Tanda Demensia Selalunya Muncul dalam Susunan Ini — Makan Ini Bukan Itu

Diagnosis awal demensia boleh membawa kepada rawatan yang lebih baik, kata doktor-jadi adalah penting untuk mengetahui tanda-tanda apabila anda melihatnya. “Dianggarkan di seluruh dunia terdapat lebih daripada 55 juta orang yang hidup dengan penyakit Alzheimer dan penyebab demensia yang lain, dan jumlah ini dianggarkan meningkat kepada 78 juta menjelang 2030 dan 139 juta menjelang 2050,” kata Andrew E. Budson, MD. “Hanya tidak cukup pakar neurologi, pakar psikiatri, pakar geriatrik, pakar neuropsikologi dan pakar lain untuk mendiagnosis individu ini dengan penurunan kognitif dan demensia. Penyedia penjagaan primer perlu memimpin.” Berikut adalah tanda-tanda demensia yang paling biasa yang perlu diketahui, menurut doktor. Teruskan membaca—dan untuk memastikan kesihatan anda dan kesihatan orang lain, jangan ketinggalan Tanda Pasti Anda Sudah Menghidapi COVID.

Walaupun beberapa bentuk kehilangan ingatan—contohnya, melupakan tempat anda meninggalkan kunci anda—tidak perlu dibimbangkan, perubahan dramatik dalam ingatan boleh menjadi tanda demensia. “Adalah penting bagi saya apabila saya cuba memahami orang yang saya jumpa di klinik untuk mengetahui dari mana mereka datang,” kata Samantha Holden, MD. “Apakah garis dasar mereka? Adakah terdapat perubahan atau kemerosotan dalam pemikiran dan ingatan mereka? Bukannya selalu ada defisit – seperti ketidakupayaan pembelajaran – tetapi seseorang sebelum ini melakukannya dengan baik dan kini tidak.”

BERKAITAN: Tanda Pasti Anda Mengalami Demensia, Menurut Sains

Potret seorang wanita matang yang bimbang menghadapi masalah dengan kewangannya
iStock

Kekeliruan adalah salah satu tanda awal demensia, dan mungkin tidak nyata dengan segera. “Kekeliruan adalah masalah biasa pada orang yang berumur lebih dari 65 tahun,” menurut artikel penyelidikan perubatan yang diterbitkan dalam Pakar Perubatan Keluarga Amerika. “Penurunan dalam keupayaan kognitif normal mungkin akut, atau ia mungkin kronik dan progresif. Pada orang yang lebih tua, kekeliruan berkemungkinan besar merupakan gejala kecelaruan atau demensia, walaupun ia juga boleh dikaitkan dengan psikosis dan gangguan afektif, khususnya yang utama. kemurungan.”

BERKAITAN: Bruce Willis ‘Sedang Melangkah Jauh’ Daripada Bertindak Selepas Diagnosis Aphasia

1649009883 51 Tanda Demensia Selalunya Muncul dalam Susunan Ini — Makan Ini
Shutterstock

Gangguan tidur berkait rapat dengan demensia, dengan sesetengah orang mengalami gejala bertahun-tahun sebelum diagnosis. “Kita boleh mendiagnosis gangguan tidur dengan kajian tidur. Dan terdapat kemungkinan besar seseorang yang mengalami gangguan ini akan mengalami LBD (Lewy Body Dementia) atau penyakit Parkinson,” kata pakar neurologi James Leverenz, MD. “Selalunya apabila seseorang datang untuk penilaian, dan kami bertanya tentang gangguan tidur, pasangan katil berkata, ‘Oh, mereka telah melakukan itu selama bertahun-tahun.'”

BERKAITAN: Bagaimana Rasa Usus Tidak Sihat, Menurut Pakar

wanita pertengahan umur dengan kehilangan ingatan atau alzheimer atau demensia bercakap dengan doktor atau jururawat di rumah
Imej Perniagaan Shutterstock / Monyet

Demensia boleh menyebabkan orang melihat perkara yang tidak ada, doktor memberi amaran. “Ia menjadi bermasalah apabila orang mula percaya halusinasi visual mereka adalah benar,” kata Dr Leverenz. “Jika mereka menghubungi polis atau tidak boleh tidur kerana mereka takut, kita mungkin perlu menguruskan gejala ini.”

BERKAITAN: Inilah Kebenaran Mengenai Virus Sekarang, Kata Bekas Pakar Bedah Besar

1649009883 193 Tanda Demensia Selalunya Muncul dalam Susunan Ini — Makan Ini

Kehilangan keupayaan untuk memahami jenaka boleh menjadi gejala awal demensia. “Jika anda mendapati rasa humor anda telah berubah dengan ketara, mungkin berbaloi untuk mendapatkan nasihat perubatan,” kata Katie Puckering, pengurus perkhidmatan maklumat untuk Alzheimer’s Research UK.

BERKAITAN: Melakukan Ini Selepas Umur 60 adalah “Tidak Sihat,” Kata Pakar Perubatan

We want to give thanks to the author of this post for this outstanding content

Tanda Demensia Selalunya Muncul dalam Susunan Ini — Makan Ini Bukan Itu


Take a look at our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/