Tanda #1 Anda Menghidapi Demensia, Menurut Doktor — Makan Ini Bukan Itu

Gangguan otak yang dikenali sebagai demensia semakin biasa: lebih daripada 6.5 juta rakyat Amerika mempunyai keadaan tersebut, dan jumlah itu dijangka meningkat secara mendadak dalam beberapa dekad akan datang, apabila populasi lebih 60 tahun meningkat. Alzheimer penyakit adalah bentuk demensia yang paling biasa. Walaupun demensia adalah penyakit progresif yang pada masa ini tidak mempunyai penawar, adalah penting untuk berwaspada terhadap gejala demensia yang paling biasa, supaya rawatan boleh diteruskan jika sesuai. Kami meminta doktor memberitahu kami tentang tanda #1 demensia, bersama-sama dengan gejala biasa yang lain. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut—dan untuk memastikan kesihatan anda dan kesihatan orang lain, jangan ketinggalan Tanda Pasti Anda Sudah Menghidapi COVID.

Shutterstock

“Simptom awal yang utama untuk mengesan penyakit Alzheimer ialah pengurangan kapasiti pembelajaran seseorang,” kata Dr. James Dan, penasihat klinikal geriatrik dan ahli Pembantu Kanan Lembaga Pengarah. “Pesakit awal penyakit Alzheimer kehilangan keupayaan untuk belajar. Mereka berjuang untuk mengekalkan walaupun selepas ditangkap semula secara khusus.”

Ketidakupayaan ini disebabkan oleh pengurangan kapasiti otak untuk membentuk ingatan baru. Itu boleh menyebabkan gejala lain juga. “Melihat rawatan perubatan harus menjadi keutamaan apabila terdapat ketidakupayaan untuk belajar atau mempelajari semula tugas, masalah dengan ingatan baru-baru ini atau kehilangan ingatan, menarik diri dari aktiviti sosial yang lama, yang dinikmati, seperti acara keluarga atau malam permainan dengan rakan-rakan,” kata Dan.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai simptom demensia dan Alzheimer yang paling biasa.

lelaki tua dengan demensia bercakap dengan doktor
Shutterstock / Robert Kneschke

“Fungsi kognitif pertama yang gagal dalam demensia ialah ingatan jangka pendek,” kata Dr Robert G. Fawcett, pakar psikiatri dan pengarang Menenangkan Ribut Bipolar. “Memori jangka pendek merujuk kepada keupayaan untuk mengingati perkara yang anda alami dari kira-kira tiga minit yang lalu melalui masa lalu baru-baru ini. Mempelajari tugasan baharu menjadi amat sukar kerana otak tidak dapat meletakkan jejak ingatan baharu.”

Potret lelaki senior yang risau duduk di sofa di ruang tamu
Shutterstock

Menurut Fawcett, beberapa situasi ini mungkin menunjukkan kehilangan ingatan jangka pendek:

  • Kehilangan barang lebih kerap. Anda ramai yang tidak ingat di mana anda meletakkan kunci atau cermin mata anda.
  • Anda mungkin tidak ingat jika anda mengambil ubat harian anda, melainkan anda mempunyai senarai semak atau pil-minder.
  • Anda mungkin terlupa di mana anda meletakkan kereta anda di lot itu, walaupun anda masih ingat laluan yang anda lalui (itu adalah ingatan jangka panjang, yang pada mulanya terpelihara dalam demensia dan Alzheimer).
  • Anda tidak dapat mengingati apa yang anda telah makan untuk sarapan beberapa jam sebelum ini.

“Corak kehilangan ingatan jangka pendek ini dilihat dalam demensia Alzheimer, di mana sel-sel hippocampus mati pada awal perjalanannya,” kata Fawcett. “Hipocampus sangat penting dalam meletakkan kenangan baru.”

BERKAITAN: Melakukan Ini Selepas Umur 60 adalah “Tidak Sihat,” Kata Pakar Perubatan

Potret seorang wanita matang yang bimbang menghadapi masalah dengan kewangannya
iStock

“Adalah penting untuk memahami bahawa kita semua akan mengalami sedikit perlahan kognitif apabila kita semakin tua, tetapi penuaan normal tidak seharusnya memberi kesan kepada keupayaan kita untuk berfungsi secara bebas, atau untuk mempelajari maklumat baharu,” kata Dr. Heather M. Gooden, seorang doktor yang merawat pesakit demensia dan pengarang buku Petikan. “Ia mungkin mengambil masa yang lebih lama daripada sebelumnya, tetapi kita boleh terus mempelajari perkara baharu ke dalam abad kedua kehidupan kita jika kita memilihnya.”

Wanita senior menjalankan temu bual
Shutterstock

Ini adalah beberapa gejala awal demensia biasa yang lain, menurut Dr. Gooden:

  • Kesukaran dengan tugas yang rumit, seperti mengurus buku cek atau memasak resipi biasa yang melibatkan pelbagai langkah.
  • Tersesat di tempat biasa atau di laluan biasa semasa memandu pulang.
  • Kesukaran mencari perkataan. Ini biasanya diperhatikan dengan orang yang tidak mempunyai masalah sebelum ini. (Sesetengah orang mengalami masalah mengingati nama pada usia apa pun, tetapi jika ia adalah perkembangan baharu, ia boleh menjadi tanda demensia.)
  • Perubahan tingkah laku. “Tanda demensia awal yang kurang dikenali, ini boleh termasuk perubahan mood, peningkatan tingkah laku ganjil, impulsif, kebimbangan tentang perubahan dalam rutin, atau gangguan tidur melebihi apa yang normal bagi seseorang,” kata Gooden.

BERKAITAN: Tabiat Menambahkan Lemak Perut Secara Rahsia, Kata Pakar Perubatan

Wanita senior berunding dengan doktor atau ahli terapi wanitanya
Shutterstock

Jika anda atau orang tersayang mengalami simptom demensia, berunding dengan doktor penjagaan utama anda, yang boleh mengambil sejarah dan peperiksaan fizikal yang betul serta menyiasat punca perubatan lain yang berpotensi. “Banyak penyakit fizikal dan mental boleh menjejaskan ingatan dan berpotensi dirawat jika ditemui lebih awal, ” kata Gooden. “Terdapat juga gangguan yang boleh meniru demensia awal, terutamanya kemurungan dan kecelaruan, dan ia mesti diketepikan sebelum mendapat diagnosis rasmi demensia.”

Dan untuk melindungi nyawa anda dan nyawa orang lain, jangan melawat mana-mana daripada ini 35 Tempat Anda Berkemungkinan Besar Dijangkiti COVID.

We wish to give thanks to the writer of this article for this awesome material

Tanda #1 Anda Menghidapi Demensia, Menurut Doktor — Makan Ini Bukan Itu


We have our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/