Tatu Tanpa Sakit Mungkin Suatu Hari Menjadi Perkara Berkat Jarum Mikroskopik Berisi Dakwat Ini

Tampalan jarum mikro yang dimuatkan dengan dakwat tatu hijau, dan tatu merah berbentuk hati yang dihasilkan oleh proses baharu.

Selain reka bentuk yang anda pilih, satu lagi bahagian dengan bangga menunjukkan tatu adalah mengingatkan orang lain tentang semua kesakitan yang anda alami untuk mendapatkannya. Tetapi itu mungkin tidak selalu berlaku, kerana penyelidik dari Institut Teknologi Georgia telah menemui cara untuk meminjam teknologi perubatan baharu untuk mencipta tatu gunaan sendiri yang tidak menyebabkan sebarang kesakitan sama sekali.

Apa yang memberikan tatu kekal mereka juga apa membuat mendapat dakwat begitu pedih. Artis tatu menggunakan jarum untuk menyuntik titisan kecil dakwat ke dalam lapisan dermis kulit, betul-betul di bawah permukaan, supaya tidak kira berapa banyak lapisan kulit yang terkeluar secara semula jadi dari masa ke masa, dakwat kekal selamat terperangkap di bawah lapisan luar yang mengisi semula diri itu.

Kesakitan adalah sebahagian besar daripada pengalaman mendapatkan tatu, tetapi tidak semua orang melalui proses itu dengan pilihan. Tatu sering digunakan sebagai alat perubatan juga. Sebagai contoh, pesakit kanser yang menjalani rawatan terapi sinaran berulang diberi tatu dengan tanda rujukan kecil yang membolehkan mesin, dan pancaran sinaran, disasarkan dengan cepat, tepat dan selamat setiap kali. Tatu juga boleh digunakan untuk membantu menyamarkan parut selepas pembedahan, atau memberikan amaran kekal tentang keadaan perubatan yang serius untuk sesetengah pesakit.

Itu mengetuai pasukan penyelidik dari Institut Teknologi Georgia untuk menghasilkan cara untuk menggunakan teknologi microneedle sebagai teknik tatu alternatif. Seperti namanya, microneedles cukup kecil untuk menyuntik ubat atau ubat ke dalam lapisan dermis kulit tanpa seseorang benar-benar merasakannya menindik epidermis mereka, dan sering dikumpulkan bersama dalam jumlah yang besar dan ditadbir menggunakan tampalan yang hanya digunakan pada kulit.

Tompokan microneedle yang dimuatkan dengan dakwat tatu merah dan tatu yang terhasil yang mereka cipta, termasuk hati kecil dan simbol perubatan.

Jarum mikro yang dicipta oleh pasukan Georgia Tech adalah lebih kecil daripada butiran pasir diperbuat daripada dakwat tatu sebenar yang terkandung dalam “matriks boleh larut” yang dilekatkan pada tampalan fleksibel. Setiap microneedle pada asasnya berfungsi seperti piksel imej yang lebih besar, dan apabila tampalan digunakan, ditekan ke dalam kulit, dan dibiarkan selama beberapa minit, dakwat larut dan kekal di dalam kulit sebaik sahaja tampalan dikeluarkan, meninggalkan imej yang boleh dikenali di belakang, tetapi tanpa sebarang bengkak atau pendarahan yang berkaitan dengan teknik tatu tradisional.

Warna dakwat yang digunakan untuk mencipta setiap microneedle boleh disesuaikan untuk mencipta imej tatu berwarna penuh, sama seperti piksel pada skrin telefon pintar anda, dan dakwat yang hanya boleh dilihat di bawah cahaya ultraviolet boleh digunakan, sebagai cara untuk menandakan pesakit mengikut keperluan sambil merahsiakan sebarang maklumat perubatan bertatu.

Penyelidikan dan kajian yang disertakan ialah baru-baru ini dibentangkan dalam kertas kerja diterbitkan dalam jurnal iScience, dan didapati bahawa tatu itu berpotensi bertahan sehingga setahun, tetapi juga mempunyai jangka hayat yang lebih pendek jika tatu sementara dakwatdigunakan semula sebaliknya. Dalam bentuk semasa, pendekatan microneedle kelihatan seperti alternatif yang menjanjikan kepada teknik tatu tradisional apabila ia datang untuk menandakan pesakit, atau ternakan (seperti yang perlu dilakukan oleh petani), tetapi ia belum menjadi pengganti penuh untuk didakwa oleh artis berbakat. Tatasusunan microneedle agak kecil dan tidak mempunyai ketumpatan untuk menghasilkan imejan berkeyakinan tinggi. Tetapi apabila teknologi itu dipertingkatkan secara beransur-ansur, proses mendapatkan tatu ‘sebenar’ mungkin suatu hari nanti tidak berbeza daripada tatu sementara yang anda gunakan untuk memohon sebagai seorang kanak-kanak.

We would love to give thanks to the writer of this short article for this amazing content

Tatu Tanpa Sakit Mungkin Suatu Hari Menjadi Perkara Berkat Jarum Mikroskopik Berisi Dakwat Ini


Our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/