SSRI dan CBT Membawa kepada Perubahan dalam Otak – Berita Neurosains

Ringkasan: Perubahan neurokimia yang berkesan dalam otak mereka yang mengalami kebimbangan sosial mengambil bentuk yang berbeza selepas rawatan SSRI dan terapi tingkah laku kognitif.

Sumber: Universiti Uppsala

Perubahan neurokimia dalam otak berbeza di kalangan pesakit yang mengalami kebimbangan sosial yang dirawat menggunakan kedua-dua SSRI dan CBT, berbanding dengan mereka yang dirawat hanya menggunakan CBT. Walaupun rawatan gabungan yang melibatkan ubat menyekat pengangkut serotonin, ketersediaan pengangkut tersebut meningkat pada pesakit yang hanya menerima CBT.

Rawatan menggunakan perencat pengambilan semula serotonin terpilih, atau SSRI, berkesan untuk kemurungan dan kebimbangan dan boleh menjadi lebih berkesan apabila digabungkan dengan terapi tingkah laku kognitif, atau CBT. Walau bagaimanapun, masih belum ditubuhkan mekanisme mana dalam otak menjelaskan peningkatan klinikal.

Dalam kajian tomografi pelepasan positron dua buta (PET), penyelidik di Universiti Uppsala menyiasat orang yang mempunyai kebimbangan sosial dan melihat bagaimana serotonin dan pengangkut dopamin di otak bertindak balas apabila SSRI dan CBT digabungkan. 24 orang mengambil bahagian dalam kajian ini.

Separuh daripada peserta menerima kedua-dua ubat SSRI dan CBT. Kumpulan kawalan menerima pil CBT dan plasebo yang tidak mempunyai kesan.

Perbezaan utama

Kedua-dua kumpulan telah dibantu dengan menjalani rawatan, tetapi terdapat perbezaan besar dalam bagaimana sistem serotonin dan dopamin berubah di dalam otak. Seperti yang dijangkakan, gabungan SSRI mempunyai kesan besar pada pengangkut serotonin.

Panel kiri menunjukkan potensi pengikatan tidak boleh alih serotonin pengangkut serotonin sebelum rawatan dan panel kanan menunjukkan potensi pengikatan tidak boleh alih untuk pengangkut dopamin. Kredit: Universiti Uppsala

Sekitar 80 peratus daripada mereka disekat oleh ubat SSRI, yang dianggap sebagai prasyarat untuk berfungsi. Walau bagaimanapun, sebaliknya berlaku selepas rawatan psikologi secara eksklusif, dengan pengangkut serotonin meningkat dalam nukleus raphe, contohnya, sekumpulan nukleus yang terkandung dalam batang otak.

Satu lagi aspek yang menarik ialah terdapat keputusan yang sama sekali berbeza mengenai hubungan antara dopamin dan peningkatan dalam kedua-dua kumpulan.

“Untuk rawatan psikologi semata-mata, iaitu, mereka yang menerima CBT bersama dengan ubat plasebo, terdapat hubungan antara peningkatan ketersediaan pengangkut dopamin dan peningkatan yang lebih kuat, tetapi sebaliknya berlaku untuk kombinasi SSRI,” jelas Olof Hjorth, ketua. pengarang kajian.

Para penyelidik juga dapat menunjukkan bahawa ekspresi bersama pengangkut, ukuran keseimbangan serotoni-dopamin, dinaikkan di beberapa kawasan otak yang diperiksa, yang sepadan dengan tahap kebimbangan sosial yang telah dialami oleh pesakit. Ekspresi bersama yang tinggi ini juga mempunyai kesan ke atas kesan rawatan, kecuali dalam cara yang bertentangan dalam kedua-dua kumpulan.

Keputusan menunjukkan bahawa perubahan neurokimia yang berkesan dalam otak mengambil bentuk yang berbeza selepas rawatan SSRI dan CBT.

“Kedua-dua rawatan farmakologi dan psikologi berfungsi melawan kebimbangan sosial, tetapi ia mempengaruhi sistem serotonin dan dopamin otak dengan cara yang berbeza. Harapan adalah bahawa pengetahuan ini boleh membawa kepada kami mencari rawatan yang lebih baik dan lebih disesuaikan pada masa hadapan untuk individu yang terjejas, “kata profesor Tomas Furmark, yang mengetuai penyelidikan.

Mengenai berita penyelidikan psikofarmakologi ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Universiti Uppsala
Hubungi: Pejabat Akhbar – Universiti Uppsala
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Ketersediaan pengangkut serotonin dan dopamin dalam gangguan kecemasan sosial selepas rawatan gabungan dengan escitalopram dan terapi tingkah laku kognitif” oleh Olof Hjorth et al. Psikiatri Terjemahan


Abstrak

Lihat juga

Ini menunjukkan adik lelaki dan perempuan berkongsi bunga

Ketersediaan pengangkut serotonin dan dopamin dalam gangguan kecemasan sosial selepas rawatan gabungan dengan escitalopram dan terapi tingkah laku kognitif

Inhibitor pengambilan semula serotonin terpilih (SSRI) dan terapi tingkah laku kognitif (ICBT) berasaskan internet adalah rawatan yang disyorkan untuk gangguan kecemasan sosial (SAD), dan selalunya digabungkan, tetapi kesannya terhadap isyarat monoaminergik tidak difahami dengan baik.

Dalam kajian tomografi pelepasan positron (PET) berbilang pengesan ini, 24 pesakit dengan SAD secara rawak untuk rawatan dengan escitalopram+ICBT atau plasebo+ICBT di bawah keadaan dua buta.

Sebelum dan selepas 9 minggu rawatan, pesakit diperiksa dengan tomografi pelepasan positron dan radioligands [11C]DASB dan [11C]PE2I, meneliti protein pengangkut serotonin (SERT) dan dopamin (DAT) masing-masing. Kedua-dua kombinasi rawatan menghasilkan peningkatan yang ketara seperti yang diukur oleh Liebowitz Social Anxiety Scale (LSAS).

Pada peringkat awal, ekspresi bersama SERT-DAT adalah tinggi dan, dalam putamen dan thalamus, ekspresi bersama menunjukkan persatuan positif dengan keterukan gejala. Ekspresi bersama SERT-DAT juga meramalkan kejayaan rawatan, tetapi persatuan hasil ramalan berbeza arah antara rawatan.

Selepas rawatan, purata penghunian SERT dalam kumpulan SSRI + ICBT adalah> 80%, dengan persatuan positif antara penambahbaikan gejala dan penghunian dalam nukleus accumbens, putamen dan korteks cingulate anterior.

Berikutan plasebo+ICBT, pengikatan SERT meningkat dalam nukleus raphe. Pengikatan DAT meningkat dalam kedua-dua kumpulan di kawasan limbik dan striatal, tetapi hubungan dengan peningkatan gejala berbeza, negatif untuk SSRI + ICBT dan positif untuk plasebo + ICBT. Oleh itu, ekspresi bersama pengangkut serotonin-dopamin memberi pengaruh ke atas keterukan gejala dan kadar remisi dalam rawatan gangguan kebimbangan sosial.

Walau bagaimanapun, pengangkut monoamine dimodulasi dalam cara yang berbeza apabila rawatan tingkah laku kognitif diberikan serentak dengan ubat SSRI atau plasebo pil.

We wish to say thanks to the writer of this article for this remarkable material

SSRI dan CBT Membawa kepada Perubahan dalam Otak – Berita Neurosains


You can find our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/