Tekanan sosial menua awal sistem imun anda, kajian mendapati

Penuaan imun boleh menyebabkan barah, penyakit jantung dan keadaan kesihatan lain yang berkaitan dengan usia dan mengurangkan keberkesanan vaksinseperti Covid-19, kata pengarang utama Eric Klopack, seorang sarjana pasca doktoral di Sekolah Gerontologi Leonard Davis di Universiti Southern California.

“Orang yang mempunyai skor tekanan yang lebih tinggi mempunyai profil imun yang kelihatan lebih tua, dengan peratusan pelawan penyakit segar yang lebih rendah dan peratusan sel T yang haus yang lebih tinggi, ” kata Klopack.

Sel-T ialah beberapa pertahanan terpenting badan, menjalankan beberapa fungsi utama. Sel T “Pembunuh” boleh secara langsung menghapuskan sel yang dijangkiti virus dan kanser, dan membantu membersihkan apa yang dipanggil “sel zombie,” sel senescent yang tidak lagi berpecah tetapi enggan mati.

Selain mendapati bahawa orang yang melaporkan tahap tekanan yang lebih tinggi mempunyai lebih banyak sel zombi, Klopack dan pasukannya mendapati mereka juga mempunyai lebih sedikit sel T “naif”, iaitu sel muda dan segar yang diperlukan untuk menghadapi penceroboh baharu.

“Makalah ini menambah penemuan bahawa tekanan psikologi di satu pihak, dan kesejahteraan serta sumber di sisi lain, dikaitkan dengan penuaan imunologi,” kata ahli psikologi klinikal Suzanne Segerstrom, yang tidak terlibat dengan kajian itu.

Segerstrom, seorang profesor psikologi perkembangan, sosial dan kesihatan di Universiti Kentucky di Lexington, telah mengkaji hubungan antara pengawalan diri, tekanan dan fungsi imun.

“Dalam salah satu kajian kami yang lebih baru … orang yang lebih tua dengan lebih banyak sumber psikologi mempunyai sel T ‘lebih muda’, ” kata Segerstrom.

Tingkah laku kesihatan yang buruk

kajian Klopack, diterbitkan dalam Prosiding Akademi Sains Kebangsaanmenganalisis biomarker darah 5,744 orang dewasa berumur lebih 50 tahun yang dikumpulkan sebagai sebahagian daripada Kajian Kesihatan dan Persaraankajian nasional jangka panjang tentang tekanan ekonomi, kesihatan, perkahwinan dan keluarga pada warga Amerika yang lebih tua.

Orang dalam kajian itu ditanya soalan tentang tahap tekanan sosial mereka, yang termasuk “peristiwa kehidupan yang tertekan, tekanan kronik, diskriminasi setiap hari dan diskriminasi seumur hidup,” kata Klopack. Tindak balas mereka kemudiannya dibandingkan dengan tahap sel T yang terdapat dalam ujian darah mereka.

“Ini adalah kali pertama maklumat terperinci tentang sel imun telah dikumpulkan dalam tinjauan nasional yang besar, ” kata Klopack. “Kami mendapati orang dewasa yang lebih tua dengan perkadaran rendah sel naif dan perkadaran tinggi sel T yang lebih tua mempunyai sistem imun yang lebih tua.”

Sel-T diaktifkan oleh sel dendritik untuk memberi tindak balas imun.

Kajian itu mendapati hubungan antara peristiwa kehidupan yang tertekan dan sel T naif yang lebih sedikit kekal kukuh walaupun selepas mengawal pendidikan, merokok, minum, berat badan dan bangsa atau etnik, kata Klopack.

Walau bagaimanapun, apabila diet yang buruk dan kekurangan senaman diambil kira, beberapa hubungan antara tahap tekanan sosial dan sistem imun yang semakin tua hilang.

Penemuan itu menunjukkan bahawa umur sistem imun kita apabila kita tertekan adalah di bawah kawalan kita, kata Klopack.

Bagaimana tekanan menjejaskan otak

Apabila hormon tekanan membanjiri badan, litar saraf dalam otak berubah, menjejaskan keupayaan kita untuk berfikir dan membuat keputusan, kata pakar. Kebimbangan meningkat dan mood mungkin berubah. Semua perubahan neurologi ini memberi kesan kepada seluruh badan, termasuk sistem autonomi, metabolik dan imun kita.

“Tekanan yang paling biasa adalah yang beroperasi secara kronik, selalunya pada tahap yang rendah, dan yang menyebabkan kita berkelakuan dengan cara tertentu. Contohnya, “tekanan” boleh menyebabkan kita cemas dan atau tertekan, hilang tidur pada waktu malam , untuk makan makanan yang selesa dan mengambil lebih banyak kalori daripada keperluan badan kita, dan merokok atau minum alkohol secara berlebihan,” tulis ahli neuroendokrinologi terkenal Bruce McEwen dalam sebuah semakan 2017 kesan tekanan pada otak.
Burnout mungkin mengubah otak anda. Inilah perkara yang perlu dilakukan

McEwen, yang membuat penemuan penting pada 1968 bahawa hippocampus otak boleh diubah oleh hormon tekanan seperti kortisol, meninggal dunia pada 2020 selepas 54 tahun menyelidik neuroendokrinologi di The Rockefeller University di New York City.

“Menjadi ‘tekanan’ juga boleh menyebabkan kita mengabaikan berjumpa rakan, atau mengambil cuti dari kerja kita, atau mengurangkan penglibatan kita dalam aktiviti fizikal biasa kerana kita, sebagai contoh, duduk di depan komputer dan cuba keluar dari bawah. beban terlalu banyak untuk dilakukan,” tulis McEwen.

Apa nak buat

Terdapat cara untuk hentikan tekanan di landasannya. Pernafasan dalam meningkatkan sistem saraf parasimpatetik kita, bertentangan dengan jawapan “flight or fight”. Mengisi perut dengan udara hingga kiraan enam akan memastikan anda bernafas dalam-dalam. Menggerakkan badan anda seolah-olah dalam gerakan perlahan adalah satu lagi cara untuk mencetuskan refleks yang menenangkan itu, kata pakar.
Mengganggu pemikiran tertekan dan cemas anda dengan terapi tingkah laku kognitif atau CBT. Ia telah ditunjukkan dalam ujian klinikal rawak untuk meredakan kemurungan, kebimbangan, pemikiran obsesif, gangguan makan dan tidur, penyalahgunaan bahan, gangguan tekanan selepas trauma dan banyak lagi. Amalan ini cenderung memberi tumpuan lebih kepada masa kini berbanding masa lalu, dan biasanya merupakan rawatan jangka pendek, kata pakar.
Ingin lebih banyak petua? Daftar untuk siri surat berita CNN: Tekanan, Tetapi Lebih Baik.

We want to thank the author of this short article for this outstanding material

Tekanan sosial menua awal sistem imun anda, kajian mendapati


Visit our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/