Sudah Mengalami COVID? Gejala Ini Mungkin “Tidak Pernah Hilang” — Makan Ini Bukan Itu

Walaupun ramai orang tidak akan menjadi sakit teruk COVID atau berurusan dengan jangka pendek gejala, bagi yang lain tidak begitu. Berjuta-juta mengalami pelbagai simptom selama berminggu-minggu atau bahkan berbulan-bulan selepas jangkitan awal virus dan penyelidik masih bingung mengapa mereka mempunyai PASC (sekuela pasca-akut COVID-19), atau “Long COVID.” “Walaupun ia mungkin kelihatan seperti selama-lamanya sekarang, dalam dunia perubatan, COVID masih dianggap agak baharu – yang bermaksud kami masih mempelajari perkara baharu tentang virus itu setiap hari. Setakat ini apa yangCDCtelah dikenal pasti sebagai kesan jangka panjang daripada siri simptom umum, simptom pernafasan, jantung dan saraf,” Dr Bayo Curry-Winchell, Pengarah Perubatan dan Pakar Perubatan Penjagaan Segera, Kesihatan Karbon dan Hospital Saint Mary memberitahu kami. Kini timbul kebimbangan yang semakin meningkat bahawa beberapa gejala tidak pernah berakhir dan Dr. Curry-Winchell, yang telah merawat pesakit COVID sejak awal, menerangkan tanda-tanda COVID mungkin tidak akan hilang. Teruskan membaca—dan untuk memastikan kesihatan anda dan kesihatan orang lain, jangan ketinggalan Tanda Pasti Anda Sudah Menghidapi COVID.

iStock

Dr. Curry-Winchell mengingatkan kita bahawa, “COVID ada di luar sana dan berleluasa – ini tidak berubah. Kami melihat semakin ramai orang yang dijangkiti, terutamanya di kawasan berpenduduk lebih tinggi, tetapi dengan gejala yang kurang teruk – terima kasih kepada vaksin yang tersedia secara meluas. Jika anda tidak diberi vaksin, pertimbangkan untuk melawat semula soalan ‘mengapa’ — untuk memastikan keputusan itu berdasarkan maklumat yang boleh dipercayai. Ia tidak berbaloi mempertaruhkan kesihatan anda kerana maklumat yang salah.”

Doktor wanita merujuk pesakit matang semasa kuarantin untuk coronavirus.
iStock

“Ini soalan paling biasa yang saya dengar hari ini,” Dr Curry-Winchell mendedahkan. “Walaupun ya, nampaknya tiada sesiapa yang selamat daripada COVID, adalah penting untuk mengambil langkah untuk memastikan anda dan keluarga anda dilindungi. Jika anda dijangkiti COVID dan anda divaksinasi ditambah dengan peningkatan kemungkinan anda akan mengalami gejala yang lebih ringan. Adalah penting untuk mencuba dan mengelak daripada mendapat COVID kerana ia boleh memberi kesan kepada anda atau kehidupan keluarga anda berdasarkan gejala yang anda alami. Ini boleh menyebabkan kehilangan kerja, membatalkan percutian musim panas yang akan datang dan mengubah status kesihatan anda secara keseluruhan.”

lelaki menggunakan mesin asma di rumah.
Shutterstock

Dr. Curry-Winchell menerangkan, “Memandangkan COVID terutamanya menyerang sistem pernafasan anda, kami telah melihat ia boleh menghasilkan parut dan masalah kekal lain di dalam paru-paru. Selepas COVID, walaupun jangkitan kecil boleh menyebabkan sesak nafas atau membuatkan anda mudah berasa ‘berangin’.”

Wanita cuba merasakan bau separuh oren segar, mempunyai simptom Covid-19
Shutterstock

“Kami telah melihat coronavirus mempunyai keupayaan untuk menjejaskan sel-sel dalam hidung, menyebabkan perubahan atau kehilangan deria itu,” kata Dr Curry-Winchell. “Bagi sesetengahnya, ini akan hilang dalam beberapa minggu, bagi yang lain simptom itu berterusan. Walaupun ia tidak mengancam nyawa, ia sudah tentu boleh memusnahkan.”

serangan jantung dada lelaki closeup
Shutterstock

mengikut Dr. Curry-Winchell, “COVID boleh menyebabkan orang mengalami keradangan otot jantung yang juga boleh menyebabkan sesak nafas, berdebar-debar dan degupan jantung yang cepat. Menarik untuk diperhatikan, mereka yang hanya mengalami kes COVID yang ringan, boleh mengalami gejala ini juga.”

Konsep penyakit vertigo. Lelaki tangan di atas kepalanya jatuh sakit kepala pening rasa pening berputar, masalah dengan telinga dalam, otak, atau laluan saraf deria.
Shutterstock

Dr. Curry-Winchell mendedahkan, “Ia masih tidak diketahui mengapa, tetapi kami mendapati ramai orang mengalami keletihan yang berterusan, kabus otak, sakit kepala yang kerap, dan pening. Banyak lagi penyelidikan perlu dilakukan, tetapi itulah yang kami sedang melihat di atas tanah.” The CDC mengatakan anda boleh mempunyai perkara berikut:

“Gejala umum

 • Keletihan atau keletihan yang mengganggu kehidupan seharian
 • Gejala yang menjadi lebih teruk selepas usaha fizikal atau mental (juga dikenali sebagai “lemah selepas bersenam”)
 • Demam

Gejala pernafasan dan jantung

 • Kesukaran bernafas atau sesak nafas
 • batuk
 • Sakit dada
 • Jantung yang berdegup kencang atau berdebar-debar (juga dikenali sebagai jantung berdebar-debar)

Gejala neurologi

 • Kesukaran berfikir atau menumpukan perhatian (kadang-kadang dirujuk sebagai “kabus otak”)
 • sakit kepala
 • Masalah tidur
 • Pening apabila anda berdiri (sakit kepala)
 • Semat-dan-jarum perasaan
 • Perubahan dalam bau atau rasa
 • Kemurungan atau kebimbangan

Gejala penghadaman

Gejala lain

 • Sakit sendi atau otot
 • Ruam
 • Perubahan dalam kitaran haid”

CDC juga menambah: “Orang yang mengalami keadaan selepas COVID mungkin mengalami atau terus mengalami gejala yang sukar untuk dijelaskan dan diuruskan. Penilaian klinikal dan keputusan ujian darah rutin, x-ray dada dan elektrokardiogram mungkin normal. Gejala adalah serupa dengan yang dilaporkan oleh orang yang menghidapinya ME/CFS (myalgic encephalomyelitis/sindrom keletihan kronik) dan penyakit kronik lain yang kurang difahami yang mungkin berlaku selepas jangkitan lain. Orang yang mengalami simptom yang tidak dapat dijelaskan ini mungkin disalahfahamkan oleh penyedia penjagaan kesihatan mereka, yang boleh mengakibatkan masa yang lama untuk mereka mendapat diagnosis dan menerima penjagaan atau rawatan yang sesuai. Semak petua ini untuk membantu menyediakan pelantikan penyedia penjagaan kesihatan untuk keadaan pasca COVID.”

Heather Newgen

Heather Newgen mempunyai dua dekad pengalaman melaporkan dan menulis tentang kesihatan, kecergasan, hiburan dan perjalanan. Heather kini bekerja bebas untuk beberapa penerbitan. Baca lagi

We would love to give thanks to the writer of this post for this remarkable content

Sudah Mengalami COVID? Gejala Ini Mungkin “Tidak Pernah Hilang” — Makan Ini Bukan Itu


You can find our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/