Tabiat Pemakanan Terburuk untuk Kanser Usus Besar, Kajian Baru Mencadangkan — Makan Ini Bukan Itu

Kanser kolonjuga dikenali sebagai kanser kolorektal, adalah salah satu diagnosis kanser yang paling biasa yang mereka yang tinggal di Amerika Syarikat mendapati diri mereka menghadapi, menurut Cancer.org. Malah, Persatuan Kanser Amerika menganggarkan bahawa lebih 106,000 kes baharu kanser kolon akan didiagnosis pada tahun 2022 sahaja di atas 44,850 kes baharu kanser rektum. Selain itu, kanser kolorektal adalah antara punca utama kematian berkaitan kanser, yang merupakan satu sebab mengapa anda ingin mengelakkan penyakit itu jika boleh. Itulah juga sebabnya anda akan berminat untuk mengetahui bahawa kajian baru telah menentukan tabiat pemakanan yang paling teruk untuk kanser kolon.

Di dalam BMJ kajian yang diterbitkan pada 31 Ogos 2022, penyelidik melihat tiga kajian berasingan yang melibatkan lebih daripada 200,000 profesional penjagaan kesihatan di Amerika Syarikat. Sekitar 46,000 peserta adalah lelaki manakala hampir 160,000 adalah wanita. Pada mulanya memberikan maklumat mengenai tabiat pemakanan mereka melalui soal selidik setiap empat tahun, mereka ditanya secara jelas tentang jumlah makanan ultra-proses yang mereka makan dan seberapa kerap.

Apabila penyelidik membuat susulan dengan peserta 25 tahun kemudian, mereka mendapati bahawa 1,294 lelaki telah didiagnosis dengan kanser kolon bersama-sama dengan 1,922 wanita. Mereka juga mendapati bahawa lelaki yang makan lebih banyak makanan ultra-diproses adalah 29% lebih berkemungkinan untuk didiagnosis dengan kanser kolon walaupun pembolehubah lain dipertimbangkan.

“Kajian ini sangat menarik,” Radhika SmithMDpakar bedah kolorektal Universiti Washington di Pusat Kanser Siteman, memberitahu Makan Ini, Bukan Itu! “Ia seterusnya membuktikan kaitan kedua-dua diet dan obesiti dengan kanser kolorektal.”

Shutterstock

Dr. Smith menjelaskan bahawa makanan yang diproses ultra boleh menjejaskan risiko kanser kolon disebabkan oleh bahan berbahaya yang berpotensi karsinogenik yang terdapat dalam makanan ini.

“Kebanyakan makanan ultra-diproses ini dibuat dengan bahan tambahan dan pengawet yang dikenali sebagai karsinogen,” kata Dr. Smith. “Sesetengah daripada bahan tambahan ini belum dikaitkan secara langsung dengan menyebabkan kanser, tetapi memandangkan peningkatan risiko pesakit muda dengan kanser kolorektalkita perlu mengambil berat tentang faktor yang tidak diketahui dalam makanan yang kita makan.”

Satu lagi sebab mengapa makanan ultra-proses boleh menyebabkan kanser adalah kerana ia padat secara kalori, yang boleh menyebabkan penambahan berat badan. “Terdapat kaitan yang jelas antara obesiti dan kanser kolorektal, dan diet tinggi dalam makanan yang diproses juga mungkin tinggi dalam kalori berlebihan,” tambah Dr. Smith.

BERKAITAN: Apa yang Berlaku kepada Badan Anda Apabila Anda Meninggalkan Makanan Diproses

Pada masa yang sama, sementara kajian mendapati bahawa wanita yang makan lebih banyak makanan sedia untuk dimakan dan campuran haba meningkatkan risiko kanser kolon, makanan ultra-diproses tidak mempunyai kesan yang sama. Dr Smith menangani perkara ini dengan mengatakan bahawa “terdapat banyak yang kita tidak tahu tentang siapa yang mendapat kanser kolorektal dan mengapa, jadi kita hanya boleh membuat banyak kesimpulan mengenai data yang tersedia.”

Petua untuk mengurangkan makanan ultra-proses

Apabila ia datang kepada contoh makanan ultra-diproses popular yang harus dielakkan orang ramai, Dr. Smith memberitahu Makan Ini, Bukan Itu!“Secara umumnya, saya menggalakkan pesakit untuk mengelakkan sahaja makanan yang mempunyai senarai ramuan. Lebih banyak tenusu dan hasil daging segar yang anda boleh pilih lebih baik.”

“Jika anda memilih sesuatu yang telah diproses, lihat senarai ramuan itu dan elakkan makanan yang mengandungi apa-apa di dalamnya yang anda tidak boleh sebutkan. Ia agak mudah tetapi ia adalah peraturan yang baik untuk membantu anda memastikan anda dan keluarga anda selamat, ” kata Dr. Smith.

Desirée O

Desirée O ialah seorang penulis bebas yang merangkumi berita gaya hidup, makanan dan pemakanan antara topik lain. Baca lebih lanjut tentang Desirée

We want to say thanks to the author of this write-up for this incredible web content

Tabiat Pemakanan Terburuk untuk Kanser Usus Besar, Kajian Baru Mencadangkan — Makan Ini Bukan Itu


Check out our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/