Tangan Penghidap Diabetes Lebih Kerap Terkena Jari Pencetus – Berita Neurosains

Ringkasan: Jari pencetus, keadaan di mana jari terkunci dalam kedudukan bengkok dan menjadi sukar untuk diluruskan, adalah lebih biasa pada mereka yang menghidap diabetes berbanding populasi umum. Paras gula darah tinggi meningkatkan risiko mengembangkan jari pencetus, kata penyelidik.

Sumber: Universiti Lund

Jari terkunci, dikenali sebagai jari pencetus, adalah lebih biasa di kalangan penghidap diabetes berbanding populasi umum. Kajian yang diketuai oleh Universiti Lund di Sweden menunjukkan bahawa risiko terjejas meningkat dalam kes gula darah tinggi. Kajian itu telah diterbitkan dalam Penjagaan Diabetes.

Jari pencetus bermaksud bahawa satu atau lebih jari, selalunya jari manis atau ibu jari, berakhir dalam kedudukan bengkok yang sukar diluruskan. Ia disebabkan oleh penebalan tendon, yang membengkokkan jari, dan sarung tisu penghubung mereka, yang bermaksud bahawa jari menjadi tetap dalam kedudukan bengkok ke arah tapak tangan. Ia adalah keadaan yang menyakitkan yang selalunya boleh dirawat dengan suntikan kortison, tetapi kadangkala memerlukan pembedahan.

“Di klinik pembedahan tangan, kami telah lama menyedari bahawa penghidap diabetes, kedua-dua jenis 1 dan jenis 2, lebih kerap terkena jari pencetus. Lebih 20 peratus daripada mereka yang memerlukan pembedahan untuk keadaan ini adalah pesakit yang menghidap, atau akan menghidap diabetes, “kata Mattias Rydberg, pelajar kedoktoran di Universiti Lund, doktor pemastautin di Hospital Universiti Skåne dan pengarang pertama kajian itu.

Untuk mengkaji sama ada gula darah tinggi (disregulasi gula darah) meningkatkan risiko jari pencetus, para penyelidik memeriksa dua daftar: pangkalan data penjagaan kesihatan Wilayah Skåne, yang merangkumi semua diagnosis, dan daftar diabetes kebangsaan Sweden. Antara 1 dan 1.5 peratus daripada populasi dipengaruhi oleh jari pencetus, tetapi diagnosis timbul di kalangan 10-15 peratus daripada mereka yang menghidap diabetes, dan fenomena ini paling banyak muncul dalam kumpulan dengan diabetes jenis 1.

Kajian yang baru diterbitkan itu menguatkan corak gula dalam darah sebagai faktor penting untuk peningkatan risiko terjejas oleh jari pencetus. Gula darah tinggi meningkatkan risiko terkena jari pencetus di kalangan lelaki dan wanita dalam kumpulan dengan diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2.

Gula darah diukur dalam HbA1C, juga dirujuk sebagai gula darah jangka panjang, dan apabila dikawal, adalah di bawah 48. Kumpulan lelaki dengan gula darah terkawal paling teruk (HbA1C > 64) mempunyai risiko sehingga 5 kali lebih tinggi terjejas berbanding lelaki dengan gula darah yang dikawal dengan baik (HbA1< 48).

“Bagaimanapun, kami tidak dapat mengetahui dengan pasti jika mana-mana kumpulan mendapatkan penjagaan kesihatan lebih kerap daripada yang lain yang boleh menjadi faktor yang mempengaruhi keputusan,” kata Mattias Rydberg.

Mekanisme, atau mekanisme, di sebalik peningkatan risiko tidak diketahui, tetapi terdapat teori bahawa gula darah tinggi menjadikan kedua-dua tendon fleksor dan sarung tisu penghubungnya lebih tebal, sekali gus menyebabkan ia terkunci dengan lebih mudah. Sebelum ini diketahui bahawa mereka yang mempunyai gula darah yang tidak terkawal lebih terdedah kepada perangkap saraf di tangan.

“Adalah penting untuk menarik perhatian kepada komplikasi diabetes dan bagaimana ia boleh timbul untuk menemuinya lebih awal, yang membolehkan rawatan lebih cepat dan dengan itu hasil yang lebih baik.

Kajian yang baru diterbitkan itu menguatkan corak gula dalam darah sebagai faktor penting untuk peningkatan risiko terjejas oleh jari pencetus. Imej berada dalam domain awam

“Selain mampatan saraf dan jari pencetus, mungkin juga terdapat kaitan dengan penebalan tisu penghubung di tapak tangan (kontraktur Dupuytren), gangguan pergerakan sendi dan risiko arthritis pada pangkal ibu jari. Mekanisme di sebalik komplikasi ini mungkin berbeza dalam kes diabetes.

