Soalan mengerikan selesema burung: bagaimana untuk membunuh berjuta-juta ayam

OMAHA, Neb. — Penyebaran selesema burung yang membawa maut kepada ayam itik menimbulkan persoalan mengerikan tentang bagaimana ladang berjaya membunuh dan melupuskan berjuta-juta ayam dan ayam belanda dengan cepat.

Ia adalah tugas yang dihadapi oleh ladang di seluruh negara apabila jumlah ayam yang dibunuh dalam tempoh dua bulan lalu telah meningkat kepada lebih 24 juta, dengan wabak dilaporkan hampir setiap hari. Sesetengah ladang terpaksa membunuh lebih 5 juta ekor ayam di satu tapak dengan matlamat untuk memusnahkan burung dalam tempoh 24 jam untuk mengehadkan penularan penyakit dan mengelakkan haiwan daripada menderita.

“Lebih pantas kita boleh sampai di tapak dan mengurangkan populasi burung yang kekal di tapak, lebih baik,” kata Doktor Veterinar Negeri Minnesota Beth Thompson.

Wabak itu adalah yang terbesar sejak 2015, apabila pengeluar terpaksa membunuh lebih daripada 50 juta burung. Setakat tahun ini, terdapat kes di 24 negeri, dengan Iowa yang paling teruk terjejas dengan kira-kira 13 juta ayam dan ayam belanda terbunuh. Negeri lain yang mempunyai wabak yang besar termasuk Minnesota, Wisconsin, South Dakota dan Indiana.

Ladang yang berhadapan dengan keperluan untuk membunuh begitu banyak burung beralih kepada cadangan oleh Persatuan Perubatan Veterinar Amerika. Walaupun ia telah membangunkan kaedah untuk membunuh ayam itik dengan cepat, persatuan itu mengakui tekniknya “mungkin tidak menjamin bahawa kematian yang dihadapi haiwan itu tidak menyakitkan dan bebas dari kesusahan.” Doktor haiwan dan pegawai Jabatan Pertanian AS juga biasanya mengawasi proses tersebut.

Salah satu kaedah pilihan ialah menyembur buih pemadam kebakaran berasaskan air ke atas burung semasa mereka berkeliaran di dalam tanah di dalam kandang. Buih itu membunuh haiwan dengan memotong bekalan udara mereka.

Apabila buih tidak berfungsi kerana burung berada di dalam sangkar di atas tanah atau terlalu sejuk, USDA mengesyorkan menutup kandang dan menyalurkan karbon dioksida ke dalam, mula-mula menyebabkan burung tidak sedarkan diri dan akhirnya membunuh mereka.

Jika salah satu kaedah itu tidak berfungsi kerana peralatan atau pekerja tidak tersedia, atau apabila saiz kawanan terlalu besar, persatuan itu berkata pilihan terakhir ialah teknik yang dipanggil penutupan pengudaraan. Dalam senario itu, petani menghentikan aliran udara ke dalam kandang, yang meningkatkan suhu ke tahap di mana haiwan itu mati. USDA dan persatuan veterinar mengesyorkan agar petani menambah haba tambahan atau karbon dioksida ke kandang untuk mempercepatkan proses dan mengehadkan penderitaan oleh haiwan.

Mike Stepien, jurucakap Perkhidmatan Pemeriksaan Kesihatan Haiwan dan Tumbuhan USDA, berkata teknik itu adalah pilihan terbaik apabila perlu untuk membunuh begitu banyak burung dengan cepat.

Tidak semua orang bersetuju.

Kumpulan kebajikan haiwan berpendapat bahawa semua kaedah untuk membunuh burung dengan cepat ini adalah tidak berperikemanusiaan, walaupun mereka sangat menentang penutupan pengudaraan, yang mereka perhatikan boleh mengambil masa berjam-jam dan sama seperti meninggalkan anjing di dalam kereta panas. Kumpulan hak asasi haiwan menyampaikan petisyen tahun lepas yang ditandatangani oleh 3,577 orang yang terlibat dalam menjaga haiwan, termasuk hampir 1,600 doktor haiwan, yang menggesa persatuan veterinar untuk berhenti mengesyorkan penutupan pengudaraan sebagai pilihan.

“Kami perlu melakukan yang lebih baik. Tiada satu pun daripada ini boleh diterima dalam apa cara sekalipun,” kata Sara Shields, pengarah sains kebajikan haiwan ladang di Humane Society International.

Penentang teknik standard berkata buih pemadam kebakaran menggunakan bahan kimia berbahaya dan pada asasnya ia menenggelamkan burung, menyebabkan ayam dan ayam belanda mengalami sawan dan serangan jantung apabila mereka mati. Mereka berkata karbon dioksida menyakitkan untuk disedut dan boleh dikesan oleh burung, mendorong mereka untuk cuba melarikan diri daripada gas.

Karen Davis, daripada kumpulan bukan untung United Poultry Concerns, menggesa persatuan veterinar untuk berhenti mengesyorkan kesemua tiga pilihan utamanya.

“Semuanya adalah cara saya tidak akan memilih untuk mati, dan saya tidak akan memilih orang lain untuk mati tanpa mengira spesies mereka,” kata Davis.

Shields berkata terdapat alternatif yang lebih berperikemanusiaan, seperti menggunakan gas nitrogen tetapi pilihan tersebut cenderung lebih mahal dan mungkin mempunyai cabaran logistik.

Sam Krouse, naib presiden MPS Egg Farms yang berpangkalan di Indiana, berkata petani berasa sedih untuk menggunakan mana-mana pilihan.

“Kami mencurahkan kehidupan dan mata pencarian kami untuk menjaga burung-burung itu, dan ia hanya memusnahkan apabila kami kehilangan mana-mana burung itu,” kata Krouse. “Segala perkara yang kami lakukan setiap hari adalah tertumpu pada menjaga penyakit itu dan memastikan bahawa kami menjaga ayam kami selamat sebaik mungkin.”

Sebaik sahaja ayam mati, penternak mesti segera membuang burung itu. Mereka biasanya tidak mahu mempertaruhkan peluang menyebarkan virus dengan mengangkut bangkai ke tapak pelupusan sampah, jadi kru biasanya melonggokkan burung ke dalam barisan besar di dalam kandang dan menggabungkannya dengan bahan lain, seperti mengisar batang jagung dan habuk papan untuk dibuat. longgokan kompos.

Selepas beberapa minggu penguraian, bangkai ditukar menjadi bahan yang boleh ditaburkan di tanah tanaman untuk membantu menyuburkan tanaman. Dalam sesetengah kes, bangkai ditanam dalam parit di ladang atau dibakar.

We would love to give thanks to the writer of this short article for this remarkable content

Soalan mengerikan selesema burung: bagaimana untuk membunuh berjuta-juta ayam


You can find our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/