Tekanan Berulang Mempercepatkan Penuaan Mata – Berita Neurosains

Ringkasan: Tekanan seperti peningkatan tekanan intraokular dalam mata menyebabkan tisu retina mengalami perubahan transkripsi dan epigenetik yang serupa dengan penuaan semula jadi.

Sumber: UC Irvine

Penyelidikan baru dari University of California, Irvine, mencadangkan penuaan adalah komponen penting kematian sel ganglion retina dalam glaukoma, dan laluan baru boleh disasarkan apabila mereka bentuk rawatan baru untuk pesakit glaukoma.

Kajian itu diterbitkan hari ini di Sel Penuaan. Bersama-sama rakan sekerjanya, Dorota Skowronska‐Krawczyk, Ph.D., penolong profesor di Jabatan Fisiologi & Biofizik dan Oftalmologi dan fakulti Pusat Penyelidikan Penglihatan Translasi di Sekolah Perubatan UCI, menerangkan perubahan transkrip dan epigenetik yang berlaku. dalam penuaan retina.

Pasukan itu menunjukkan bagaimana tekanan, seperti peningkatan tekanan intraokular (IOP) pada mata, menyebabkan tisu retina mengalami perubahan epigenetik dan transkrip yang serupa dengan penuaan semula jadi. Dan, bagaimana dalam tisu retina muda, tekanan berulang mendorong ciri-ciri penuaan yang dipercepatkan termasuk usia epigenetik yang dipercepatkan.

Penuaan adalah proses universal yang mempengaruhi semua sel dalam organisma. Di mata, ia adalah faktor risiko utama untuk sekumpulan neuropati yang dipanggil glaukoma. Oleh kerana peningkatan populasi yang semakin tua di seluruh dunia, anggaran semasa menunjukkan bahawa bilangan penghidap glaukoma (berumur 40-80) akan meningkat kepada lebih 110 juta pada tahun 2040.

“Kerja kami menekankan kepentingan diagnosis awal dan pencegahan serta pengurusan khusus umur penyakit berkaitan usia, termasuk glaukoma,” kata Skowronska-Krawczyk.

“Perubahan epigenetik yang kami perhatikan mencadangkan bahawa perubahan pada tahap kromatin diperoleh secara terkumpul, berikutan beberapa keadaan tekanan. Ini memberi kita peluang untuk mencegah kehilangan penglihatan, jika dan apabila penyakit itu dikesan lebih awal.”

Pada manusia, IOP mempunyai irama sirkadian. Dalam individu yang sihat, ia berayun biasanya dalam julat 12-21 mmHg dan cenderung paling tinggi dalam kira-kira dua pertiga individu semasa tempoh malam.

Disebabkan turun naik IOP, pengukuran IOP tunggal selalunya tidak mencukupi untuk mencirikan patologi sebenar dan risiko perkembangan penyakit dalam pesakit glaukoma.

Turun naik IOP jangka panjang telah dilaporkan sebagai peramal yang kuat untuk perkembangan glaukoma. Kajian baru ini menunjukkan bahawa kesan kumulatif turun naik IOP secara langsung bertanggungjawab terhadap penuaan tisu.

Apabila pasukan yang diketuai UCI menyiasat kepala saraf optik mata yang dirawat dengan ketinggian tekanan ringan, mereka mendapati bahawa pada kepala saraf optik muda, tidak ada tanda kehilangan akson. Walau bagaimanapun, dalam saraf optik haiwan tua, kehilangan akson sektoral yang ketara diperhatikan serupa dengan fenotip yang biasa diperhatikan dalam pesakit glaukoma. Kredit: Pusat Pengajian Perubatan UCI

“Kerja kami menunjukkan bahawa walaupun ketinggian IOP hidrostatik yang sederhana mengakibatkan kehilangan sel ganglion retina dan kecacatan penglihatan yang sepadan apabila dilakukan pada haiwan yang berumur,” kata Skowronska-Krawczyk.

“Kami terus berusaha untuk memahami mekanisme perubahan terkumpul dalam penuaan untuk mencari sasaran yang berpotensi untuk terapeutik. Kami juga sedang menguji pendekatan yang berbeza untuk mencegah proses penuaan yang dipercepatkan akibat tekanan.”

Penyelidik kini mempunyai alat baharu untuk menganggarkan kesan tekanan dan rawatan ke atas status penuaan tisu retina, yang telah memungkinkan penemuan baharu ini. Dengan kerjasama Yayasan Jam dan Steve Horvath, Ph.D., dari Altos Labs, yang mempelopori pembangunan jam epigenetik yang boleh mengukur umur berdasarkan perubahan metilasi dalam DNA tisu, adalah mungkin bagi penyelidik untuk menunjukkan bahawa berulang, Ketinggian IOP ringan boleh mempercepatkan usia epigenetik tisu.

“Selain mengukur penurunan penglihatan dan beberapa perubahan struktur akibat tekanan dan rawatan yang berpotensi, kami kini boleh mengukur usia epigenetik tisu retina dan menggunakannya untuk mencari strategi optimum untuk mencegah kehilangan penglihatan dalam penuaan,” kata Skowronska-Krawczyk.

Mengenai berita penyelidikan neurosains visual ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: UC Irvine
Hubungi: Pejabat Akhbar – UC Irvine
Imej: Imej itu dikreditkan kepada UC Irvine

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Penuaan akibat tekanan pada mata tetikus” oleh Qianlan Xu et al. Sel Penuaan


Abstrak

Lihat juga

Ini menunjukkan otak

Penuaan akibat tekanan pada mata tetikus

Penuaan, proses sejagat yang mempengaruhi semua sel dalam organisma, merupakan faktor risiko utama bagi sekumpulan neuropati yang dipanggil glaukoma, di mana tekanan intraokular yang tinggi adalah salah satu tekanan yang diketahui mempengaruhi tisu.

Pemahaman kita tentang kesan molekul penuaan terhadap tindak balas kepada tekanan dalam retina adalah sangat terhad; oleh itu, kami membangunkan model tetikus baharu untuk mendekati soalan ini secara eksperimen.

Di sini kami menunjukkan bahawa kerentanan terhadap tindak balas terhadap tekanan meningkat dengan usia dan diutamakan pada tahap kromatin.

Kami menunjukkan bahawa hipertensi okular mengaktifkan tindak balas tekanan yang serupa dengan penuaan semula jadi dan melibatkan pengaktifan keradangan dan penuaan.

Kami menunjukkan bahawa beberapa kejadian ketinggian tekanan menyebabkan penuaan retina muda seperti yang diukur pada tahap transkrip dan metilasi DNA dan disertai dengan perubahan pengubahsuaian histon tempatan.

Data kami menunjukkan bahawa tekanan berulang mempercepatkan penampilan ciri penuaan dalam tisu dan mencadangkan pengubahsuaian kromatin sebagai komponen molekul utama penuaan.

Akhir sekali, kerja kami lebih menekankan kepentingan diagnosis awal dan pencegahan serta pengurusan khusus umur penyakit berkaitan usia, termasuk glaukoma.

We wish to thank the writer of this write-up for this incredible content

Tekanan Berulang Mempercepatkan Penuaan Mata – Berita Neurosains


You can find our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/