-dua penyebaran COVID-19 dan juga tahap keterukan jika anda dijangkiti virus itu, kata Malani. “Sekiranya anda belum mendapat maklumat terkini, perhimpunan besar di dalam rumah harus menjadi insentif, jadi semak Garis panduan CDC untuk masa dan kelayakan dos vaksin.”

Jika anda memutuskan untuk pergi, pertimbangkan kesihatan anda sendiri pada hari acara itu – dan uji diri anda untuk berjaga-jaga

Adakah anda berasa OK? Adakah anda berasa sakit? Ujian boleh memberitahu anda jika anda mempunyai virus. Dan memandangkan banyak kes COVID-19 boleh menjadi bebas simptom, mana-mana pengunjung acara mungkin “mempertimbangkan ujian sebelum anda pergi ke perhimpunan,” kata Souleles. “Dengan adanya ujian antigen rumah pantas [you can order up to 8 for free through the U.S. government] kami menggalakkan orang ramai untuk menguji sebelum menghadiri acara hanya untuk memastikan anda tidak mempunyai kes tanpa gejala.”

Topeng atau tiada topeng — dan keputusan lain yang perlu dibuat pada acara itu

Jika anda tidak berisiko tinggi, anda mungkin memutuskan untuk tidak memakai topeng — tetapi ketahui bahawa orang lain mungkin membuat keputusan berbeza berdasarkan risiko dan keadaan peribadi mereka, seperti tinggal bersama seseorang yang berisiko, kata Souleles. Atau anda boleh memutuskan untuk memakai topeng untuk sebarang bahagian dalam acara.

“Tetapkan beberapa peraturan untuk diri sendiri tentang menanggalkan topeng anda,” kata Charlotte Baker. “Ia berasa janggal untuk menjadi satu-satunya orang yang tidak makan, sebagai contoh.” Baker, yang lemah imun, berkata dia memeriksa status vaksinasi dan ujian orang yang paling rapat dengannya sebelum menanggalkan topengnya untuk makan.

Baker mencadangkan beberapa pilihan tempat makan untuk mereka yang ingin kekal bertopeng di dalam rumah. Itu termasuk tidak makan makanan tetapi mempunyai beberapa makanan ringan bersama anda yang boleh anda makan sendiri apabila anda tidak bersama orang lain; bertanya kepada hos jika anda boleh mempunyai ruang peribadi untuk makan, di dalam atau di luar; atau bawa makanan untuk makan bersama anda kemudian, apabila anda bersendirian dan menanggalkan topeng anda tidak menimbulkan risiko.

“Menetapkan peraturan tersebut sebelum anda pergi – serta membaca semula apa yang anda akan katakan terlebih dahulu jika orang mengulas pada topeng anda – akan membantu anda mengekalkan keazaman anda,” kata Baker.

Dan bersedia untuk komen jika anda kekal bertopeng. “Saya sudah terbiasa dengan orang memanggil saya bodoh,” kata Dr. David Taragin, pakar neurologi di Silver Spring, Maryland, yang terus memakai topeng dalam situasi dalaman. “Ia tidak banyak mengganggu saya, kerana saya mahu mengawal keadaan saya sendiri, dan ia juga membantu saya bercakap dengan pesakit saya tentang berhati-hati.”

Jika anda sedang dalam perjalanan untuk acara, bawa ujian pantas bersama anda, kata Souleles, jadi jika anda mengalami simptom, anda boleh menyemak sama ada ia COVID atau tidak. (Pengembara juga boleh mencari farmasi dan klinik yang menyediakan ujian pantas kos rendah atau percuma di laman web kerajaan ini.

Dan ingat, udara segar adalah sekutu. “Kami tahu bahawa acara luar adalah lebih selamat daripada acara dalaman dari segi pengurangan penghantaran,” kata Souleles.

Jika anda lemah imun…

Bagi individu yang lemah imun atau mempunyai penyakit asas, pertaruhannya lebih tinggi. Oleh itu, apabila anda berfikir tentang langkah yang perlu diambil sebelum menghadiri acara, anda menghadapi akibat yang lebih serius sekiranya anda dijangkiti. Mengidap COVID boleh membawa anda ke hospital, kata Baker.

“Anda mungkin merasakan tekanan daripada orang lain untuk menanggalkan topeng anda – seperti semasa foto – jadi hadkan itu dan pastikan anda mendapat maklumat terkini tentang vaksin dan dos penggalak,” katanya.

Dr. Craig Bunnell, ketua pegawai perubatan di Institut Kanser Dana Farber di Boston, mencadangkan bahawa orang yang mengalami gangguan imun memeriksa dengan doktor mereka tentang ubat itu. Evusheld, sebagai tambahan kepada vaksin. Evusheld ialah antibodi pencegahan yang boleh menambah perlindungan daripada dijangkiti COVID-19 atau menjadi sakit teruk bagi orang yang mengalami gangguan imun dan mungkin tidak memberikan tindak balas imun yang mencukupi dengan hanya vaksin dan penggalak.

