Tanda Anda Menghidap Penyakit Alzheimer, Menurut Pakar — Makan Ini Bukan Itu

Alzheimer Penyakit menjejaskan hampir 6 juta rakyat Amerika dan ditakrifkan oleh Persatuan Alzheimer sebagai, “Sejenis demensia yang menjejaskan ingatan, pemikiran dan tingkah laku. Gejala akhirnya menjadi cukup teruk untuk mengganggu tugas harian.” Mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, “Jumlah orang yang hidup dengan penyakit itu berganda setiap 5 tahun melebihi umur 65 tahun. Jumlah ini diunjurkan hampir tiga kali ganda kepada 14 juta orang menjelang 2060.” Tanda-tanda penyakit ini biasanya bermula selepas umur 60-an, walaupun orang yang lebih muda dalam lingkungan 30-an dan 40-an juga boleh mendapat Alzheimer tetapi ia tidak seperti biasa dan simptom berbeza-beza bagi setiap orang. Makan Ini, Bukan Itu! Kesihatan bercakap dengan Dr. Elizabeth Landsverk, seorang pakar geriatrik, pengasas Konsultasi Penatua dan pengarang buku yang akan datang Hidup pada Masa: Panduan untuk Mengatasi Cabaran dan Mencari Detik Kegembiraan dalam Penyakit Alzheimer dan Demensia Lain tentang tanda-tanda Alzheimer yang perlu diberi perhatian. Teruskan membaca—dan untuk memastikan kesihatan anda dan kesihatan orang lain, jangan ketinggalan Tanda Pasti Anda Sudah Menghidapi COVID.

Dr Landsverk berkongsi, “Penyakit Alzheimer, berbanding demensia vaskular atau trauma kepala yang membawa kepada demensia adalah proses yang sangat perlahan dalam tempoh 4-15 tahun. Ia berkembang daripada pemendapan protein (plak) di bahagian otak yang menjejaskan segala-galanya daripada mood , ingatan dan penghakiman.”

Menghiburkan Suami Warga Emas Mengalami Demensia
Shutterstock

Menurut Dr. Landsverk, “Ini sering diabaikan, dan jika diperhatikan maka orang yang disayangi dianggap jahat. Ia adalah perubahan dalam lobus frontal yang mengawal mood, perencatan sosial dan penaakulan. Ingat LO tidak mempunyai kawalan ke atas perkembangan ini. Sudah tentu, adalah penting untuk memastikan orang tua tidak mengambil ubat yang boleh menyebabkan perubahan yang sama dan boleh dikelirukan untuk demensia.”

Lelaki tua yang murung berasa tidak gembira.
Shutterstock

Dr. Landsverk berkata jika “orang yang disayangi tidak menjaga tugas biasa-tidak membayar bil, membuat temu janji, mengambil ubat,” ia boleh menjadi tanda Alzheimer. “Banyak jenis demensia boleh mengakibatkan kehilangan ingatan jangka pendek. Alzheimer berbeza daripada demensia vaskular, di mana orang tua terdengar sangat jelas dari segi mental, tetapi melupakan apa yang berlaku 5 minit sebelumnya. Hippocampus adalah lokasi ingatan jangka pendek dan dipengaruhi secara langsung oleh Penyakit Alzheimer, mereka secara amnya menjadi terpisah daripada mengingati rutin mereka, tanggungjawab mereka dan peranan mereka di dunia. Kemudian dalam penyakit yang lebih tua mungkin tersalah anggap anak lelaki sebagai suami atau tidak ingat pasangan dan takut.”

wanita tua dengan rambut uban dan kepala menghadap tingkap
Shutterstock

Dr Landsverk menerangkan, “Orang yang disayangi boleh menjadi marah dan paranoid, sekali lagi ini boleh menjadi lebih teruk daripada ubat-ubatan. Tetapi ini juga boleh disebabkan oleh penyakit ini. Ia membingungkan, menakutkan dan mengambil fokus dan kasih sayang keluarga untuk tidak bertindak balas dengan suara yang keras tetapi untuk bersikap lembut, menyokong dan jika mereka masih marah, tinggalkan bilik selama 15 minit untuk membiarkan mereka tenang… kemudian mulakan dengan topik lain mereka mungkin akan menikmati.”

