Suplemen Ini Boleh Mengurangkan Risiko Alzheimer sebanyak 49%, Kajian Baru Mencadangkan — Makan Ini Bukan Itu

Jika anda mengenali seseorang dengan Penyakit Alzheimer, kamu tidak keseorangan. Terdapat kira-kira 5.8 juta orang yang hidup dengan Alzheimer di Amerika Syarikat, menurut CDC.

Walaupun doktor masih cuba memahami sepenuhnya Alzheimer dan memikirkan rawatan yang berpotensi untuk penyakit itu, penyelidikan telah menunjukkan itu mendapat jumlah yang mencukupi omega-3 DHA boleh membantu mengurangkan risiko Alzheimer sebanyak 49%.

DHA—atau asid docosahexaenoic—adalah lemak omega-3 yang diketahui berpotensi mencegah masalah kesihatan seperti rheumatoid arthritis, penyakit jantung, beberapa jenis kanser dan kemurungan, setiap Talian Kesihatan.

Ia juga mungkin bermanfaat untuk mencegah penyakit Alzheimer, menurut satu kajian yang diterbitkan baru-baru ini Nutrien, yang melibatkan penyelidik melihat kemungkinan hubungan antara asid docosahexaenoic sel darah merah (RBC DHA) dan Alzheimer. Semasa mempertimbangkan kesihatan peserta yang berumur median di bawah 65 tahun dan yang tidak mengalami demensia, para penyelidik mendapati bahawa mereka yang mempunyai tahap RBC DHA yang lebih tinggi adalah 49% kurang berkemungkinan menghadapi risiko penyakit Alzheimer.

Shutterstock

berkaitan: Jus #1 Terbaik untuk Diminum Setiap Hari, Kata Sains

“Paling menarik, 15 tahun lalu penemuan serupa telah dilaporkan oleh Schaefer et al. dalam ibu bapa individu yang menjadi tumpuan penyiasatan ini (iaitu, kohort Kajian Hati Framingham Asal),” kata pengarang kanan kajian baru-baru ini, William S. Harris, PhD, Presiden Institut Penyelidikan Asid Lemak, menurut kepada EurekAlert!. Dr. Harris menjelaskan bahawa kajian pertama mendapati bahawa mereka yang mempunyai tahap DHA yang lebih tinggi adalah 47% kurang berkemungkinan untuk akhirnya berhadapan dengan demensia, sambil menambah, “Penemuan serupa satu generasi dalam kumpulan genetik yang sama memberikan pengesahan yang cukup besar tentang hubungan DHA-demensia ini. “

Mengenai cara omega-3 DHA membantu mengurangkan risiko penyakit Alzheimer, Jeff Gladd, MD, ketua pegawai perubatan di Skrip penuhdan doktor perubatan integratif, memberitahu Eat This, Not That!, “Asid lemak omega-3 terkenal dengan peranan mereka dalam merendahkan keradangan. DHA dipercayai dapat mengurangkan risiko penyakit Alzheimer dengan mengurangkan keradangan saraf, serta mengurangkan pembentukan dan pengumpulan plak amyloid-beta dalam otak, dua faktor yang diketahui memainkan peranan penting dalam patogenesis penyakit Alzheimer.”

“Hasil kajian ini sangat menjanjikan dan mengesahkan apa yang penyelidik dapati dalam kajian epidemiologi dan haiwan setakat ini, ” kata Gladd.

Gladd menambah bahawa mereka yang menghidap Alzheimer dalam keluarga mereka boleh mengurangkan risiko mereka dengan makan lebih banyak Makanan yang kaya dengan DHA seperti salmon, sardin, dan makarel.

“Ia juga merupakan hujah yang kukuh untuk menambah minyak ikan berkualiti tinggi setiap hari, kerana DHA ialah salah satu daripada asid lemak omega-3 teras yang terdapat dalam produk ini,” katanya.

Bagi mereka yang ingin menambah suplemen omega-3 kepada rutin biasa mereka, Gladd menyatakan bahawa “memilih suplemen minyak ikan berkualiti tinggi adalah penting,” dan berkata dia mengesyorkan pesakitnya memilih “berkualiti tinggi, diuji pihak ketiga. produk yang juga menyediakan dos yang jauh lebih tinggi daripada kebanyakan jenama arus perdana.”

Jika anda menjauhi produk ikan, Dr. Gladd mengatakan bahawa “vegan dan vegetarian mungkin mendapat manfaat daripada suplemen minyak alga berasaskan tumbuhan yang mengandungi DHA,” menunjukkan bahawa “penyelidikan telah menunjukkan bahawa suplemen minyak alga berasaskan tumbuhan boleh meningkatkan kepekatan DHA pada individu yang tidak mengambil ikan atau makanan laut.”

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang cara mendapat manfaat daripada omega-3, pastikan anda membaca #1 Suplemen Omega-3 Terbaik untuk Diambil, Kata Pakar Diet.

Desirée O

Desirée O ialah seorang penulis bebas yang merangkumi berita gaya hidup, makanan dan pemakanan antara topik lain. Baca lagi

We would like to say thanks to the writer of this write-up for this amazing content

Suplemen Ini Boleh Mengurangkan Risiko Alzheimer sebanyak 49%, Kajian Baru Mencadangkan — Makan Ini Bukan Itu


You can find our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/