Tanda Halus Kolesterol Anda Terlalu Tinggi — Makan Ini Bukan Itu

Kolestrol ialah penting kepada banyak proses penting dalam tubuh manusia, dan menguruskan tahap kolesterol adalah penting untuk kesihatan keseluruhan. “Kolesterol ialah bahan berlilin seperti lemak yang membantu badan anda membuat membran sel, banyak hormon dan vitamin D,” kata Seth Shay Martin, MD, MHS “Kolesterol dalam darah anda berasal daripada dua sumber: makanan yang anda makan dan hati anda. Hati anda menjadikan semua kolesterol yang diperlukan oleh badan anda. Kolesterol dan lemak lain dibawa dalam aliran darah anda sebagai zarah sfera yang dipanggil lipoprotein. Dua lipoprotein yang paling dikenali adalah lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL).” Berikut adalah tanda-tanda halus hiperlipidemia yang perlu diketahui, menurut pakar. Teruskan membaca—dan untuk memastikan kesihatan anda dan kesihatan orang lain, jangan ketinggalan Tanda Pasti Anda Sudah Menghidapi COVID.

Shutterstock

Paras kolesterol yang terlalu tinggi boleh meningkatkan risiko serangan jantung, penyakit jantung dan strok, doktor memberi amaran. “Bagi orang yang mempunyai plak dalam arteri mereka atau yang mempunyai faktor lain yang meletakkan mereka berisiko untuk penyakit kardiovaskular, doktor mengesyorkan tahap LDL yang ideal di bawah 70 mg/dl,” kata Dr Martin. “Bagi mereka yang tidak mempunyai faktor risiko yang mempunyai paras LDL pada atau melebihi 190 mg/dl, cadangan adalah untuk menurunkan paras ini kepada di bawah 100 mg/dl. Orang berumur 40 hingga 75 tahun yang menghidap diabetes dan yang LDLnya berada pada 70 atau ke atas mungkin memerlukan ubat.”

Wanita senior membuat pilihan antara makanan sihat dan makanan ringan
Shutterstock

Pakar memberi amaran bahawa ramai wanita tidak menyedari betapa tingginya kolesterol mereka. “Kira-kira 45 peratus wanita berumur 20 tahun ke atas mempunyai jumlah kolesterol 200 mg/dl dan ke atas, yang dianggap tinggi – tetapi tinjauan oleh Persatuan Jantung Amerika mendapati bahawa 76 peratus wanita mengatakan mereka tidak tahu apa nilai kolesterol mereka adalah,” kata Erin Donnelly Michos, MD, MHS. “Tahap trigliserida yang tinggi nampaknya meramalkan risiko yang lebih besar untuk penyakit jantung pada wanita berbanding lelaki.”

Ujian Laporan Kolesterol Darah Penjagaan Kesihatan
Shutterstock

Kolesterol tinggi boleh membawa kepada penyakit jantung dan strok—jadi jangan sekali-kali mengabaikan gejala seperti sakit dada, kesukaran bernafas dan sakit yang tidak dapat dijelaskan pada lengan dan kaki. “Risiko utama yang dikaitkan dengan kolesterol tinggi ialah penyakit jantung koronari (CHD),” kata Klinik Cleveland. “Paras kolesterol darah anda mempunyai banyak kaitan dengan peluang anda untuk mendapat penyakit jantung. Jika kolesterol anda terlalu tinggi, ia terkumpul di dinding arteri anda. Lama kelamaan, pembentukan ini dikenali sebagai aterosklerosis. Keadaan ini menyebabkan arteri untuk menjadi sempit, dan saluran darah yang sempit mengurangkan aliran darah ke jantung. Ini boleh mengakibatkan angina (sakit dada) akibat aliran darah yang tidak mencukupi ke jantung, atau serangan jantung dalam kes apabila saluran darah tersumbat sepenuhnya dan jantung otot mula mati.”

Seorang wanita muda kencing manis memeriksa paras gula darahnya di rumah
iStock

Kolesterol tinggi berkait rapat dengan diabetes jenis 2. “Diabetes jenis 2 adalah penyakit lain yang dikaitkan dengan kolesterol tinggi kerana diabetes boleh menjejaskan tahap kolesterol yang berbeza,” memberi amaran kepada Klinik Cleveland. “Walaupun kawalan gula dalam darah adalah baik, orang yang menghidap diabetes cenderung mengalami peningkatan trigliserida, penurunan lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) dan kadangkala peningkatan lipoprotein berketumpatan rendah (LDL). Ini meningkatkan kemungkinan aterosklerosis.”

Potret doktor dengan topeng muka dan papan keratan melihat kamera di hospital.
iStock

Kajian menunjukkan virus COVID-19 lebih berbahaya untuk orang yang mempunyai kolesterol tinggi, yang membawa kepada kadar potensi serangan jantung yang lebih tinggi. “Keputusan ini penting kerana data ini menggariskan kepentingan memahami jika individu mempunyai penyakit kardiovaskular atau kolesterol tinggi genetik semasa merawat jangkitan COVID-19 atau mempertimbangkan vaksinasi,” kata Kelly Myers, ketua pegawai teknologi Yayasan Jantung Keluarga.

1653904516 992 Tanda Halus Kolesterol Anda Terlalu Tinggi — Makan Ini Bukan
Shutterstock

Ikuti asas kesihatan awam dan bantu menamatkan wabak ini, tidak kira di mana anda tinggal—dapatkan vaksin atau stimulasi ASAP; jika anda tinggal di kawasan dengan kadar vaksinasi yang rendah, pakai N95 topeng mukajangan mengembara, jarak sosial, elakkan orang ramai yang ramai, jangan pergi ke dalam rumah dengan orang yang tidak anda berteduh (terutamanya di bar), amalkan kebersihan tangan yang baik, dan untuk melindungi nyawa anda dan nyawa orang lain, jangan’ t melawat mana-mana daripada ini 35 Tempat Anda Berkemungkinan Besar Dijangkiti COVID.

Tiang Ferozan

Ferozan Mast ialah seorang penulis sains, kesihatan dan kesejahteraan dengan semangat untuk menjadikan maklumat yang disokong sains dan penyelidikan boleh diakses oleh khalayak umum. Baca lagi

We want to give thanks to the writer of this short article for this awesome content

Tanda Halus Kolesterol Anda Terlalu Tinggi — Makan Ini Bukan Itu


Explore our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/