Subvarian coronavirus baharu melarikan diri antibodi daripada vaksinasi dan jangkitan Omicron sebelum ini, kajian mencadangkan | CNNCNN

Subvarian Omicron BA.4 dan BA.5 nampaknya melarikan diri daripada tindak balas antibodi dalam kalangan kedua-dua orang yang pernah dijangkiti Covid-19 dan mereka yang telah divaksin sepenuhnya dan dirangsang, menurut data baharu daripada penyelidik di Pusat Perubatan Beth Israel Deaconess, dari Sekolah Perubatan Harvard.

Walau bagaimanapun, vaksinasi Covid-19 masih dijangka memberikan perlindungan yang besar terhadap penyakit yang teruk, dan pembuat vaksin sedang mengusahakan suntikan yang dikemas kini yang mungkin menimbulkan tindak balas imun yang lebih kuat terhadap varian tersebut.

Tahap antibodi peneutralan yang ditimbulkan oleh jangkitan atau vaksin terdahulu adalah beberapa kali lebih rendah berbanding subvarian BA.4 dan BA.5 berbanding dengan coronavirus asal, menurut penyelidikan baharu yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan New England pada hari Rabu.

“Kami memerhatikan pengurangan 3 kali ganda bagi titer antibodi yang meneutralkan yang disebabkan oleh vaksinasi dan jangkitan terhadap BA4 dan BA5 berbanding dengan BA1 dan BA2, yang sudah jauh lebih rendah daripada varian COVID-19 yang asal,” Dr. Dan Barouch, pengarang kertas dan pengarah Pusat Penyelidikan Virologi dan Vaksin di Pusat Perubatan Deaconess Beth Israel di Boston, menulis dalam e-mel kepada CNN.

“Data kami mencadangkan bahawa subvarian Omicron baharu ini berkemungkinan boleh membawa kepada lonjakan jangkitan pada populasi yang mempunyai tahap imuniti vaksin yang tinggi serta imuniti BA1 dan BA2 semula jadi,” tulis Barouch. “Bagaimanapun, kemungkinan imuniti vaksin masih akan memberikan perlindungan yang besar terhadap penyakit teruk dengan BA4 dan BA5.”

Penemuan yang baru diterbitkan menggemakan penyelidikan berasingan oleh saintis di Universiti Columbia.

Mereka baru-baru ini mendapati bahawa virus BA.4 dan BA.5 lebih berkemungkinan melarikan diri antibodi daripada darah orang dewasa yang divaksin sepenuhnya dan dirangsang berbanding dengan subvarian Omicron lain, meningkatkan risiko jangkitan Covid-19 terobosan vaksin.

Pengarang kajian berasingan itu mengatakan keputusan mereka menunjukkan risiko yang lebih tinggi untuk jangkitan semula, walaupun pada orang yang mempunyai imuniti terdahulu terhadap virus. Anggaran Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS 94.7% daripada penduduk AS berumur 16 tahun ke atas mempunyai antibodi terhadap coronavirus yang menyebabkan Covid-19 melalui vaksinasi, jangkitan, atau kedua-duanya.

BA.4 dan BA.5 menyebabkan anggaran 35% jangkitan Covid-19 baharu di Amerika Syarikat minggu lalu, meningkat daripada 29% minggu sebelumnya, menurut data yang dikongsi oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS pada hari Selasa.

BA.4 dan BA.5 ialah varian penyebaran terpantas yang dilaporkan setakat ini, dan mereka dijangka mendominasi penularan Covid-19 di Amerika Syarikat, United Kingdom dan seluruh Eropah dalam beberapa minggu akan datang, menurut Pusat Eropah untuk Pencegahan dan Kawalan Penyakit.

Dalam kertas New England Journal of Medicine, antara 27 peserta penyelidikan yang telah divaksinasi dan dirangsang dengan vaksin coronavirus Pfizer/BioNTech, para penyelidik mendapati bahawa dua minggu selepas dos penggalak, tahap antibodi meneutralkan terhadap subvarian Omicron jauh lebih rendah daripada tindak balas terhadap coronavirus asal.

