Tekanan Rendah hingga Sederhana Baik untuk Anda – Berita Neurosains

Ringkasan: Tekanan rendah hingga sederhana mungkin bermanfaat untuk fungsi otak anda, terutamanya apabila ia berkaitan dengan ingatan bekerja. Walau bagaimanapun, apabila tahap tekanan meningkat melebihi tahap sederhana, ia boleh menjadi toksik.

Sumber: Universiti Georgia

Cuti adalah masa yang tertekan bagi ramai, tetapi itu mungkin bukan perkara yang buruk apabila ia berkaitan dengan fungsi otak anda, menurut penyelidikan baru dari Institut Pembangunan Belia di Universiti Georgia.

Kajian mendapati tahap tekanan rendah hingga sederhana meningkatkan daya ingatan kerja, maklumat jangka pendek yang digunakan orang untuk menyelesaikan tugas harian seperti mengingati nombor telefon seseorang atau mengingat kembali arahan tentang cara untuk pergi ke lokasi tertentu.

Walau bagaimanapun, terdapat kaveat, kata para penyelidik. Penemuan adalah khusus untuk tekanan rendah hingga sederhana. Apabila tahap tekanan anda melebihi paras sederhana dan menjadi malar, tekanan itu menjadi toksik.

“Hasil buruk tekanan cukup jelas dan bukan baru,” kata Assaf Oshri, pengarang utama kajian dan profesor bersekutu di Kolej Sains Keluarga dan Pengguna.

Tahap tekanan tinggi yang berterusan sebenarnya boleh mengubah struktur otak. Ia membawa kepada peningkatan bahan putih dengan mengorbankan bahan kelabu, yang terlibat dalam kawalan otot, membuat keputusan, kawalan diri, pengawalan emosi dan banyak lagi.

Tekanan kronik juga boleh menyebabkan orang lebih mudah terdedah kepada pelbagai penyakit daripada loya dan sakit kepala migrain kepada tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

“Tetapi terdapat kurang maklumat tentang kesan tekanan yang lebih terhad,” kata Oshri. “Penemuan kami menunjukkan bahawa tahap rendah hingga sederhana tekanan yang dirasakan dikaitkan dengan pengaktifan saraf memori kerja yang tinggi, menghasilkan prestasi mental yang lebih baik.”

Dalam penyelidikan terdahulu, Oshri dan rakan-rakannya menunjukkan tahap tekanan rendah hingga sederhana boleh membantu individu membina daya tahan dan mengurangkan risiko mereka mengalami gangguan kesihatan mental, seperti kemurungan dan tingkah laku antisosial. Kajian itu juga menunjukkan bahawa serangan tekanan yang terhad boleh membantu orang ramai belajar bagaimana untuk menghadapi situasi tekanan masa depan.

Kajian ini dibina berdasarkan kerja itu, menyediakan pengimejan resonans magnetik (MRI) yang menunjukkan betapa rendah hingga tekanan sederhana boleh menjadikan bahagian otak yang mengawal ingatan bekerja dengan lebih berkesan melakukan tugas mereka.

Rangkaian sokongan, rakan dan keluarga boleh membantu orang ramai mengatasi tekanan dengan cara yang sihat

Para penyelidik menganalisis imbasan MRI daripada Projek Human Connectome lebih daripada 1,000 orang daripada pelbagai latar belakang kaum dan etnik. Dibiayai oleh Institut Kesihatan Nasional, Projek Human Connectome bertujuan untuk memberikan gambaran tentang cara otak manusia berfungsi.

Keputusan menunjukkan bahawa individu yang melaporkan tahap tekanan rendah hingga sederhana telah meningkatkan aktiviti di bahagian otak yang melibatkan ingatan kerja. Peserta yang mengatakan mereka mengalami tahap tekanan tinggi yang kronik menunjukkan penurunan di kawasan tersebut.

Untuk menilai tahap tekanan yang dirasakan, peserta menjawab soalan tentang kekerapan mereka mengalami pemikiran atau perasaan tertentu. Contohnya, “dalam bulan lepas, berapa kerapkah anda kecewa kerana sesuatu yang berlaku secara tidak dijangka?” dan “dalam bulan lepas, berapa kerapkah anda mendapati anda tidak dapat mengatasi semua perkara yang perlu anda lakukan?” Skala ini telah membuktikan ukuran yang berkesan dalam pelbagai kajian antarabangsa yang lain.

