Strain Baharu Gonorrhea Tahan Dadah Secara meluas Muncul di Austria

Ilustrasi Neisseria gonorrhoeae.

Ilustrasi daripada Neisseria gonorrhoeae.
Ilustrasi: Shutterstock (Shutterstock)

The peningkatan gonorea super berterusan tanpa henti. Para saintis di Eropah mengatakan bahawa mereka baru-baru ini telah menemui strain baharu gonorea yang tahan dadah secara meluas—jenis kedua yang ditemui di seluruh dunia sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Bakteria itu dikesan pada April pada seorang lelaki dari Austria, yang berkemungkinan menangkapnya semasa dalam perjalanan di Kemboja.

Neisseria gonorrhoeaesebab senama gonorea, adalah bakteria yang sangat tahan lasak. Selama beberapa dekad, ia telah belajar bagaimana untuk mengalahkan hampir setiap antibiotik yang pernah dilemparkan terhadapnya. Dan kini kita berada pada titik di mana hanya dua ubat disyorkan untuk merawat jangkitan biasa ini, bergantung pada rantau ini: ceftriaxone dan azithromycin.

Pada 2018, doktor ditemui tiga kes gonorea di UK dan New Zealand disebabkan oleh strain yang tahan terhadap kedua-dua ubat pada masa yang sama. Kes-kes itu dikesan kembali ke perjalanan di Asia Tenggara, dan dalam sekurang-kurangnya satu kes, jangkitan itu gagal dibersihkan dengan rawatan yang ada.

Sejak itu, negara terus melaporkan secara rutin strain yang tahan terhadap azitromisin. Dan beberapa negara, termasuk AS, telah disyorkan bahawa azithromycin tidak lagi digunakan sebagai rawatan barisan hadapan sama sekali. Tetapi ramai doktor mungkin terus merawat pesakit dengan terapi gabungan, dan terdapat tanda-tanda meningkatkan rintangan ceftriaxone juga. Dalam laporan kes diterbitkan bulan lepas dalam jurnal Eurosurveillance, doktor nampaknya telah menemui ketegangan gonorea pertama sejak 2018 yang memaparkan daya tahan terhadap kedua-dua ubat.

Kes itu melibatkan seorang lelaki yang melawat jabatan urologi Austria pada April 2022 selepas mengalami sakit kencing dan keluarnya air kencing, gejala biasa gonorea. Lima hari sebelum itu, dia melakukan hubungan seks dengan seorang pekerja seks wanita semasa melawat Kemboja, tanpa menggunakan kondom. Lelaki itu diberi ceftriaxone dan azithromycin, dan dua minggu kemudian, gejalanya kelihatan hilang. Tetapi ujian makmal mendedahkan bahawa dia mengalami ketegangan dengan sedikit rintangan terhadap ceftriaxone dan rintangan tahap tinggi terhadap azitromisin, dan dia kekal positif untuk jangkitan selepas rawatan. Dia diberi dos kedua antibiotik yang berbeza dan seminggu kemudian melakukan ujian negatif untuk bakteria yang berdaya maju. Malangnya, mereka tidak dapat menjalankan ujian PCR kedua untuk mengesahkan kejayaan rawatan dengan lebih baik.

Doktor tidak dapat menghubungi pekerja seks yang mungkin juga dijangkiti, tetapi mereka dapat mengkaji ketegangan secara dekat secara genetik. Mereka mendapati bahawa strain baharu mempunyai persamaan yang hampir dengan strain 2018, menunjukkan bahawa kedua-duanya adalah daripada keturunan yang sama yang dikaitkan dengan Asia, walaupun mereka nampaknya tidak mempunyai kaitan secara langsung. Dan kedua-dua strain juga nampaknya telah belajar untuk menentang ceftriaxone dengan memperoleh mutasi yang sama.

Gonorrhea yang tahan dadah secara meluas adalah ancaman kesihatan awam global, kata penulis laporan. Jangkitan ini mungkin merupakan peristiwa terpencil buat masa ini, tetapi jika ini atau jenis yang serupa mula merebak secara meluas, maka “banyak kes gonorea mungkin tidak dapat dirawat,” mereka memberi amaran. Walaupun ramai orang yang dijangkiti gonorea mungkin tidak mengalami sebarang gejala, ia boleh menyebabkan penyakit yang mengancam nyawa dan komplikasi kehamilan, termasuk kelahiran mati dan buta pada bayi baru lahir, jika tidak dirawat.

Satu lapisan perak adalah bahawa strain ini masih terdedah kepada antibiotik eksperimen lefamulin dan zoliflodacin, yang kini sedang diuji dalam ujian klinikal peringkat akhir untuk gonorea. Penyelidik juga sedang berusaha vaksin-vaksin untuk gonorea. Tetapi buat masa ini, pilihan ini masih bukan realiti, dan ia akan memerlukan lebih banyak kejayaan dengan alat yang kami ada untuk mengelakkan kuman daripada menjadi mimpi ngeri yang tidak boleh dirawat.

“Pencegahan yang lebih baik (termasuk penggunaan kondom), diagnosis awal dan tepat serta rawatan yang berkesan, berpatutan dan boleh diakses (sebaik-baiknya termasuk ujian penyembuhan dan pemberitahuan hubungan dan rawatan) gonorea adalah penting,” tulis penulis. “Pemantauan rintangan antimikrob yang dipertingkatkan, secara idealnya termasuk ujian penawar dan penjujukan genom keseluruhan, di peringkat nasional dan antarabangsa, terutamanya di Asia di mana banyak strain tahan ceftriaxone kelihatan telah muncul, adalah sangat penting.”

We want to give thanks to the writer of this short article for this remarkable material

Strain Baharu Gonorrhea Tahan Dadah Secara meluas Muncul di Austria


Our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/