Tekanan boleh membuatkan orang lebih fokus pada tabiat buruk pasangan mereka, kajian mendapati

Tekanan boleh membuatkan orang ramai lebih fokus pada tabiat buruk pasangan mereka – malah pasangan suami isteri yang masih dalam ‘tempoh bulan madu’ hubungan mereka, kajian mendapati

  • Penyelidik memberi amaran tekanan boleh membuat orang lebih fokus pada tabiat buruk kekasih mereka
  • Kajian lepas menunjukkan keadaan hidup yang tertekan boleh mempengaruhi cara pasangan berinteraksi
  • Pakar kini berpendapat bahawa tekanan boleh menjejaskan tindakan yang diperhatikan oleh rakan kongsi di tempat pertama
  • Tabiat negatif termasuk pasangan mungkir janji, menunjukkan kemarahan atau ketidaksabaran

Keadaan hidup yang tertekan boleh membuatkan orang ramai lebih fokus pada tabiat buruk pasangan mereka, satu kajian baharu memberi amaran.

Penyelidik mengatakan ini terpakai walaupun kepada pasangan suami isteri yang masih dalam tempoh ‘berbulan madu’ hubungan mereka.

Kajian lepas menunjukkan bahawa keadaan hidup yang tertekan boleh mempengaruhi cara pasangan berinteraksi, tetapi yang baharu ini menunjukkan bahawa seseorang yang mengalami tekanan lebih berkemungkinan menyedari tingkah laku negatif pasangan mereka.

Penyelidik kini percaya bahawa tekanan boleh menjejaskan tindakan yang diperhatikan oleh rakan kongsi di tempat pertama.

Tindakan negatif itu termasuk pasangan memungkiri janji, menunjukkan kemarahan atau ketidaksabaran, atau mengkritik pasangan mereka.

Ketegangan: Tekanan boleh membuatkan orang lebih fokus pada tabiat buruk kekasih mereka, satu kajian baharu memberi amaran (imej saham)

APAKAH TABIAT BURUK YANG ORANG TUMPUAN DALAM PASANGAN MEREKA?

Aspek negatif tingkah laku seseorang yang menjadi tumpuan orang dalam kekasih mereka termasuk:

– Pasangan yang mungkir janji

– Menunjukkan kemarahan

– Tidak sabar

– Mengkritik pasangan mereka

Iklan

Penulis utama kajian Dr Lisa Neff, dari Universiti Texas, berkata: ‘Kami mendapati bahawa individu yang melaporkan mengalami peristiwa kehidupan yang lebih tertekan di luar hubungan mereka, seperti masalah di tempat kerja, berkemungkinan besar menyedari jika pasangan mereka berkelakuan tidak bertimbang rasa. cara.’

Pasukan penyelidik meminta 79 pasangan pengantin baru heteroseksual untuk melengkapkan tinjauan pendek setiap malam selama 10 hari, di mana mereka mendokumentasikan kedua-dua tingkah laku mereka sendiri dan pasangan mereka.

Sebelum tempoh kajian bermula, para peserta melengkapkan soal selidik di mana mereka berkongsi butiran peristiwa tekanan dalam hidup mereka.

Dr Neff berkata bahawa mengkaji pasangan baru membawa pulang kepentingan keputusan, kerana pasangan lebih cenderung untuk memberi tumpuan kepada tingkah laku positif masing-masing dan mengabaikan tindakan negatif semasa ‘tempoh bulan madu’.

‘Bagi kebanyakan orang, beberapa tahun kebelakangan ini adalah sukar – dan tekanan wabak terus berlarutan,’ katanya.

‘Jika tekanan menumpukan perhatian individu terhadap tingkah laku pasangan mereka yang lebih tidak bertimbang rasa, ini berkemungkinan akan menjejaskan hubungan itu.’

Para penyelidik mendapati bahawa satu hari yang penuh tekanan tidak mencukupi untuk membuat seseorang menumpukan perhatian pada tingkah laku negatif pasangan mereka, tetapi pengumpulan lebih lama keadaan kehidupan yang tertekan boleh menyebabkan peralihan perhatian mereka.

Penemuan juga menunjukkan bahawa mereka yang mengalami tekanan tidak kurang berkemungkinan untuk melihat tingkah laku positif pasangan mereka, tetapi mereka lebih cenderung untuk melihat tindakan yang tidak bertimbang rasa.

Penyelidik mengatakan ini terpakai walaupun kepada pasangan suami isteri yang masih dalam tempoh 'berbulan madu' hubungan mereka

Penyelidik mengatakan ini terpakai walaupun kepada pasangan suami isteri yang masih dalam tempoh ‘berbulan madu’ hubungan mereka

Walaupun ada kemungkinan bahawa menyedari kesan tekanan boleh membolehkan pasangan membetulkan tingkah laku mereka dan mengehadkan bahaya kepada hubungan mereka, Dr Neff percaya ini hanya boleh dibuat spekulasi sehingga ia dikaji lebih lanjut.

Beliau berkata penyelidikan masa depan akan dilakukan dengan baik untuk memperluaskan kajian melangkaui fasa bulan madu.

‘Satu arah adalah untuk memeriksa sama ada kesan berbahaya akibat tekanan mungkin lebih kuat di kalangan pasangan yang tidak lagi dalam fasa perkahwinan baru dalam hubungan mereka,’ tambah Dr Neff.

‘Tetapi hakikat bahawa kami menjumpai kesan ini dalam sampel pengantin baru bercakap tentang bagaimana kesan tekanan boleh menjadi.’

Kajian itu telah diterbitkan dalam jurnal Sains Psikologi Sosial dan Personaliti.

OTAK CINTA

Korteks hadapan, penting untuk menilai, ditutup apabila kita jatuh cinta. Imbasan MRI menunjukkan penyahaktifan ini berlaku hanya apabila seseorang ditunjukkan foto orang yang mereka puja, menyebabkan mereka menangguhkan semua kritikan atau keraguan.

Semir Zeki, profesor neuro-esthetics di University College London, berkata: ‘Apabila anda melihat seseorang yang anda minati, beberapa bahagian otak menjadi aktif,’ katanya. ‘Tetapi sebahagian besar dinyahaktifkan, bahagian yang memainkan peranan dalam penghakiman.’

Prof Zeki percaya otak mungkin berkelakuan sedemikian untuk ‘tujuan biologi yang lebih tinggi’ – ia menjadikan pembiakan lebih berkemungkinan.

Jika penghakiman digantung, pasangan yang paling tidak mungkin boleh berkumpul dan membiak. Seseorang yang jatuh cinta masih mampu membuat keputusan utama lain dalam hidup mereka, daripada membuat perjanjian perniagaan hingga memilih gadai janji baharu.

Dan kewarasan ini menyukarkan rakan-rakan untuk meyakinkan mereka ‘mereka telah melepaskan diri’ apabila melibatkan urusan yang tidak diingini.

Imbasan otak juga telah menunjukkan kawasan otak yang mengawal ketakutan, dan kawasan lain yang terlibat dalam emosi negatif, ditutup, menjelaskan mengapa orang berasa sangat gembira dengan dunia – dan tidak takut apa yang mungkin berlaku – apabila mereka jatuh tertidur.

Iklan

Iklan

We wish to thank the author of this article for this remarkable content

Tekanan boleh membuatkan orang lebih fokus pada tabiat buruk pasangan mereka, kajian mendapati


Our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/