Tatu Tanpa Sakit Dibangunkan – Tampalan Microneedle Mudah Buat Sendiri

Tatu tampalan microneedle ditekan pada kulit. Kredit: Georgia Tech

Saintis Membangunkan Tatu Tanpa Sakit Yang Boleh Diurus Sendiri

Bayangkan mendapat tatu tanpa rasa sakit oleh tampalan kulit yang mengandungi jarum mikroskopik, bukannya duduk di kerusi tatu selama berjam-jam mengalami tusukan yang menyakitkan. Penyelidik di Institut Teknologi Georgia (Georgia Tech) telah membangunkan tatu kos rendah, tidak menyakitkan dan tidak berdarah yang boleh ditadbir sendiri. Mereka mempunyai banyak aplikasi, daripada amaran perubatan untuk menjejaki haiwan yang dikebiri kepada kosmetik.

“Kami telah mengecilkan jarum supaya ia tidak menyakitkan, tetapi masih berkesan menyimpan dakwat tatu di dalam kulit,” kata Mark Prausnitz, penyiasat utama di atas kertas itu. “Ini boleh menjadi cara bukan sahaja untuk menjadikan tatu perubatan lebih mudah diakses, tetapi juga untuk mencipta peluang baharu untuk tatu kosmetik kerana kemudahan pentadbiran.”

Prausnitz membentangkan penyelidikan dalam jurnal iScience pada 14 September, bersama pengarang bersama Song Li, bekas rakan pasca doktoral Georgia Tech. Prausnitz ialah Profesor Pemangku Raja dan Pengerusi J. Erskine Love Jr. di Sekolah Kejuruteraan Kimia dan Biomolekul.

Tatu digunakan dalam perubatan untuk pelbagai tujuan. Ini termasuk menutup parut, membimbing rawatan sinaran kanser berulang, atau memulihkan puting selepas pembedahan payudara. Tatu juga boleh digunakan sebagai ganti gelang sebagai amaran perubatan untuk menyampaikan keadaan perubatan yang serius seperti epilepsi, diabetes atau alahan.

Tatu Microneedle

Pandangan diperbesarkan tampalan jarum mikro dengan dakwat tatu hijau. Kredit: Georgia Tech

Pelbagai produk kosmetik menggunakan microneedles sudah ada di pasaran — kebanyakannya untuk anti-penuaan. Walau bagaimanapun, membangunkan teknologi microneedle untuk tatu adalah baharu. Prausnitz ialah seorang veteran dalam bidang ini. Beliau telah mengkaji tampalan microneedle selama bertahun-tahun untuk memberikan ubat dan vaksin tanpa rasa sakit pada kulit tanpa memerlukan jarum hipodermik.

“Kami melihat ini sebagai peluang untuk memanfaatkan kerja kami pada teknologi microneedle untuk menjadikan tatu lebih mudah diakses, ” kata Prausnitz. “Walaupun sesetengah orang sanggup menerima kesakitan dan masa yang diperlukan untuk tatu, kami fikir orang lain mungkin lebih suka tatu yang hanya ditekan pada kulit dan tidak menyakitkan.”

Mengubah Tatu

Tatu biasanya menggunakan jarum besar untuk menusuk berulang kali ke dalam kulit untuk mendapatkan imej yang baik. Ia adalah proses yang memakan masa dan menyakitkan. Pasukan Georgia Tech telah membangunkan jarum mikro yang lebih kecil daripada sebutir pasir dan dibina daripada dakwat tatu yang terbungkus dalam matriks boleh larut.

“Oleh kerana jarum mikro diperbuat daripada dakwat tatu, mereka menyimpan dakwat dalam kulit dengan sangat cekap,” kata Li, pengarang utama kajian itu.

Dengan cara ini, jarum mikro boleh ditekan ke dalam kulit sekali sahaja dan kemudian larut. Mereka meninggalkan dakwat di dalam kulit selepas beberapa minit tanpa pendarahan.

Teknik Tatu

Walaupun kebanyakan tampalan microneedle untuk farmaseutikal atau kosmetik mempunyai berpuluh atau ratusan microneedles yang disusun dalam segi empat sama atau bulatan, tatu tampalan microneedle mencetak reka bentuk yang boleh merangkumi huruf, nombor, simbol dan imej. Dengan menyusun microneedles dalam corak tertentu, setiap microneedle bertindak seperti piksel untuk mencipta imej tatu dalam sebarang bentuk atau corak.

