Tekanan Hidup Boleh Membuat Orang Lebih Fokus pada Tingkah Laku Negatif Pasangan Romantik Mereka – Berita Neurosains

Ringkasan: Tekanan boleh memberi kesan buruk kepada perhubungan. Apabila berasa tertekan, seseorang lebih cenderung untuk melihat dan merenung tingkah laku negatif pasangannya daripada tingkah laku positif.

Sumber: Persatuan Personaliti dan Psikologi Sosial

Keadaan hidup yang tertekan boleh mempengaruhi cara pasangan suami isteri berinteraksi, tetapi bolehkah ia mempengaruhi cara pasangan melihat antara satu sama lain? Seseorang yang mengalami tekanan lebih cenderung untuk melihat tingkah laku negatif pasangan mereka daripada positif, menurut satu kajian baru yang diterbitkan dalam Sains Psikologi Sosial dan Personaliti.

Penyelidikan terdahulu telah memfokuskan pada cara tekanan mempengaruhi tingkah laku, tetapi kajian ini mencadangkan bahawa tekanan boleh menjejaskan tindakan yang diperhatikan oleh rakan kongsi sejak awal. Tindakan negatif yang dipantau termasuk pasangan memungkiri janji, menunjukkan kemarahan atau ketidaksabaran, atau mengkritik pasangan mereka.

“Kami mendapati bahawa individu yang melaporkan mengalami lebih banyak peristiwa kehidupan yang tertekan di luar hubungan mereka, seperti masalah di tempat kerja, berkemungkinan besar menyedari jika pasangan mereka berkelakuan dengan cara yang tidak bertimbang rasa,” kata pengarang utama Dr. Lisa Neff, dari Universiti of Texas di Austin.

Penyelidik meminta 79 pasangan yang baru berkahwin heteroseksual untuk melengkapkan tinjauan pendek setiap malam selama 10 hari, di mana mereka mendokumentasikan tingkah laku mereka sendiri dan pasangan mereka. Sebelum memulakan bahagian kajian ini, para peserta melengkapkan soal selidik di mana mereka berkongsi butiran tentang peristiwa tekanan dalam hidup mereka.

Mempelajari pasangan pengantin membawa pulang kepentingan keputusan, Dr. Neff menyatakan, kerana pasangan lebih cenderung untuk memberi tumpuan kepada tingkah laku positif masing-masing dan mengabaikan tindakan negatif semasa tempoh “berbulan madu”.

“Bagi kebanyakan orang, beberapa tahun kebelakangan ini adalah sukar – dan tekanan wabak terus berlarutan,” kata Dr. Neff. “Jika tekanan menumpukan perhatian individu terhadap tingkah laku pasangan mereka yang lebih tidak bertimbang rasa, ini mungkin akan menjejaskan hubungan itu.”

Mempelajari pasangan pengantin membawa pulang kepentingan keputusan, Dr. Neff menyatakan, kerana pasangan lebih cenderung untuk memberi tumpuan kepada tingkah laku positif masing-masing dan mengabaikan tindakan negatif semasa tempoh “berbulan madu”. Imej berada dalam domain awam

Penyelidik menyatakan bahawa satu hari yang penuh tekanan tidak mencukupi untuk membuat seseorang memusatkan perhatian pada tingkah laku negatif pasangan mereka, tetapi pengumpulan keadaan hidup yang tertekan yang lebih lama boleh menyebabkan peralihan fokus ini.

Penemuan juga menunjukkan bahawa mereka yang mengalami tekanan tidak kurang berkemungkinan melihat tingkah laku positif pasangan mereka, tetapi mereka lebih cenderung untuk melihat tindakan yang tidak bertimbang rasa.

Walaupun ada kemungkinan bahawa menyedari kesan tekanan boleh membolehkan pasangan membetulkan tingkah laku mereka dan mengehadkan bahaya kepada hubungan, Dr. Neff menyatakan bahawa ini akan kekal sebagai spekulasi sehingga ia dikaji lebih lanjut. Dia juga mengatakan bahawa penyelidikan masa depan akan dilakukan dengan baik untuk mengembangkan kajian ini di luar fasa bulan madu.

“Satu arah adalah untuk memeriksa sama ada kesan berbahaya akibat tekanan mungkin lebih kuat di kalangan pasangan yang tidak lagi berada dalam fasa perkahwinan baru dalam hubungan mereka,” kata Dr. Neff, “tetapi fakta bahawa kami mendapati kesan ini dalam sampel pengantin baru bercakap sejauh mana kesan tekanan boleh memberi kesan.”

Mengenai berita penyelidikan tekanan dan perhubungan ini

Pengarang: Stephen Waldron
Sumber: Persatuan Personaliti dan Psikologi Sosial
Hubungi: Stephen Waldron – Persatuan Personaliti dan Psikologi Sosial
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Akses tertutup.
Apabila Cermin Mata Berwarna Mawar Menjadi Mendung: Keadaan Kehidupan yang Menekankan dan Persepsi Terhadap Gelagat Pasangan dalam Perkahwinan Baru” oleh Lisa Neff et al. Psikologi Sosial dan Sains Personaliti

Lihat juga

Ini menunjukkan cetakan biru otak

Abstrak

Apabila Cermin Mata Berwarna Mawar Menjadi Mendung: Keadaan Kehidupan yang Menekankan dan Persepsi Terhadap Gelagat Pasangan dalam Perkahwinan Baru

Keadaan kehidupan yang tertekan boleh menjejaskan kestabilan hubungan pasangan dengan meningkatkan ketegangan dan menghalang pertukaran positif antara pasangan. Namun, tekanan mungkin dikaitkan bukan sahaja dengan apa yang individu lakukan dalam hubungan mereka tetapi juga dengan apa yang mereka lihat, kerana tekanan boleh mengalihkan tumpuan perhatian individu ke arah rangsangan negatif.

Untuk menguji kemungkinan ini, kajian semasa mengkaji sama ada individu yang menghadapi peristiwa kehidupan yang lebih tertekan dan/atau kerumitan harian lebih berkemungkinan untuk memantau dengan teliti tingkah laku hubungan negatif pasangan mereka.

Kajian diari harian terhadap 79 pasangan yang baru berkahwin mendedahkan bahawa individu yang baru-baru ini mengalami peristiwa kehidupan yang lebih tertekan terutamanya menyesuaikan diri dengan turun naik harian dalam tingkah laku negatif pasangan mereka, tetapi bukan tingkah laku positif pasangan mereka. Lebih-lebih lagi, individu-individu ini secara amnya menganggap pasangan mereka bertindak lebih negatif sepanjang tempoh diari berbanding individu yang menghadapi lebih sedikit peristiwa tekanan.

Penemuan ini dipegang apabila melaraskan beberapa faktor perbezaan individu yang diketahui meramalkan bias persepsi dalam hubungan.

We wish to give thanks to the author of this post for this awesome content

Tekanan Hidup Boleh Membuat Orang Lebih Fokus pada Tingkah Laku Negatif Pasangan Romantik Mereka – Berita Neurosains


We have our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/