Tabiat Makan #1 Meningkatkan Tekanan Darah Anda Secara Rahsia — Makan Ini Bukan Itu

Jika darah anda meletakkan terlalu banyak tekanan pada dinding arteri anda dalam jangka masa yang panjang, anda berkemungkinan besar berhadapan dengan hipertensi, juga dikenali sebagai tekanan darah tinggi. Peningkatan tekanan darah boleh berpunca daripada beberapa perkara, seperti pemakanan anda yang kurang baik atau tabiat minumserta tabiat gaya hidup seperti kurang bersenam atau menghisap rokok.

Terdapat banyak cara untuk menurunkan tekanan darah anda, salah satunya ialah mengubah apa yang anda masukkan ke dalam badan anda—dan itu berlaku untuk kedua-dua makanan yang perlu anda tambahkan pada diet anda dan juga makanan yang anda perlu potong. Apabila bercakap tentang mengurangkan perkara, terdapat satu tabiat pemakanan yang boleh anda lakukan yang menyebabkan tekanan darah anda huru-hara, dan ia boleh memberi perubahan besar kepada kesihatan anda jika anda menghentikannya. mengikut Laura Burak MS, RDpengasas Pemakanan GetNaked® dan pengarang Kuruskan badan dengan Smoothie satu tabiat pemakanan utama yang mendatangkan malapetaka pada tekanan darah anda ialah mengambil terlalu banyak natrium.

“Salah satu tabiat pemakanan yang paling biasa apabila ia berkaitan dengan kemungkinan meningkatkan tekanan darah anda ialah mengambil diet tinggi natrium,” kata Burak. “Yang menghairankan, bukan berasal dari penggoncang garam tetapi daripada makanan yang diproses dan dibungkus seperti daging deli, makanan salai dan dalam tin serta makanan ringan seperti kerepek dan celup.”

Menurut Burak, diet Amerika sarat dengan ini makanan masindan sesetengah orang boleh menjadi lebih sensitif terhadap mereka.

Sebaliknya, dia mengesyorkan memberi tumpuan kepada pengambilan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Dia juga mengesyorkan makan lebih sedikit barang yang dibungkus, membilas makanan dalam tin sebelum memakannya, dan memilih untuk kurang makanan masin macam ayam bakar bukannya ayam deli.

Shutterstock

Terdapat satu lagi tabiat makan yang Burak mencadangkan boleh menjejaskan tekanan darah anda yang diburukkan lagi dengan mengambil terlalu banyak makanan masin: secara kronik dehidrasi.

“Kami hanya tidak minum air yang mencukupi, dan apabila anda menggabungkan diet natrium yang tinggi dengan kekurangan pengambilan air, ia adalah resipi untuk mengekalkan air, tidak berasa begitu hebat, dan mungkin meningkatkan tekanan darah anda,” kata Burak.

walaupun tekanan bukanlah satu tabiat makan, Burak menyatakan bahawa tekanan pada masa ini dan tetap wujud dalam kehidupan seharian kita, dan ia masih boleh menjejaskan tekanan darah kita dengan mudah melalui makanan.

“Tahap tekanan yang lebih tinggi seiring dengan pilihan makanan, itulah sebabnya anda mungkin mendapati diri anda mendapatkan kerepek rangup masin atau coklat manis apabila anda lebih tertekan, yang seterusnya boleh menjejaskan tekanan darah anda.

Duduk berterusan juga merupakan tabiat bukan berkaitan makanan yang masih menjejaskan badan anda dan apa yang ia makan. Burak mencadangkan bahawa kekurangan pergerakan menyebabkan makanan dalam badan anda kekal bertakung.

“Sejak wabak itu, kami lebih tidak aktif berbanding sebelum ini,” kata Burak. “Terdapat penyelidikan yang menggalakkan bahawa menggerakkan badan anda secara konsisten dan kekal dalam keadaan yang baik memastikan jantung anda kuat dan sihat, dan tekanan darah pada tahap yang selamat. Bergerak dan berpeluh juga membantu menghilangkan pengambilan garam berlebihan yang hanya boleh membantu tekanan darah.”

Walau bagaimanapun, walaupun bukan tabiat makan semata-mata, ia masih mempengaruhi cara badan anda mengendalikan makanan.

“Apabila anda bermula di bahagian atas dan mencari cara untuk menurunkan tahap tekanan anda, contohnya dengan berjalan di luar kebanyakan hari, maka tabiat makan dan minum anda juga berkemungkinan besar akan bertambah baik,” kata Burak. “Melihat gambaran besar mengenai perubahan tabiat adalah cara yang paling berkesan dan tahan lama untuk meningkatkan kesihatan keseluruhan anda secara perlahan-lahan.”

BERKAITAN: Diet Terbaik untuk Menurunkan Tekanan Darah, Kata Pakar Diet

Kayla Garritano

Kayla Garritano ialah Penulis Staf untuk Eat This, Not That! Dia lulus dari Universiti Hofstra, di mana dia mengambil jurusan Kewartawanan dan dua kali ganda dalam Pemasaran dan Penulisan Kreatif. Baca lagiWe wish to say thanks to the author of this short article for this awesome web content

Tabiat Makan #1 Meningkatkan Tekanan Darah Anda Secara Rahsia — Makan Ini Bukan Itu


Our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/