Tanda Pasti Anda Menghidap Demensia, Kata Pakar Perubatan — Makan Ini Bukan Itu

Demensia adalah gangguan otak progresif yang menyebabkan kehilangan ingatan, kemahiran bahasa, dan akhirnya keupayaan untuk berfungsi secara bebas. (Penyakit Alzheimer adalah bentuk keadaan yang paling biasa.) Faktor risiko terbesar untuk demensia adalah semakin tua. Adalah penting untuk berwaspada terhadap tanda-tanda awal gangguan, supaya diagnosis boleh dibuat dan rawatan boleh dimulakan secepat mungkin. Ini adalah beberapa tanda awal demensia, menurut doktor. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut—dan untuk memastikan kesihatan anda dan kesihatan orang lain, jangan ketinggalan Tanda Pasti Anda Sudah Menghidapi COVID.

Shutterstock

“Ini mungkin termasuk seseorang yang terlupa apa yang mereka makan untuk sarapan pagi, terlupa di mana mereka meninggalkan item, atau mengalami kesukaran mengingati mengapa mereka memasuki bilik tertentu,” kata Dr Holly Schiffahli psikologi klinikal berlesen di Greenwich, Connecticut.

Pesara membaca mesej di telefon bimbit
Shutterstock

Tanda awal demensia yang biasa adalah keupayaan terjejas untuk berkomunikasi, kata Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Seseorang yang mengalami demensia mungkin menghadapi masalah mencari perkataan yang betul atau menghabiskan ayat. Mereka mungkin menggunakan pengganti atau bercakap mengenai perkataan yang tidak dapat mereka ingat.

Wanita menghiburkan suami yang cemas
Shutterstock

Perubahan personaliti atau mood adalah tanda awal demensia yang biasa tetapi sering disalahtafsirkan. Seseorang yang mengalami demensia awal mungkin menjadi tidak peduli atau kehilangan minat terhadap hobi dan menghabiskan masa bersama rakan dan keluarga, menjadi emosi yang tidak stabil, kata Schiff. Ahli keluarga mungkin mengaitkan perubahan ini sebagai tekanan atau berada dalam funk.

Lelaki Hispanik Kanan Menghidap Demensia Cuba Berpakaian
Shutterstock

Seseorang yang mengalami demensia mungkin mula menghadapi masalah membaca, menulis atau tugas mental yang rumit seperti mengimbangi buku cek, mengikut arahan atau membuat pengiraan. Tugas biasa, seperti membayar bil atau memasak resipi yang kerap digunakan, mungkin menjadi sukar. “Apabila masalah ingatan semakin meningkat, individu yang mengalami demensia awal akan meninggalkan tugas yang tidak lengkap, mengelakkan permainan dan projek yang rumit dan menyerahkan pengurusan kewangan (seperti buku cek) kepada pasangan atau pasangan,” kata Dr Thomas C. Hammondpakar neurologi dengan Baptist Health’s Institut Neurosains Marcus di Boca Raton, Florida.

Wanita senior menjalankan temu duga
Shutterstock

“Individu yang terjejas oleh demensia berkemungkinan besar menunjukkan tingkah laku yang berulang-ulang,” kata Dr Mark Davis, seorang doktor dengan Pacific Analytics. “Ini termasuk bertanya atau menjawab soalan yang sama beberapa kali, mengulangi arahan mereka dan bercakap tentang kejadian yang sama beberapa kali.”

BERKAITAN: Tanda Pasti Anda Menghidap Hipertensi, Kata Pakar Perubatan

Wanita matang duduk kecewa di rumah.
Shutterstock

“Orang yang mengalami demensia mula mengelak bersosial walaupun ia melibatkan aktiviti sosial kegemaran mereka,” kata Davis. “Mereka mungkin menjadi acuh tak acuh kepada orang lain di tempat kerja dan juga di dalam rumah mereka. Mereka kurang mengambil berat tentang perkara yang orang lain bincangkan atau lakukan. Begitu juga, mereka mungkin berhenti melakukan perkara yang pernah ditambahkan pada senarai tugasan kegemaran mereka.”

BERKAITAN: Rahsia Penenang Keradangan Yang Benar-benar Berfungsi

1649005099 709 Tanda Pasti Anda Menghidap Demensia Kata Pakar Perubatan — Makan
Shutterstock

“Di sinilah kenangan palsu dicipta, tetapi tanpa niat untuk menipu,” kata Schiff. “Individu itu tidak dapat menyedari bahawa apa yang mereka katakan adalah rekaan, dan mereka benar-benar percaya apa yang mereka katakan adalah tepat dan tulen. Konfabulasi biasanya merupakan tindak balas mengatasi perubahan kognitif yang sedang dialami.”

BERKAITAN: Tanda Pasti Anda Menghidapi UTI, Kata Pakar Perubatan

Potret doktor yakin di klinik swasta
iStock

“Masalah ingatan dan kealpaan tidak bermakna anda mengalami demensia,” kata Schiff. “Ini adalah bahagian normal penuaan dan boleh disebabkan oleh faktor lain, tetapi anda tidak sepatutnya mengabaikan simptom tersebut. Jika anda mempunyai sebarang gejala yang berkaitan dengan demensia, dan ia tidak bertambah baik, adalah penting untuk berjumpa doktor anda supaya mereka boleh tolak punca lain untuk simptom anda dan tentukan sama ada ia adalah demensia atau masalah kognitif yang lain. Dengan diagnosis dan rawatan awal, anda boleh memperlahankan perkembangan demensia dan mengekalkan fungsi mental anda.”

Dan untuk melindungi nyawa anda dan nyawa orang lain, jangan melawat mana-mana daripada ini 35 Tempat Anda Berkemungkinan Besar Dijangkiti COVID.

We wish to say thanks to the author of this article for this incredible content

Tanda Pasti Anda Menghidap Demensia, Kata Pakar Perubatan — Makan Ini Bukan Itu


Take a look at our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/