Tahap antibodi peneutralan adalah lebih rendah dengan faktor 6.4 terhadap BA.1; dengan faktor 7 terhadap BA.2; dengan faktor 14.1 terhadap BA.2.12.1 dan dengan faktor 21 terhadap BA.4 atau BA.5, penyelidik menerangkan.

Antara 27 peserta yang sebelum ini telah dijangkiti subvarian BA.1 atau BA.2 median 29 hari sebelum ini, para penyelidik mendapati keputusan yang sama.

Pada mereka yang mempunyai jangkitan sebelumnya – kebanyakannya juga telah divaksinasi – para penyelidik menggambarkan meneutralkan tahap antibodi yang lebih rendah dengan faktor 6.4 terhadap BA.1; dengan faktor 5.8 berbanding BA.2; dengan faktor 9.6 terhadap BA.2.12.1 dan dengan faktor 18.7 terhadap BA.4 atau BA.5.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan apa sebenarnya makna tahap antibodi yang meneutralkan untuk keberkesanan vaksin dan sama ada penemuan serupa akan muncul di kalangan kumpulan peserta yang lebih besar.

“Data kami mencadangkan bahawa COVID-19 masih mempunyai kapasiti untuk bermutasi lebih jauh, mengakibatkan peningkatan kebolehtransmisian dan peningkatan pelepasan antibodi,” tulis Barouch dalam e-mel. “Memandangkan sekatan wabak ditarik balik, adalah penting untuk kita kekal berwaspada dan terus mengkaji varian dan subvarian baharu apabila ia muncul.”

Kajian berasingan, diterbitkan dalam jurnal Nature minggu lepas, mendapati bahawa Omicron mungkin mengubah mutasi untuk mengelakkan imuniti yang ditimbulkan oleh jangkitan BA.1 sebelumnya, yang menunjukkan bahawa penggalak vaksin berdasarkan BA.1 mungkin tidak mencapai perlindungan spektrum luas terhadap subvarian Omicron baharu seperti BA.4 dan BA. .5.

Mengenai maksud semua ini di dunia nyata, Dr. Wesley Long, pakar patologi eksperimen di Hospital Methodist Houston, memberitahu CNN bahawa orang ramai harus sedar bahawa mereka boleh jatuh sakit lagi, walaupun mereka pernah menghidap Covid-19 sebelum ini.

“Saya rasa saya agak bimbang tentang orang yang pernah mengalaminya mungkin baru-baru ini mempunyai rasa selamat palsu dengan BA.4 dan BA.5 yang semakin meningkat, kerana kita telah melihat beberapa kes jangkitan semula dan saya telah melihat beberapa kes jangkitan semula dengan orang yang mempunyai varian BA.2 dalam beberapa bulan lepas,” katanya.

Sesetengah pembuat vaksin telah membangunkan vaksin khusus varian untuk meningkatkan tindak balas antibodi terhadap varian coronavirus dan subvarian yang membimbangkan.

“Jangkitan semula akan menjadi tidak dapat dielakkan sehingga kita mempunyai vaksin atau mandat meluas yang akan menghalang kes meningkat semula. Tetapi berita baiknya ialah kami berada di tempat yang jauh lebih baik daripada kami tanpa vaksin,” kata Pavitra Roychoudhury, seorang pemangku pengajar di Jabatan Perubatan dan Patologi Makmal Universiti Washington, yang tidak terlibat dalam Kertas New England Journal of Medicine.

“Terdapat terlalu banyak virus ini di luar sana yang nampaknya tidak dapat dielakkan,” katanya mengenai jangkitan Covid-19. “Mudah-mudahan perlindungan yang kita ada akan membawa kepada kebanyakan jangkitan ringan.”

Penggalak vaksin Covid-19 bivalen Moderna, dinamakan mRNA-1273.214, menimbulkan tindak balas imun yang “kuat” terhadap subvarian Omicron BA.4 dan BA.5, tkatanya syarikat itu pada hari Rabu.

Calon vaksin penggalak bivalen ini mengandungi komponen kedua-dua vaksin Covid-19 asal Moderna dan vaksin yang menyasarkan varian Omicron. Syarikat itu berkata ia sedang berusaha untuk menyelesaikan penyerahan peraturan dalam beberapa minggu akan datang meminta untuk mengemas kini komposisi vaksin penggalaknya menjadi mRNA-1273.214.