Ujian selepas sesuatu peristiwa amat penting untuk orang yang mengalami gangguan imun atau mempunyai keadaan kesihatan asas yang lain, kata Bunnell. Jika ujian anda positif, doktor anda mungkin menasihati anda untuk mengambil ubat antivirus atau rawatan COVID yang lain untuk membantu mengurangkan risiko simptom yang teruk. Rawatan COVID yang pernah sukar diperoleh seperti ubat antivirus bawa di rumah Paxlovid kini tersedia secara meluas, walaupun anda memerlukan preskripsi doktor.

Selepas acara…

Majlis sudah tamat. Dan walaupun anda tidak mendengar sebarang kes positif dalam kalangan peserta selepas kejadian itu, adalah idea yang baik untuk memantau diri anda untuk Simptom Covid. Jika anda mempunyai simptom, uji segera dan kemudian ikuti Garis panduan CDC untuk apa yang perlu dilakukan jika anda positif atau telah terdedah. Walaupun anda tidak mempunyai simptom, uji tiga hingga lima hari selepas sesuatu peristiwa, kata Malani, kerana mungkin terdapat kes yang dikaitkan dengan acara yang anda pergi tetapi tidak mendengarnya. (Ujian lebih awal tidak akan memberitahu anda banyak kerana ia mengambil masa beberapa hari selepas pendedahan untuk mengembangkan viral load yang mencukupi untuk menguji positif.)

Adakah anda kini kenalan rapat?

Jika terdapat kes yang diketahui, atau lebih daripada satu, daripada peristiwa itu, anda perlu menilai sama ada anda mempunyai hubungan rapat dengan seseorang yang kini positif atau tidak dan sama ada anda berada lebih dekat daripada 6 kaki selama 15 minit atau lebih, kata Souleles. Jika jawapannya ya, itu akan menjadikan anda hubungan rapat, dan anda perlu menyemak garis panduan kesihatan awam dan CDC mengenai kuarantin. CDC mengesyorkan, sebagai contoh, bahawa jika anda tidak mendapat maklumat terkini tentang vaksinasi anda dan berada dalam hubungan rapat dengan seseorang yang dijangkiti, anda perlu kuarantin selama 5 hari sebagai langkah berjaga-jaga dan bertopeng di sekeliling orang lain selama 5 hari lagi.

Maklumkan hos jika anda menghidapi COVID selepas acara selesai

Jika awak ujian positif, beritahu hos supaya mereka boleh berkongsi maklumat tersebut dengan peserta. Dan anda harus memaklumkan sesiapa sahaja yang bersama anda jika anda boleh mendapatkan maklumat hubungan mereka – walaupun anda berasa tidak selesa berkongsi berita itu.

Sementara itu, jika anda hos, simpan senarai alamat e-mel dan nombor telefon supaya anda boleh memberitahu orang ramai jika kes positif berlaku.

Souleles berkata jika anda merancang acara, walaupun penghantaran kelihatan rendah sekarang, pertimbangkan ruang luar kerana kadar kes boleh berubah. “Di luar rumah sentiasa lebih selamat.”

Diuji positif? Jangan anggap janji temu perubatan anda dibatalkan

Seorang lelaki berusia 80-an, yang menjalani beberapa siri rawatan kemoterapi untuk kanser di Dana Farber, disahkan positif selepas menghadiri majlis perkahwinan dan terkejut apabila mendapati pelantikan kemoterapinya masih diteruskan.

“Sesetengah rawatan adalah perlu dan selamat untuk diberikan walaupun orang positif,” kata Craig Bunnell. “Kami mempunyai protokol untuk memastikan kakitangan kesihatan dan pesakit lain selamat, seperti penggunaan peralatan pelindung diri yang dilepaskan sebelum berjumpa orang lain serta laluan alternatif. [for taking positive patients] ke bilik rawatan.

Sebahagian pesakit mungkin dijadualkan semula tetapi kami tidak mahu pesakit hanya menganggap mereka tidak sepatutnya masuk, kata Bunnell. Beliau menasihatkan semua pesakit yang positif dan mempunyai temu janji perubatan untuk menghubungi pembekal kesihatan mereka untuk melihat sama ada mereka perlu menjadualkan semula.

Fran Kritz ialah seorang wartawan dasar kesihatan yang berpangkalan di Washington, DC, yang telah menyumbang kepada The Washington Post dan Berita Kesihatan Kaiser. Cari dia di Twitter: @fkritzWe would love to thank the author of this article for this incredible web content

Soalan Lazim Coronavirus: Patutkah saya pergi ke parti itu? Apakah yang perlu saya lakukan jika tetamu mendapat COVID?


Take a look at our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/