Sudah tiba masanya untuk berhenti mengatakan ‘divaksin sepenuhnya’ untuk Covid, kata pakar-ini sebabnya

Jika anda masih mengatakan “divaksin sepenuhnya” untuk Covid, sudah tiba masanya untuk berhenti.

Dengan penggalak baharu di pasaran dan virus yang sentiasa berkembang, pakar mengatakan istilah itu tidak lagi bermakna menjadi yang paling terlindung yang anda boleh. Mereka menunjuk kepada dua alternatif yang jauh lebih sesuai untuk digunakan dalam fasa pandemik semasa ini: “terkini” dengan vaksin Covid atau hanya menunjukkan sama ada anda telah mendapat suntikan penggalak terkini anda.

“Saya pasti akan mengatakan bahawa kita perlu berhenti menggunakannya, ketepikan sama sekali. ‘Vaksin sepenuhnya’ bukanlah istilah yang kita mahu gunakan,” Cindy Prinsahli epidemiologi di Universiti Florida, memberitahu CNBC Make It.

Takrifan vaksin sepenuhnya tidak berubah sejak vaksin Covid pertama dilancarkan hampir dua tahun lalu. Ini bermakna dua dos awal vaksin daripada Pfizer, Moderna atau Novavax, atau satu dos daripada Johnson & Johnson. Ia sinonim dengan melengkapkan siri utama vaksin Covid anda.

Inilah sebab pakar mengatakan anda tidak perlu menggunakan istilah itu lagi dan perkara yang perlu anda lakukan sebaliknya:

Apa yang salah dengan mengatakan ‘divaksin sepenuhnya?’

Apa yang perlu saya katakan sebaliknya?

Katakan anda “terkini” tentang vaksin Covid anda, Prins mengesyorkan. Ini adalah cara cepat untuk mengakui bahawa jika anda layak untuk pukulan, anda telah menerimanya — bermakna anda adalah yang paling dilindungi yang anda boleh berada pada masa itu.

Peralihan dalam perbendaharaan kata anda boleh menjejaskan cara anda berkomunikasi dengan orang di sekeliling anda. Sebagai contoh, anda harus memastikan orang yang anda sayangi “terkini” tentang vaksin mereka sebelum datang ke perhimpunan yang anda anjurkan, kata Prins.

Ungkapan itu menghadapi risiko perasaan jargony, kata Susan Hassig, seorang profesor bersekutu epidemiologi di Universiti Tulane. “Jika anda bertanya sama ada seseorang itu terkini, terdapat andaian bahawa mereka mempunyai pemahaman bersama tentang maksudnya – dan mereka mungkin tidak,” katanya.

Hassig menunjuk kepada “soalan berfungsi” yang anda boleh tanya sebaliknya: Adakah anda telah mendapat penggalak baharu?

“Menjadi lebih jelas dalam perkara yang anda tanyakan adalah perkara yang baik jika mereka tidak tahu apa [up-to-date] bermakna,” katanya.

Anda sentiasa boleh mendidik orang di sekeliling anda tentang maksud “terkini”, kata Prins. Ini juga mungkin melibatkan mengetahui garis panduan kelayakan untuk tangkapan Covid yang berbeza, dan mencari cara “menghormati” untuk bertanya kepada rakan atau ahli keluarga sama ada mereka memenuhi keperluan dos.

Daftarlah sekarang: Dapatkan lebih bijak tentang wang dan kerjaya anda dengan surat berita mingguan kami

jangan ketinggalan:

We would like to thank the writer of this article for this remarkable content

Sudah tiba masanya untuk berhenti mengatakan ‘divaksin sepenuhnya’ untuk Covid, kata pakar-ini sebabnya


Take a look at our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/