“Hasil kajian ini menarik, kerana kita dapat menunjukkan bahawa disregulasi gula darah mempunyai kaitan dengan perkembangan jari pencetus, ” kata Lars B. Dahlin, profesor di Universiti Lund dan perunding dalam pembedahan tangan di Hospital Universiti Skåne.

Langkah seterusnya dalam penyelidikan adalah untuk mencatat sejauh mana keberkesanan pembedahan terhadap pesakit diabetes yang terjejas oleh jari pencetus.

“Daripada pengalaman kami di klinik, pembedahan berjalan lancar dan terdapat sedikit komplikasi, tetapi ia mengambil masa lebih lama untuk pesakit diabetes jenis 1 dan jenis 2 untuk mendapatkan semula pergerakan dan fungsi penuh. Kami ingin menyiasat hipotesis ini dengan lebih lanjut. Idea lain yang menarik adalah untuk melihat sama ada jari pencetus boleh menjadi isyarat amaran untuk diabetes jenis 2.

“Ia adalah jauh dari semua yang terjejas oleh jari pencetus yang menghidap diabetes, tetapi ia akan menjadi menarik untuk melihat sama ada dengan menggunakan daftar moden kita boleh menemui mereka yang berada dalam zon risiko untuk menghidap diabetes,” simpul Mattias Rydberg.

Mengenai berita penyelidikan diabetes ini

Pengarang: Pengebilan Lotte
Sumber: Universiti Lund
Hubungi: Pengebilan Lotte – Universiti Lund
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Akses tertutup.
Tahap HbA1c yang Tinggi Dikaitkan Dengan Perkembangan Jari Pencetus dalam Diabetes Jenis 1 dan Jenis 2: Kajian Berdasarkan Daftar Pemerhatian Dari Sweden” oleh Mattias Rydberg et al. Penjagaan Diabetes


Abstrak

Lihat juga

Ini menunjukkan seorang lelaki yang lebih tua bermain gitar dan menyanyi

Tahap HbA1c yang Tinggi Dikaitkan Dengan Perkembangan Jari Pencetus dalam Diabetes Jenis 1 dan Jenis 2: Kajian Berdasarkan Daftar Pemerhatian Dari Sweden

OBJEKTIF

Jari pencetus (TF) adalah gangguan tangan yang menyebabkan jari-jari terkunci dengan sakit dalam fleksi. Diabetes adalah faktor risiko yang diketahui; walau bagaimanapun, sama ada kawalan glisemik yang ketat secara berkesan mengurangkan risiko TF tidak diketahui. Matlamat kami adalah untuk memeriksa sama ada HbA tinggi1c dikaitkan dengan peningkatan risiko TF di kalangan individu yang menghidap diabetes.

REKA BENTUK DAN KAEDAH PENYELIDIKAN

Daftar Diabetes Kebangsaan Sweden (NDR) dikaitkan silang dengan daftar penjagaan kesihatan Wilayah Skåne di selatan Sweden. Secara keseluruhan, 9,682 individu dengan diabetes jenis 1 (T1D) dan 85,755 individu dengan diabetes jenis 2 (T2D) berumur ≥18 tahun telah dimasukkan dari 2004 hingga 2019. Persatuan antara HbA1c dan TF dikira dengan model regresi logistik multivariat berstrata jantina dengan 95% CI, dengan pelarasan untuk umur, tempoh diabetes, BMI dan tekanan darah sistolik.

KEPUTUSAN

Secara keseluruhan, 486 wanita dan 271 lelaki dengan T1D dan 1,143 wanita dan 1,009 lelaki dengan T2D telah didiagnosis dengan TF. Peningkatan tahap HbA1c dikaitkan dengan TF di kalangan individu dengan T1D (wanita ATAU 1.26 [95% CI 1.1–1.4], P = 0.001, dan lelaki 1.4 [1.2–1.7], P < 0.001) dan T2D (wanita 1.14 [95% CI 1.2–1.2], P < 0.001, dan lelaki 1.12 [95% CI 1.0–1.2], P = 0.003).

KESIMPULAN

Hiperglisemia meningkatkan risiko mengembangkan TF di kalangan individu dengan T1D dan T2D. Rawatan diabetes yang optimum nampaknya penting untuk mencegah komplikasi tangan diabetes seperti TF.

We wish to give thanks to the author of this short article for this awesome content

Tangan Penghidap Diabetes Lebih Kerap Terkena Jari Pencetus – Berita Neurosains


Find here our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/