Tabiat Senaman Mengejutkan Untuk Membantu Menurunkan Kolesterol Anda, Pakar Kata – Makan Ini Bukan Itu

Ah, kolesterol. Walaupun ini”berlilin, seperti lemak“Elemen dalam aliran darah anda adalah salah satu perkataan yang membuat orang kecut perut, sebahagian daripadanya sebenarnya perlu untuk badan anda menghasilkan sel yang sihat. Tetapi terlalu banyak perkara tidak pernah baik, dan paras kolesterol yang tinggi boleh menyebabkan anda berisiko lebih besar untuk berkembang penyakit kardiovaskular. Jika anda paras kolesterol adalah tinggi, dengar. Kami bercakap dengan Dr Mike BohlMD, MPH, CPH, MWC, ELS, ahli Makan Ini, Bukan Itu! Lembaga Pakar Perubatan tentang perkara yang mengejutkan tabiat bersenam yang akan membantu menurunkan kolesterol anda.

Semak tabiat kecergasan yang sihat ini di bawah, dan seterusnya, pastikan anda membaca 6 Latihan Terbaik untuk Lengan Kuat dan Kencang pada 2022, Kata Jurulatih.

Shutterstock

Mengapa mempunyai tahap bahan ini yang tinggi sangat berbahaya? mengikut Klinik Mayokolesterol berlebihan boleh mencipta deposit lemak dalam arteri anda, menghalang aliran semula jadi darah. Jika timbunan lemak pecah dan membeku, anda boleh mengalami strok atau serangan jantung.

Walaupun kolesterol tinggi boleh jadi genetik, ramai orang membangunkannya akibat pilihan gaya hidup yang buruk. Pemakanan yang tidak sihat adalah faktor besar, selain berat badan berlebihan. Sesetengah keadaan perubatan boleh menyebabkan kolesterol tambahan, termasuk lupus, hipotiroidisme, HIV/AIDS, penyakit buah pinggang kronik dan diabetes (melalui Klinik Mayo). Anehnya, ubat-ubatan tertentu yang diambil untuk tekanan darah tinggi, kanser, irama jantung yang tidak teratur, dan juga jerawat boleh memberi kesan buruk kepada paras kolesterol anda.

berkaitan: Tabiat Harian Sesuai Dilakukan Orang Untuk Mencegah Kegagalan Jantung, Kata Pakar

closeup tangan doktor memegang sampel darah untuk kolesterol
Shutterstock

Apa yang perlu dilakukan mengenainya? Kami menghubungi Dr. Bohl untuk beberapa petua dan helah yang disokong pakar. Pertama sekali, tiada tanda amaran untuk menunjukkan kolesterol tinggi. Dia menerangkan, “Satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada anda mempunyai kolesterol tinggi adalah dengan mendapatkan ujian darah.”

Jelas sekali, penting untuk sentiasa memantau tahap anda. Biasanya untuk orang dewasa berumur 20 tahun ke atas, kolesterol tayangan perlu dilakukan setiap empat hingga enam tahun, menurut Persatuan Jantung Amerika (AHA). Maklumat ini—bersama-sama dengan faktor lain seperti tekanan darah tinggi, kencing manis, sama ada anda merokok atau tidak, genetik dan umur anda—boleh memberi profesional perubatan anda sebarang petunjuk tentang peluang 10 tahun atau seumur hidup anda untuk mendapat strok atau serangan jantung.

berkaitan: 5 Kesan Sampingan Mengambil Melatonin Sebelum Tidur

wanita gembira melakukan senaman berjalan pada waktu matahari terbenam dengan dumbbells
Shutterstock

Kami meminta Dr. Bohl untuk berkongsi beberapa tabiat kecergasan yang sihat yang boleh membantu menurunkan paras kolesterol. Dr Bohl menerangkan, “Selalunya, jenis senaman yang disyorkan untuk menurunkan kolesterol dan mengurangkan risiko penyakit jantung ialah senaman aerobik.” Dia menambah, “Ini boleh termasuk berjalan pantas, berjoging, berlari, berbasikal dan berenang.”

Dengan cuaca yang baik, sangat mudah untuk memasukkan beberapa aktiviti yang menyeronokkan ini ke dalam rutin mingguan anda. Sama ada anda merekrut rakan senaman anda atau melakukannya secara solo, meningkatkan permainan senaman aerobik anda adalah perlu. Selain itu, ia akan membantu memecahkan hari!

lelaki melakukan regangan dengan gerakan yoga untuk meningkatkan fleksibiliti
Shutterstock

Anda mungkin terkejut apabila mengetahui tentang dua jenis senaman lain yang boleh anda lakukan untuk memberi kesan positif kepada tahap kolesterol anda. “Yang pertama ialah latihan rintangan, atau angkat berat. Ini mungkin dengan beban, band, atau mesin percuma. Dan yang kedua ialah yoga. Kajian menunjukkan bahawa melakukan yoga boleh mengurangkan LDL, yang biasanya dikenali sebagai kolesterol ‘buruk’, “kata Bohl kami. Dia menambah bahawa senaman adalah luar biasa dalam meningkatkan tahap HDL anda, yang dijelaskannya “biasanya dikenali sebagai kolesterol ‘baik’.”

lelaki cergas pertengahan umur berlari ke luar untuk menangani apnea tidur
Shutterstock

cuma berapa banyak senaman diperlukan untuk memastikan tahap anda terkawal? Persatuan Jantung Amerika dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengesyorkan jumlah yang sepatutnya diusahakan oleh orang dewasa setiap minggu. Menurut Bohl, “Cadangan umum ialah 150 minit aktiviti fizikal intensiti sederhana atau 75 minit aktiviti fizikal intensiti cergas (atau gabungan kedua-duanya) setiap minggu, ditambah dua atau lebih hari senaman menguatkan otot setiap minggu.”

Terdapat tweak gaya hidup lain yang anda boleh buat juga. Anda boleh mengekalkan diet dan berat badan yang sihat, berhenti merokok, mengekalkan tahap tekanan anda dan mengehadkan penggunaan alkohol anda (melalui Klinik Mayo).

Alexa Mellardo

Alexa ialah Timbalan Editor Minda + Badan Eat This, Not That!, mengawasi saluran M+B dan menyampaikan topik kecergasan, kesihatan dan penjagaan diri yang menarik kepada pembaca. Baca lagi

We would love to say thanks to the author of this short article for this remarkable content

Tabiat Senaman Mengejutkan Untuk Membantu Menurunkan Kolesterol Anda, Pakar Kata – Makan Ini Bukan Itu


Visit our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/