Statistik Penurunan Berat Badan Jangan Ceritakan Kisah Penuh. Pakar Menjelaskan Mengapa Itu Penting

Selalunya dikatakan begitu 95 peratus daripada langkah-langkah penurunan berat badan tak buat kerja. Cuma, ia tidak benar. Kemajuan dalam rawatan tingkah laku (seperti terapi tingkah laku kognitif) untuk obesiti dan ubat penurunan berat badan bermakna terdapat banyak pendekatan yang membantu orang ramai menurunkan berat badan.

Sebenarnya, penurunan berat badan adalah bahagian yang mudah (secara relatifnya). Masalahnya ialah apabila anda berhenti berdiet atau berhenti mengambil ubat penurunan berat badan, berat badan akan sentiasa naik semula.

Untuk menjadi jelas, ini tidak bermakna bahawa diet dan rawatan obesiti lain tidak berguna. Jauh sekali.

Dalam kajian baru-baru ini, diterbitkan dalam Kesihatan Awam Lancetpenyelidik mendaftar masuk pada peserta lima tahun selepas mereka mengambil bahagian dalam program WW selama 12 atau 52 minggu (dahulunya dipanggil Weight Watchers).

Walaupun, secara purata, berat badan orang ramai telah naik semula, beberapa penurunan berat badan – kira-kira 2 kilogram, secara purata – dapat bertahan sehingga lima tahun.

Walaupun masa yang singkat pada berat yang lebih rendah ini boleh mengurangkan risiko seumur hidup seseorang untuk berkembang dengan ketara kencing manis, penyakit jantung dan penyakit lain yang berkaitan dengan berat badan. Tetapi bagi orang yang mengalami obesiti, dan penyedia penjagaan kesihatan mereka, berat badan kembali boleh memudaratkan.

Stigma sekitar obesiti, yang menganggap berat badan seseorang sebagai tanggungjawab mereka, bermakna ‘kegagalan’ rawatan ini sering dirasakan sebagai kegagalan peribadi. Ini tidak benar. Jadi kenapa berat badan naik semula?

Otak anda tidak mahu anda menurunkan berat badan

Terdapat beberapa sebab mengapa berat badan naik semula. Pertama, otak kita membencinya apabila kita menurunkan berat badan. Ia menganggap ini sebagai pengurangan dalam peluang kita untuk terus hidup, jadi ia melakukan segala-galanya untuk menyeret berat badan anda naik semula.

Semasa anda menurunkan berat badan, otak anda mengurangkan kadar metabolisme anda (kadar di mana badan anda membakar kalori), menjadikan anda lebih cekap secara halus. Realitinya, jika terdapat dua orang yang mempunyai berat badan yang sama, satu berat badan stabil dan seorang lagi baru sahaja menurunkan berat badan, yang kedua perlu makan lebih sedikit makanan untuk mengekalkan berat badan yang sama.

Ternyata hormon yang dirembeskan daripada lemak yang dipanggil leptin bertanggungjawab untuk ini. Salah satu peranan utama leptin adalah untuk memberitahu otak berapa banyak lemak yang anda bawa. Lebih banyak lemak anda, lebih banyak leptin dihasilkan. Oleh itu, apabila anda menurunkan berat badan, otak anda merasakan penurunan yang sepadan dalam leptin.

Apa yang mengujakan ialah saintis telah menunjukkan bahawa jika anda memberikan leptin yang cukup untuk menipu otak anda untuk berfikir anda tidak kehilangan apa-apa berat badan, maka banyak perubahan yang berkaitan dengan penurunan berat badan ini dapat dikurangkan. Tiada rawatan berdasarkan penemuan ini lagi – tetapi tonton ruang ini.

Selain punca biologi ini, setiap orang yang menghidap obesiti mempunyai gabungan faktor psikologi, sosial, persekitaran dan ekonomi mereka sendiri yang telah menyumbang kepada peningkatan berat badan. Kebanyakannya tidak akan selesai semasa rawatan penurunan berat badan.

Orang yang mengalami obesiti yang telah kehilangan berat badan masih hidup dalam persekitaran yang padat tenaga, makanan yang kurang nutrisi boleh didapati secara meluas, dipromosikan secara meluas, lebih murah dan lebih mudah. Aktiviti sosial selalunya tertumpu kepada makanan. Kami meraikan dengan makanan, bersimpati dengan makanan, dan menggunakan makanan sebagai keselesaan dan ganjaran. Makan kurang memerlukan pemikiran berterusan dan usaha yang besar.

Rawatan tingkah laku untuk obesiti, seperti program kumpulan komersial atau terapi tingkah laku kognitif, mengajar kita strategi yang boleh membantu kami menguruskan perkara ini, tetapi mereka tidak menghalangnya daripada menjadi sukar. Mereka juga tidak boleh memudahkan hidup kita.

Tekanan harian dan peristiwa kehidupan boleh mengganggu tabiat dan rutin sihat yang diwujudkan orang apabila cuba menurunkan berat badan, manakala ubat-ubatan yang berfungsi untuk menyasarkan pemandu biologi hanya berfungsi semasa mereka diambil. Pembedahan juga berfungsi untuk menangani pemandu biologi, tetapi biologi melawan.

Rawatan kronik

Adalah tidak realistik untuk menjangkakan bahawa campur tangan sekali sahaja akan membawa kepada penurunan berat badan yang kekal. Jika kita mengambil contoh ubat darah tinggi, yang sangat berkesan, tiada siapa yang akan menghentikan rawatan apabila tekanan darah anda telah normal. Ia hanya akan kembali semula. Perkara yang sama berlaku untuk rawatan penurunan berat badan.

Obesiti mungkin paling baik dianggap sebagai keadaan berulang yang kronik. Orang yang mengalami obesiti memerlukan akses sepanjang hayat kepada rawatan dan sokongan. Daripada menolak pilihan rawatan yang berkesan kerana berat badan bertambah, kita harus jujur ​​dengan orang ramai tentang apa yang boleh dicapai oleh rawatan dan kemungkinan memerlukan sokongan berterusan. Lagipun, keadaan kronik memerlukan rawatan kronik.

Pandangan lazim masyarakat ialah obesiti adalah masalah mudah: hanya makan lebih sedikit dan bergerak lebih banyak. Oleh itu, orang yang mempunyai obesiti hanya perlu “gemuk malu“untuk menjadi kurus. Walau bagaimanapun, penghidap obesiti tidak buruk, malas atau kehilangan moral; mereka melawan kedua-dua biologi dan persekitaran mereka. Obesiti bukan pilihan.

Amy AhernMadya Penyelidik Utama, Unit Epidemiologi BSMM, Universiti Cambridge dan Giles YeoProfesor Neuroendokrinologi Molekul, Unit Penyakit Metabolik MRC, Universiti Cambridge, Universiti Cambridge

Artikel ini diterbitkan semula daripada Perbualan di bawah lesen Creative Commons. Membaca artikel asal.

We want to thank the writer of this write-up for this amazing web content

Statistik Penurunan Berat Badan Jangan Ceritakan Kisah Penuh. Pakar Menjelaskan Mengapa Itu Penting


Check out our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/