Apabila tahap tekanan anda melebihi paras sederhana dan menjadi malar, tekanan itu menjadi toksik. Imej berada dalam domain awam

Para penyelidik juga meneliti rangkaian sosial peserta menggunakan pelbagai langkah, termasuk perasaan individu tentang keupayaan mereka sendiri untuk mengendalikan kejadian yang tidak dijangka, sejauh mana mereka berpuas hati bahawa kehidupan mereka penting dan bermakna dan ketersediaan sokongan berasaskan rakan dalam rangkaian sosial mereka. .

Untuk menganalisis ingatan kerja, peserta dibentangkan dengan satu siri empat jenis imej perkara seperti alat dan wajah individu dan kemudian diminta untuk mengingati sama ada ia adalah foto yang sama yang ditunjukkan sebelum ini.

Para penyelidik kemudian menganalisis MRI otak peserta ketika mereka menyelesaikan tugas untuk menilai pengaktifan saraf di bahagian otak yang berlainan.

Mungkin tidak menghairankan, peserta yang mengatakan mereka mendapat lebih banyak sokongan daripada keluarga dan rakan-rakan mereka kelihatan lebih mampu mengatasi tahap tekanan rendah hingga sederhana dengan cara yang sihat.

“Anda perlu mempunyai sumber yang betul untuk diperkuatkan oleh kesukaran dan tekanan,” kata Oshri. “Bagi sesetengah orang, terdedah kepada kesusahan adalah satu perkara yang baik. Tetapi bagi orang lain, mungkin tidak.”

“Ada kemungkinan anda boleh mengalami lebih banyak tekanan jika anda mempunyai komuniti atau keluarga yang menyokong.”

Lihat juga

Ini menunjukkan gambar rajah daripada kajian

Mengenai berita penyelidikan tekanan dan ingatan ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Universiti Georgia
Hubungi: Pejabat Akhbar – Universiti Georgia
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Tahap tekanan yang dirasakan rendah hingga sederhana menguatkan ingatan kerja: Menguji hipotesis hormesis melalui pengaktifan saraf” oleh Assaf Oshri et al. Neuropsychologia


Abstrak

Tahap tekanan yang dirasakan rendah hingga sederhana menguatkan ingatan kerja: Menguji hipotesis hormesis melalui pengaktifan saraf

Kesan negatif tekanan terhadap fungsi neurokognitif didokumenkan secara meluas oleh penyelidikan empirikal. Walau bagaimanapun, laporan baru menunjukkan bahawa tekanan juga boleh memberikan kesan neurokognitif yang positif.

Hipotesis ini telah dikemukakan oleh hormesis model tekanan psikososial, di mana tahap tekanan rendah-sederhana dijangka menghasilkan faedah neurokognitif, seperti memori kerja yang lebih baik (WM), fungsi eksekutif pusat.

Kami menguji hipotesis hormesis, yang menyatakan hubungan berbentuk U terbalik antara tekanan dan prestasi neurokognitif, dalam sampel besar orang dewasa muda dari Projek Human Connectome (n = 1000, Mage = 28.74, SD = 3.67, 54.3% perempuan).

Khususnya, kami menyiasat sama ada tindak balas saraf semasa cabaran WM adalah perantara yang berpotensi di mana tahap tekanan sederhana rendah memberikan kesan yang baik terhadap prestasi WM. Selanjutnya, kami menguji sama ada persatuan antara tekanan berpanjangan sederhana rendah dan fungsi saraf berkaitan WM adalah lebih kuat dalam konteks dengan lebih banyak sumber psikososial.

Penemuan menunjukkan bahawa tahap tekanan yang dirasakan sederhana rendah dikaitkan dengan pengaktifan saraf berkaitan WM yang tinggi, menghasilkan prestasi tingkah laku WM yang lebih optimum (α *β = -0.02, hlm = .046). Kekuatan persatuan ini berkurangan pada tahap tekanan tinggi. Akhirnya, kami mendapati bahawa faedah tekanan sederhana rendah adalah lebih kuat di kalangan individu yang mempunyai akses kepada tahap sumber psikososial yang lebih tinggi (β = -0.06, hlm = .021).

Dengan menarik perhatian kepada hubungan tidak linear yang bergantung kepada dos antara tekanan dan WM, kajian ini menyerlahkan bukti yang muncul tentang proses yang mana tekanan ringan mendorong faedah neurokognitif, dan konteks psikososial di mana faedah yang paling mungkin nyata.

We would like to say thanks to the author of this post for this awesome web content

Tekanan Rendah hingga Sederhana Baik untuk Anda – Berita Neurosains


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/