Tekanan psikososial mencetuskan tindak balas oksitosin pada wanita, kajian mendapati

Wanita yang cemas secara sosial menunjukkan kereaktifan oksitosin yang meningkat kepada tekanan psikososial, menurut penyelidikan baru yang diterbitkan dalam Psikoneuroendokrinologi. Kajian itu memberikan bukti bahawa hormon memainkan peranan dalam tindak balas fisiologi kepada situasi tekanan sosial.

Oxytocin adalah hormon yang dihasilkan oleh hipotalamus dan dirembeskan oleh kelenjar pituitari. Ia memainkan peranan penting dalam beberapa proses sosioemosi, yang telah membawa kepada nama samarannya “hormon cinta.” Tetapi pengarang penyelidikan semasa telah mendapati bahawa oksitosin juga dikaitkan dengan tindak balas tekanan.

“Saya telah mengkaji sistem oksitosin manusia sejak saya memulakan sekolah siswazah pada tahun 2005,” kata pengarang kajian Benjamin A. Tabak (@thesocialben), penolong profesor di Southern Methodist University dan pengarah Makmal Neurosains Sosial dan Klinikal. “Apabila saya mula-mula memulakan kerja saya dalam bidang ini, kumpulan penyelidikan saya menganggap kami akan mendapati bahawa oksitosin dikaitkan dengan hasil sosial dan emosi yang positif.”

“Walau bagaimanapun, selama bertahun-tahun, kerja kami telah menemui peranan yang lebih kompleks untuk oksitosin dalam proses sosioemosi manusia dan psikopatologi (Tabak et al., 2011; Tabak et al., 2016; Tabak et al., 2021). Berdasarkan anjakan paradigma beransur-ansur yang beralih daripada idea bahawa oksitosin ialah sejenis eliksir sosial kepada pemahaman bahawa sistem oksitosin terlibat dalam pelbagai proses sosial dan bukan sosial, termasuk situasi yang tertekan, kami membuat hipotesis bahawa kereaktifan oksitosin periferal kepada tekanan psikososial mungkin menjadi lebih hebat di kalangan individu yang cemas secara sosial.”

Dalam kajian baharu itu, 101 peserta (berumur 18-25) menyelesaikan penilaian kebimbangan sosial dan gejala kemurungan dalam talian sebelum menghadiri sesi makmal, di mana mereka menjalani Ujian Tekanan Sosial Trier, senario mendorong tekanan yang disahkan secara eksperimen.

Ujian itu memerlukan peserta menyediakan dan menyampaikan ucapan selama lima minit di hadapan seorang pelakon wanita dan seorang lelaki. Ucapan itu diikuti dengan tugasan aritmetik mental di mana peserta diminta mengira ke belakang dari 2023 hingga 17. Kamera video diletakkan di dalam bilik, dan para peserta diberitahu bahawa persembahan mereka akan dirakam dan dinilai.

Untuk mengukur tahap oksitosin, para peserta menyediakan sampel darah asas kira-kira 1 minit sebelum menerima arahan untuk Ujian Tekanan Sosial Trier. Selepas melengkapkan ujian, mereka memberikan 4 lagi sampel darah dalam tempoh masa 30 minit.

Para penyelidik mendapati bahawa kepekatan oxytocin meningkat berikutan Ujian Tekanan Sosial Trier dan peserta yang lebih cemas sosial cenderung untuk menunjukkan peningkatan yang lebih besar dalam oxytocin berbanding dengan mereka yang mempunyai kebimbangan sosial yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, penemuan itu khusus untuk wanita. Peserta lelaki tidak menunjukkan peningkatan oksitosin selepas ujian.

“Kajian ini adalah satu lagi contoh kerja yang menunjukkan bahawa oksitosin bukan sekadar ‘hormon cinta’ kerana terdapat banyak hormon dan neurotransmitter yang terlibat dalam cinta dan semua proses psikologi. Begitu juga, terdapat banyak sistem biologi yang terlibat dalam tindak balas kepada tekanan, “kata Tabak kepada PsyPost.

“Kajian kami menunjukkan bahawa orang, dan terutamanya wanita, yang sangat sensitif terhadap tekanan sosial – individu yang cemas secara sosial – mungkin mempunyai tindak balas oksitosin yang tinggi. Jika kerja ini direplikasi, kami mungkin mendapati bahawa kereaktifan oksitosin periferal terhadap tekanan, atau jenis tekanan tertentu, mewakili biomarker kebimbangan sosial.

Tetapi para penyelidik menyatakan bahawa masih banyak yang perlu dipelajari tentang hubungan antara oxytocin dan proses neuropsikologi.

“Kerja masa depan diperlukan untuk menentukan sama ada kita akan menemui hasil yang sama menggunakan tekanan bukan sosial,” jelas Tabak. “Selain itu, memandangkan oksitosin endogen kelihatan dilepaskan dalam konteks rangsangan/situasi positif dan negatif, kajian masa depan akan mendapat manfaat daripada reka bentuk dalam subjek yang memeriksa profil kereaktifan oksitosin periferal kepada rangsangan/situasi positif dan negatif. Jenis kerja ini akan memperhalusi lagi keupayaan kami untuk menghubungkan perbezaan individu dalam sistem oksitosin yang berfungsi dengan hasil sosioemosi dan gangguan psikiatri.

Kajian itu, “Kebimbangan sosial dikaitkan dengan kereaktifan oksitosin periferal yang lebih besar kepada tekanan psikososial“, telah dikarang oleh Benjamin A. Tabak, David Rosenfield, Cecile S. Sunahara, Talha Alvi, Angela Szeto, dan Armando J.Mendez.



We want to thank the writer of this article for this outstanding content

Tekanan psikososial mencetuskan tindak balas oksitosin pada wanita, kajian mendapati


Discover our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/