Sotong Memusnahkan Diri Mereka Secara Tragis Selepas Mengawan. Kita Mungkin Akhirnya Tahu Sebabnya

Sotong adalah ditakdirkan menjadi anak yatim dari usia yang sangat muda. Selepas sotong betina bertelur, dia berhenti makan dan mula mencacatkan diri, mengoyakkan kulitnya dan menggigit hujung sesungutnya.

Pada masa seekor sotong muda menggeliat keluar dari telurnya, ibunya sudah mati. Beberapa bulan kemudian, bapanya akan mati juga.

Kehidupan pendek dan suram sotong telah lama menarik perhatian saintis. Pada tahun 1944, penyelidik membuat hipotesis bahawa mengawan entah bagaimana menekan butang “memusnahkan diri” molekul dalam makhluk laut.

Ia mengambil masa hampir 80 tahun, tetapi hipotesis yang tidak jelas itu akhirnya terbentuk. Penyelidik baru-baru ini mendapati bahawa mengawan nampaknya mengubah beberapa laluan biokimia kritikal berdasarkan kolesterol kepada pelbagai hormon dalam sotong betina.

“Kami tahu kolesterol adalah penting dari perspektif pemakanan, dan dalam sistem isyarat yang berbeza dalam badan juga,” menerangkan ahli biologi molekul Z. Yan Wang, yang menjalankan penyelidikan semasa di Universiti Chicago.

“Ia terlibat dalam segala-galanya daripada fleksibiliti membran sel kepada pengeluaran hormon tekanan, tetapi ia adalah satu kejutan besar untuk melihat ia memainkan peranan dalam proses kitaran hayat ini juga.”

Di kalangan manusia, beberapa prekursor kolesterol adalah toksik pada tahap yang tinggi. Gangguan genetik yang meningkatkan metabolisme kolesterol boleh mengakibatkan masalah perkembangan dan tingkah laku yang serius, termasuk kecederaan diri yang berulang dan kecacatan pemakanan. Kes yang teruk malah boleh mengancam nyawa.

Gejala anehnya mengingatkan sotong betina pada hari-hari terakhir mereka, yang menunjukkan penyelidik mungkin melakukan sesuatu.

Ia mengambil masa bertahun-tahun untuk sampai ke sini, dan sebahagian besarnya, itu disebabkan oleh organ kecil dan kurang dihargai yang terdapat dalam sotong dan sotong.

Pada tahun 1977, penyelidik Sudah dapat jawapannya bahawa kelenjar optik entah bagaimana memainkan peranan dalam kematian terprogram sotong.

Organ ini serupa dengan organ pituitari pada manusia. Ia terletak di antara mata sotong dan ia dikaitkan dengan perkembangan seksual dan penuaan dalam cephalopod. Apabila ia dikeluarkan dari sotong betina, makhluk itu hidup beberapa bulan selepas bertelur.

Pada 2018, saintis mengambil pengetahuan ini dan menyusun RNA dua kelenjar optik daripada dua sotong betina dalam peringkat penurunan yang berbeza.

Apabila sotong hampir mati, penulis melihat tahap aktiviti yang lebih tinggi dalam beberapa gen yang mengawal hormon seks, hormon seperti insulin dan metabolisme kolesterol.

Kini, beberapa tahun kemudian, beberapa penyelidik yang sama telah menganalisis secara langsung molekul yang dirembeskan daripada organ ini dalam kedua-dua betina yang telah dikawinkan dan wanita yang belum dikawinkan.

Selepas mengawan, nampaknya kelenjar optik benar-benar merembeskan lebih banyak hormon seks, hormon seperti insulin, dan prekursor kolesterol.

Ketiga-tiga molekul ini akhirnya boleh menyumbang kepada sistem isyarat yang mencetuskan kematian. Atau, mungkin hanya pengumpulan molekul ini di dalam badan sotong yang boleh membawa maut, seperti yang berlaku pada manusia.

Walaupun kelenjar optik sebelum ini telah dikaitkan dengan pengeluaran hormon seks dalam cephalopod, dua laluan lain baru-baru ini dikenal pasti dalam urutan “memusnahkan diri”.

Pada masa akan datang, Wang dan rakan-rakannya berharap untuk melihat lebih jauh ke ‘hiliran’, untuk melihat molekul lain yang merupakan sebahagian daripada kematian bermasa yang aneh ini.

“Apa yang menarik ialah itu [octopuses] melalui perkembangan perubahan ini di mana mereka kelihatan gila sejurus sebelum mereka mati,” berkata pakar neurobiologi Clifton Ragsdale dari Universiti Chicago.

“Mungkin itu dua proses, mungkin tiga atau empat. Sekarang, kami mempunyai sekurang-kurangnya tiga laluan yang nampaknya bebas kepada hormon steroid yang boleh menyumbang kepada kepelbagaian kesan yang ditunjukkan oleh haiwan ini.”

Wang berkata dia sangat teruja kerana dua laluan yang dikenal pasti oleh pasukannya diketahui daripada kajian lain dalam tikus.

“[N]ow terdapat bukti daripada kajian kami bahawa laluan tersebut mungkin terdapat pada sotong juga,” berkata Wang.

“Ia benar-benar menarik untuk melihat persamaan antara haiwan yang berbeza itu.”

Kajian itu diterbitkan dalam Biologi Semasa.

We would like to give thanks to the writer of this short article for this amazing web content

Sotong Memusnahkan Diri Mereka Secara Tragis Selepas Mengawan. Kita Mungkin Akhirnya Tahu Sebabnya


Discover our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/