STD meningkat di Alabama selepas penurunan COVID; daerah ini mencatatkan kadar tertinggi pada 2021

Alabama – dan seluruh negara – menyaksikan penurunan ketara dalam penyakit menular seksual yang dilaporkan pada tahun 2020. Tetapi itu tidak bermakna kes benar-benar menurun – dan jika angka 2021 adalah mana-mana panduan, perkara yang sebaliknya adalah benar.

Menurut data daripada Jabatan Kesihatan Awam AlabamaSTD di Alabama meningkat secara mendadak antara 2020 dan 2021. Tetapi kes tidak merebak secara sama rata di seluruh negeri.

STD mengikut daerah

Kadar STD berbeza-beza mengikut daerah, dengan sesetengah kawasan mengalami kadar melebihi 22 kes bagi setiap 1,000 penduduk dan yang lain kurang daripada tiga bagi setiap 1,000. Anda boleh melihat kadar di setiap daerah Alabama dalam peta di bawah.

[Can’t see the map? Click here.]

Wilayah Black Belt – salah satu wilayah termiskin di negara ini – menyaksikan beberapa kadar STD tertinggi di negeri ini pada tahun 2021. Setiap satu daripada enam daerah Alabama dengan kadar STD tertinggi berada di Black Belt, termasuk Montgomery County yang berpenduduk tinggi. , rumah ibu negeri, yang menyaksikan kadar 18.7 kes bagi setiap 1,000 orang, kedua tertinggi di Alabama.

Jefferson County, rumah Birmingham dan daerah paling ramai penduduk di Alabama, menyaksikan hampir 15 kes bagi setiap 1,000, kadar ketujuh tertinggi di negeri itu. Mobile County, daerah kedua terbesar di Alabama, berada dalam kedudukan 20 teratas untuk kadar STD, dengan 11.8 bagi setiap 1,000 penduduk. Madison County, rumah Huntsville – bandar terbesar di Alabama – menduduki tempat ke-25 daripada 67 daerah dengan kadar STD 10.3 setiap 1,000.

Setiap daerah besar itu menyaksikan kadar yang lebih tinggi daripada negeri secara keseluruhan, iaitu 9.9 kes bagi setiap 1,000.

Penurunan COVID

Kes STD di seluruh negeri meningkat pada 2021, terutamanya kes klamidia, setakat ini merupakan jenis STD yang paling biasa di negeri ini. Tetapi kes gonorea dan sifilis juga meningkat.

[Can’t see the chart? Click here.]

ADPH melaporkan terdapat lebih daripada 31,400 klamidia di Alabama pada tahun 2021, meningkat daripada 27,000 pada tahun 2020. Itu adalah perbezaan lebih daripada 4,000 kes, atau peningkatan sebanyak 16%. Angka 2021 adalah sedikit peningkatan daripada paras pra-pandemi, dan kes STD secara keseluruhan telah meningkat secara berterusan sejak pertengahan dekad yang lalu.

Tetapi perbezaan tahun ke tahun dari 2020 hingga 2021 berkemungkinan bukan kerana perubahan besar dalam kes sebenar, tetapi perubahan besar dalam ujian, menurut Dr. Jodie Dionne, seorang profesor perubatan bersekutu dalam bahagian penyakit berjangkit. penyakit di Universiti Alabama di Birmingham.

“Bermula pada Mac 2020, terdapat penurunan sebanyak 25% dalam ujian STI,” katanya. “Ini kerana klinik ditutup.”

COVID-19 membawa hampir setiap aspek kehidupan terhenti, termasuk ujian STD. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit juga memberi amaran supaya tidak mengambil nombor 2020 terlalu literal kerana penurunan saringan di seluruh negara dan komplikasi lain akibat wabak itu.

Tetapi hanya kerana klinik ditutup dan ujian menurun tidak bermakna STD tidak merebak. Dan dalam banyak kes, ujian adalah penting kerana banyak STD tidak akan ditangkap tanpa ujian.

“Kebanyakan STI, terutamanya pada wanita, adalah tanpa gejala,” kata Dionne. “Jika kami tidak melakukan ujian ini, kami kehilangan jangkitan baru kerana kebanyakan orang berasa baik-baik saja.”

Dan jika ujian turun 25%, maka pakar bimbang kehilangan 25% kes, katanya.

Tetapi terdapat sekurang-kurangnya satu perkara baik yang keluar daripada wabak itu – kedatangan ujian di rumah. Kit ujian rumah COVID-19 kini tersedia secara meluas di seluruh Amerika Syarikat, dan perubahan dalam pemikiran itu boleh merebak ke bentuk diagnostik kesihatan lain, kata Dionne. Itu termasuk masa depan di mana orang ramai boleh menguji diri mereka untuk STD dalam keselesaan rumah mereka sendiri.

Dionne menyebut seluruh negeri program perintis daripada ADPH yang pada masa ini mempunyai pembiayaan terhad, tetapi sedang bereksperimen dengan ujian rumah ini.

“Ini bukan ujian yang rumit untuk dilakukan – sama seperti ujian COVID,” katanya. “Selalunya orang lebih suka melakukannya sendiri.”

Adakah anda mempunyai idea untuk cerita data tentang Alabama? E-mel Ramsey Archibald di rarchibald@al.comdan ikuti dia di Twitter @RamseyArchibald. Baca lebih banyak cerita data Alabama di sini.We want to thank the writer of this write-up for this incredible content

STD meningkat di Alabama selepas penurunan COVID; daerah ini mencatatkan kadar tertinggi pada 2021


Check out our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/