“Dalam menghadapi evolusi berterusan SARS-CoV-2, kami sangat digalakkan bahawa mRNA-1273.214, calon penggalak utama kami untuk musim gugur, telah menunjukkan titer peneutralan yang tinggi terhadap subvarian BA.4 dan BA.5, yang mewakili kemunculan. ancaman kepada kesihatan awam global,” kata Stéphane Bancel, ketua pegawai eksekutif Moderna, dalam pengumuman Rabu. SARS-CoV-2 ialah coronavirus yang menyebabkan Covid-19.

“Kami akan menyerahkan data ini kepada pengawal selia dengan segera dan sedang bersedia untuk membekalkan penggalak bivalen generasi akan datang kami bermula pada Ogos, menjelang potensi peningkatan jangkitan SARS-CoV-2 akibat subvarian Omicron pada awal musim gugur,” kata Bancel.

Jawatankuasa Penasihat Vaksin dan Produk Biologi Berkaitan Pentadbiran Makanan dan Dadah AS ialah mesyuarat minggu hadapan untuk membincangkan komposisi vaksin Covid-19 yang boleh digunakan sebagai penggalak musim gugur ini.

Data yang dikeluarkan oleh Moderna pada hari Rabu, yang belum diterbitkan dalam jurnal semakan rakan sebaya, menunjukkan bahawa sebulan selepas dos 50 mikrogram vaksin mRNA-1273.214 diberikan kepada orang yang telah divaksinasi dan dirangsang, vaksin itu menimbulkan ” kuat” meneutralkan tindak balas antibodi terhadap BA.4 dan BA.5, meningkatkan tahap 5.4 kali ganda dalam semua peserta tanpa mengira sama ada mereka mempunyai jangkitan Covid-19 sebelum ini dan sebanyak 6.3 kali ganda dalam subset mereka yang tidak mempunyai sejarah jangkitan sebelumnya. Tahap antibodi peneutralan ini adalah kira-kira 3 kali ganda lebih rendah daripada tahap peneutralan yang dilaporkan sebelum ini terhadap BA.1, kata Moderna.

Penemuan ini menambah data yang dikeluarkan Moderna sebelum ini pada awal bulan ini, menunjukkan bahawa dos 50 mikrogram penggalak bivalen menjana tindak balas antibodi yang lebih kuat terhadap Omicron berbanding vaksin Moderna yang asal.

Data Moderna mencadangkan bahawa “penggalak bivalen mungkin memberikan perlindungan yang lebih besar terhadap strain omikron BA.4 dan BA.5 daripada memberi semula vaksin asal untuk meningkatkan perlindungan di seluruh populasi. Walaupun maklumat itu berdasarkan tahap antibodi, syarikat mengulas bahawa tahap antibodi serupa yang dilindungi daripada penyakit klinikal yang disebabkan oleh strain lain adalah cadangan pertama ‘hubungan imun’ yang muncul untuk perlindungan, walaupun diharapkan kajian berterusan ini juga menilai kadar penyakit klinikal serta tindak balas antibodi,” Penny Ward, seorang doktor farmaseutikal bebas dan profesor pelawat dalam perubatan farmaseutikal di King’s College London, berkata dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Pusat Media Sains yang berpangkalan di UK pada hari Rabu. Dia tidak terlibat dalam kerja Moderna.

“Telah dilaporkan sebelum ini bahawa vaksin bivalen boleh diterima dengan baik dengan kesan ‘reaksigenik’ sementara yang serupa dengan yang berikutan suntikan penggalak univalen supaya kami boleh menjangkakan bahawa vaksin campuran baharu ini harus diterima dengan baik,” kata Ward sebahagiannya. “Ketika kita menuju ke musim luruh dengan varian omicron yang mendominasi landskap jangkitan covid, sudah tentu masuk akal untuk mempertimbangkan penggunaan vaksin bivalen baharu ini, jika ada.”

We would like to say thanks to the writer of this post for this outstanding web content

Subvarian coronavirus baharu melarikan diri antibodi daripada vaksinasi dan jangkitan Omicron sebelum ini, kajian mencadangkan | CNN


You can view our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/