Subvarian ‘stealth’ Omicron mengambil alih di Minnesota

Aktiviti wabak kekal rendah di Minnesota, tetapi subvarian BA.2 coronavirus yang membimbangkan kini merupakan sumber dominan COVID-19 di negeri itu.

Pensampelan di Loji Rawatan Air Sisa Metropolitan di St. Paul sepanjang minggu lalu mendapati bahawa BA.2 membentuk 72% daripada viral load dalam kumbahan Twin Cities. Jumlah viral load meningkat 53%, tetapi ia kekal pada paras yang jauh lebih rendah berbanding awal musim sejuk ini semasa gelombang delta dan omicron COVID-19.

Data air sisa yang dikemas kini pada hari Jumaat mendedahkan peningkatan kehadiran strain yang bertanggungjawab terhadap lonjakan aktiviti COVID-19 di Eropah bulan lalu. Kadar positif ujian COVID-19 menurun daripada 23.4% pada pertengahan Januari kepada 2.7% bulan lalu di Minnesota, tetapi ia melonjak kepada 2.9% pada minggu yang berakhir pada 24 Mac apabila BA.2 menjadi dominan.

“Kami akan melihat peningkatan kes di banyak bahagian di Amerika Syarikat, tetapi ia tidak difikirkan akan mengakibatkan lonjakan besar seperti yang kami alami pada Januari atau awal Februari tahun ini,” kata Matthew Binnicker, pengarah virologi klinikal di Mayo Clinic di Rochester.

Kualiti varian BA.2 itu sendiri akan memacu beberapa penyebaran, termasuk penghantaran pantas dan keupayaan yang lebih tinggi untuk mengelak imuniti berbanding dengan strain terdahulu. Walau bagaimanapun, Binnicker berkata BA.2 dan bentuk terdahulu bagi varian omicron telah ditandakan dengan label yang terlalu dramatik, seperti varian “siluman”.

“Varian stealth benar-benar membayangkan bahawa ia tidak dapat dikesan, bahawa kami merinduinya,” katanya. “Ia adalah salah diberi nama itu … Ujian PCR dan ujian antigen masih boleh mengambil BA.2, serupa dengan BA.1 dan semua varian COVID terdahulu yang lain.”

Label itu muncul kerana satu komponen dalam ujian diagnostik COVID-19 standard gagal mengenal pasti jangkitan coronavirus yang melibatkan omicron. Walau bagaimanapun, kekurangan itu berakhir sebagai petunjuk awal bahawa jangkitan melibatkan varian tersebut.

Binnicker berkata terdapat kebimbangan dengan jangkitan BA.2 kerana pembentukan virus yang lebih perlahan dalam rongga hidung, yang boleh menipu ujian yang dilakukan pada awal penyakit atau pendedahan virus. Positif kelihatan lebih cepat dengan ujian PCR berbanding ujian antigen pantas di rumah yang semakin popular, tambahnya.

“Jika anda telah terdedah atau anda mempunyai simptom dan anda ujian negatif,” katanya, “ia tidak semestinya bermakna anda berada dalam keadaan jelas berkaitan jangkitan COVID. Anda mungkin perlu melakukan ujian susulan dalam beberapa hari.”

Minnesota pada hari Selasa menawarkan untuk menghantar empat ujian percuma di rumah kepada 250,000 isi rumah pertama yang memintanya, menyediakan kapasiti untuk ujian awal dan susulan. Sehingga Jumaat, 65,000 isi rumah telah meminta mereka di https://mn.gov/covid19/get-tested/at-home/index.jsp.

Negeri pada hari Jumaat melaporkan 546 lagi jangkitan koronavirus dan dua kematian COVID-19, menjadikan jumlah kematian di negeri itu dalam wabak itu kepada 12,410. Bagaimanapun, kemasukan ke hospital COVID-19 menurun daripada 1,629 pada 14 Januari kepada 189 pada Khamis.

Pesakit yang memerlukan rawatan rapi juga merosot semasa gelombang omicron, menunjukkan bahawa varian menghasilkan bahagian yang lebih rendah daripada penyakit teruk. 26 kes ICU pada Khamis adalah penurunan daripada 374 pada 16 Disember, apabila varian delta yang lebih teruk bertanggungjawab untuk kebanyakan kemasukan ke hospital.

Tahap imuniti daripada jangkitan dan vaksinasi baru-baru ini boleh memberi kesan kepada masa dan keterukan aktiviti COVID-19 pada masa hadapan. Hanya 48.9% daripada warga Minnesota berumur 5 tahun ke atas dianggap terkini dengan vaksinasi COVID-19, sama ada kerana mereka melengkapkan siri awal baru-baru ini atau menerima dos penggalak selepas suntikan terdahulu.

Walau bagaimanapun, jumlah kes COVID-19 yang menakjubkan di Minnesota semasa gelombang omicron menghasilkan beberapa tahap imuniti sementara juga. Minnesota telah mengenal pasti lebih daripada 1.4 juta jangkitan dalam wabak itu, dan hampir 30% berlaku pada 2022 — tidak termasuk keputusan ujian di rumah yang tidak dilaporkan secara terbuka.

Institut Metrik dan Penilaian Kesihatan di negeri Washington menganggarkan bahawa sekitar 70% rakyat Minnesota mempunyai beberapa tahap imuniti COVID-19 sekarang, tetapi kadar perlindungan ini akan menurun pada musim bunga ini.

We would like to give thanks to the writer of this write-up for this incredible content

Subvarian ‘stealth’ Omicron mengambil alih di Minnesota


You can find our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/