Tahan Garam: Penemuan Mengejutkan tentang Diet Rendah Garam, Kegagalan Jantung dan Kualiti Hidup

Kajian mendedahkan bagaimana mengurangkan pengambilan natrium boleh membantu pesakit yang mengalami kegagalan jantung.

Penemuan yang mengejutkan menunjukkan diet rendah garam tidak menghalang kematian atau lawatan ke hospital, tetapi meningkatkan simptom dan kualiti hidup.

Sejak abad yang lalu orang yang lemah hati telah diberitahu untuk mengurangkan pengambilan garam mereka, tetapi sehingga kini terdapat sedikit bukti saintifik di sebalik cadangan itu.

Percubaan klinikal rawak terbesar untuk melihat pengurangan natrium dan kegagalan jantung melaporkan keputusan serentak dalam Lancet dan di American College of Cardiology’s 71st Sesi Saintifik Tahunan pada hujung minggu, dan penemuannya bercampur-campur.

Walaupun mengurangkan pengambilan garam tidak membawa kepada kurang lawatan kecemasan, kemasukan ke hospital atau kematian bagi pesakit yang mengalami kegagalan jantung, para penyelidik mendapati peningkatan dalam gejala seperti bengkak, keletihan, dan batuk, serta kualiti hidup keseluruhan yang lebih baik.

“Kami tidak lagi boleh meletakkan cadangan menyeluruh pada semua pesakit dan mengatakan bahawa mengehadkan pengambilan natrium akan mengurangkan peluang anda sama ada untuk mati atau berada di hospital, tetapi saya boleh mengatakan dengan selesa bahawa ia boleh meningkatkan kualiti hidup orang ramai secara keseluruhan,” kata pengarang utama Justin Ezekowitz, profesor di Fakulti Perubatan & Pergigian Universiti Alberta dan pengarah bersama Pusat VIGOR Kanada.

Para penyelidik mengikuti 806 pesakit di 26 pusat perubatan di Kanada, Amerika Syarikat, Columbia, Chile, Mexico, dan New Zealand. Kesemuanya mengalami kegagalan jantung, keadaan di mana jantung menjadi terlalu lemah untuk mengepam darah dengan berkesan. Separuh daripada peserta kajian secara rawak ditugaskan untuk menerima penjagaan biasa, manakala selebihnya menerima kaunseling pemakanan tentang cara mengurangkan pengambilan garam diet mereka.

Pesakit dalam cabang kaunseling pemakanan percubaan telah diberikan cadangan menu rekaan pakar diet menggunakan makanan dari wilayah mereka sendiri dan digalakkan untuk memasak di rumah tanpa menambah garam dan mengelakkan bahan bergaram tinggi. Kebanyakan natrium diet tersembunyi dalam makanan yang diproses atau hidangan restoran dan bukannya digoncang di atas meja, kata Ezekowitz.

“Peraturan luas yang saya pelajari daripada pakar diet ialah apa-apa sahaja di dalam beg, kotak, atau tin secara amnya mengandungi lebih banyak garam daripada yang anda fikirkan,” kata Ezekowitz, yang juga pakar kardiologi di Institut Jantung Alberta Mazankowski. dan pengarah Institut Penyelidikan Kardiovaskular U of A,

Sasaran pengambilan natrium ialah 1,500 miligram sehari – atau bersamaan dengan kira-kira dua pertiga daripada satu sudu teh garam – iaitu Kesihatan Kanada had yang disyorkan untuk kebanyakan orang Kanada sama ada mereka mengalami kegagalan jantung atau tidak.

Sebelum kajian, pesakit mengambil purata 2,217 mg sehari, atau hanya di bawah satu sudu teh. Selepas satu tahun kajian, kumpulan penjagaan biasa menggunakan purata 2,072 mg natrium setiap hari, manakala mereka yang menerima bimbingan pemakanan menggunakan 1,658 mg sehari, pengurangan sedikit kurang daripada seperempat sudu teh bersamaan.

Para penyelidik membandingkan kadar kematian dari sebarang sebab, kemasukan ke hospital kardiovaskular dan lawatan jabatan kecemasan kardiovaskular dalam kedua-dua kumpulan kajian tetapi tidak menemui perbezaan yang signifikan secara statistik.

Mereka mendapati peningkatan yang konsisten untuk kumpulan rendah natrium menggunakan tiga alat penilaian kualiti hidup yang berbeza, serta Klasifikasi kegagalan jantung Persatuan Jantung New Yorkukuran keterukan kegagalan jantung.

Ezekowitz berkata bahawa dia akan terus menasihati pesakit kegagalan jantung untuk mengurangkan garam, tetapi kini dia akan lebih jelas tentang faedah yang diharapkan. Beliau menggesa doktor untuk menyedari bahawa perubahan diet boleh menjadi campur tangan yang berguna untuk sesetengah pesakit mereka.

Pasukan itu akan melakukan penyelidikan lanjut untuk mengasingkan penanda dalam darah pesakit yang paling mendapat manfaat daripada diet rendah natrium, dengan tujuan dapat memberikan preskripsi diet individu yang lebih disasarkan pada masa hadapan. Para penyelidik juga akan membuat susulan pesakit percubaan pada 24 bulan dan lima tahun untuk menentukan sama ada faedah selanjutnya dicapai dalam jangka panjang.

Rujukan: “Pengurangan natrium diet kepada kurang daripada 100 mmol dalam kegagalan jantung (SODIUM-HF): percubaan antarabangsa, label terbuka, rawak, terkawal” 2 April 2022, Lancet.
DOI: 10.1016 / S0140-6736 (22) 00369-5

Mesyuarat: Sesi Saintifik Tahunan Ke-71 Kolej Kardiologi Amerika

Pembiayaan: Institut Penyelidikan Kesihatan Kanada, Yayasan Hospital Universiti, Majlis Penyelidikan Kesihatan New Zealand

We want to say thanks to the writer of this post for this awesome content

Tahan Garam: Penemuan Mengejutkan tentang Diet Rendah Garam, Kegagalan Jantung dan Kualiti Hidup


Visit our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/