Para penyelidik bermula dengan acuan yang mengandungi microneedles dalam corak yang membentuk imej. Mereka mengisi jarum mikro dalam acuan dengan dakwat tatu dan menambah sandaran tampalan untuk pengendalian yang mudah. Tampalan yang terhasil kemudian digunakan pada kulit selama beberapa minit, pada masa itu jarum mikro larut dan melepaskan dakwat tatu. Dakwat tatu pelbagai warna boleh dimasukkan ke dalam jarum mikro, termasuk dakwat cahaya hitam yang hanya boleh dilihat apabila diterangi dengan cahaya ultraungu.

Tatu Tampalan Microneedle Mark Prausnitz

Tatu tampalan microneedle dipegang oleh pencipta, Mark Prausnitz. Kredit: Georgia Tech

Makmal Prausnitz telah menyelidik microneedles untuk penghantaran vaksin selama bertahun-tahun dan menyedari ia boleh digunakan secara sama untuk tatu. Dengan sokongan daripada Alliance for Contraception in Cats and Dogs, pasukan Prausnitz mula mengusahakan tatu untuk mengenal pasti haiwan peliharaan yang dimandulkan dan dikebiri, tetapi kemudian menyedari bahawa teknologi itu boleh berkesan untuk orang ramai juga.

Tatu juga direka bentuk dengan mengutamakan privasi. Pemaju malah mencipta tampalan yang sensitif kepada faktor persekitaran seperti perubahan cahaya atau suhu, di mana tatu hanya akan muncul dengan cahaya ultraviolet atau suhu yang lebih tinggi. Ini memberi pesakit privasi, mendedahkan tatu hanya apabila dikehendaki.

Kajian itu menunjukkan bahawa tatu boleh bertahan sekurang-kurangnya setahun dan berkemungkinan kekal. Ini juga menjadikan mereka pilihan kosmetik yang berdaya maju untuk orang yang mahukan tatu estetik tanpa risiko jangkitan atau kesakitan yang berkaitan dengan tatu tradisional. Tatu microneedle secara alternatif boleh dimuatkan dengan dakwat tatu sementara untuk menangani keperluan jangka pendek dalam perubatan dan kosmetik.

Tatu tampalan microneedle juga boleh digunakan untuk mengekod maklumat dalam kulit haiwan. Daripada memotong telinga atau menggunakan tag telinga pada haiwan untuk menunjukkan status pensterilan, tatu yang tidak menyakitkan dan bijak boleh digunakan sebaliknya.

“Matlamatnya bukan untuk menggantikan semua tatu, yang selalunya merupakan karya kecantikan yang dicipta oleh artis tatu,” kata Prausnitz. “Matlamat kami adalah untuk mencipta peluang baharu untuk pesakit, haiwan peliharaan dan orang yang mahukan tatu yang tidak menyakitkan yang boleh diberikan dengan mudah.”

Rujukan: “Tatu tampalan Microneedle” oleh Song Li, Youngeun Kim, Jeong Woo Lee dan Mark R. Prausnitz, 14 September 2022, iScience.
DOI: 10.1016/j.isci.2022.105014

Prausnitz telah mengasaskan bersama sebuah syarikat bernama Micron Biomedical yang sedang membangunkan teknologi tampalan microneedle, membawanya lebih jauh ke dalam ujian klinikal, mengkomersialkannya, dan akhirnya menyediakannya kepada pesakit.

Prausnitz dan beberapa penyelidik Georgia Tech yang lain ialah pencipta teknologi tampalan jarum mikro yang digunakan dalam kajian ini dan mempunyai kepentingan pemilikan dalam Micron Biomedical. Mereka berhak mendapat royalti yang diperoleh daripada penjualan produk masa depan Micron Biomedical yang berkaitan dengan penyelidikan. Potensi konflik kepentingan ini telah didedahkan dan diawasi oleh Institut Teknologi Georgia.

We would like to thank the writer of this post for this awesome web content

Tatu Tanpa Sakit Dibangunkan – Tampalan Microneedle Mudah Buat Sendiri


Take a look at our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/