Wanita senior menjalankan temu duga
Shutterstock

Dr. Landsverk mendedahkan untuk berhati-hati dengan “orang tersayang yang tersesat memandu ke tempat yang mereka kenali, kedai, ke gereja, atau mereka lupa bagaimana sesuatu yang mereka kenali berfungsi, telefon alat kawalan jauh TV. Itu menunjukkan mereka kehilangan ingatan dan kebolehan mereka untuk berfikir.”

Wanita senior berunding dengan doktor atau ahli terapi wanitanya
Shutterstock

Menurut Dr Landsverk, “Seiring dengan peningkatan usia, risiko kita untuk mengalami demensia meningkat. Bagi orang yang berumur lebih dari 65 tahun, 10% mengalami demensia dan bagi mereka yang lebih 85 40% mengalami demensia. Penyakit Alzheimer adalah penyebab 70% demensia. Demensia vaskular ( strok kecil, berkaitan dengan diabetes, hipertensi, peningkatan kolesterol dan obesiti). Risiko kita meningkat jika kita mempunyai 1 salinan tetapi terutamanya mempunyai 2 salinan gen ApoE4. Walau bagaimanapun, saya tidak akan menasihatkan menjalani ujian genetik, melainkan kebanyakan keluarga anda mengalami demensia dalam usia 50-an. Pertama, ia perlu dilakukan di pusat perubatan di jabatan penyakit genetik untuk membantu mentafsir keputusan. Kedua, ia berkemungkinan tidak akan kekal peribadi dan akan menjejaskan insurans hayat anda, dan mungkin kos perlindungan lain.”

BERKAITAN: Rahsia Penenang Keradangan Yang Benar-benar Berfungsi

Kumpulan warga emas dengan demensia membina menara di rumah jagaan dari blok bangunan berwarna-warni
Shutterstock

Dr Landsverk berkata, “Terdapat banyak penawar ajaib yang dijanjikan. TIADA suplemen atau rawatan perubatan mencegah Alzheimer; bukan kunyit, bukan minyak kelapa, bukan pil perangsang otak, bukan suntikan sel stem. Berita baiknya; lebih daripada 50% demensia boleh dihalang oleh diet vegetarian (iaitu mengawal berat badan, gula dalam darah, tekanan darah dan kolesterol) dan senaman selama 30 minit. Ia tidak mahal (dan tidak, program $10,000 yang menjanjikan untuk membalikkan demensia juga tidak berkesan… Saya perlu berhati-hati daripada kebanyakan pesakit itu apabila rawatan gagal), tetapi ia tidak mudah. ​​Tiada diet coke dan kek coklat. Hanya hidup sihat yang baik.”

BERKAITAN: Bagaimana Rasa Usus Tidak Sihat, Menurut Pakar

Doktor tersenyum yakin bergambar di hospital.
Shutterstock

Dr. Landsverk menerangkan, “Jadi perbezaan antara penuaan normal dan Alzheimer ialah kita semua kadang-kadang lupa… kuasa otak puncak kita adalah pada 26. Walau bagaimanapun, jika kita terlupa untuk menjaga aktiviti bebas kehidupan harian, membeli-belah, membayar bil. , menjaga temu janji, mengambil ubat dan ia menjejaskan kehidupan seseorang, mereka memerlukan penilaian.”

BERKAITAN: Tanda Pasti Anda Mengalami Demensia, Menurut Sains

1648981538 156 Tanda Anda Menghidap Penyakit Alzheimer Menurut Pakar — Makan Ini
Shutterstock

Dr. Landsverk mendedahkan, “Saya telah bekerja sebagai perunding kepada Jawatankuasa Forensik Penyalahgunaan Warga Tua San Francisco dan masa yang paling berbahaya bagi seorang penatua adalah awal dalam demensia apabila mereka kehilangan sedikit ingatan dan penaakulan, tetapi mereka mengawal dana persaraan mereka. dan aset mereka. Saya telah melihat ramai penipu yang lebih tua dan seperti Grinch, pendera sering mengambil setiap sisa kekayaan yang terakhir. Kita perlu melindungi orang yang kita sayangi apabila mereka tidak dapat melindungi diri mereka sendiri.”

We wish to say thanks to the author of this post for this outstanding web content

Tanda Anda Menghidap Penyakit Alzheimer, Menurut Pakar — Makan Ini Bukan Itu


We have our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/