Teknik Bijak Membawa kepada Kanak-kanak Memindahkan Buah Pinggang Tanpa Penindasan Imun

Pemindahan organ secara harfiah boleh menyelamatkan nyawa, tetapi ia juga disertakan dengan rentetan – selalunya termasuk rawatan ubat imunosupresi seumur hidup yang diperlukan untuk memastikan sistem imun terkawal, supaya tidak menolak organ yang dipindahkan sebagai penceroboh asing.

Kini saintis melaporkan tentang tiga pemindahan organ buah pinggang yang berjaya, dijalankan pada kanak-kanak di California, tanpa memerlukan penindasan imun. Pemindahan menggunakan kaedah baharu yang meminimumkan risiko buah pinggang baru ditolak.

Ini bermakna kebebasan daripada imunosupresan dan kesan sampingan yang berkaitan, yang tidak selalunya menyenangkan (dan termasuk peningkatan risiko kanser dan kencing manis). Ia juga mengurangkan kemungkinan pemindahan kedua diperlukan kerana penolakan yang pertama.

“Membebaskan pesakit dengan selamat daripada imunosupresi sepanjang hayat selepas pemindahan buah pinggang adalah mungkin,” kata Alice Bertainaseorang profesor bersekutu pediatrik di Universiti Stanford di California.

Teknik inovatif berfungsi dengan memindahkan sistem imun penderma dengan selamat ke dalam pesakit – melalui sel stem dari sumsum tulang – sebelum buah pinggang juga bergerak: pemindahan organ kebal/pepejal atau DISOT. Ini telah dicuba sebelum ini, tetapi dengan jumlah kejayaan yang terhad.

Di sini, proses tambahan telah ditambah. Para penyelidik melakukan sel T alfa-beta dan pengurangan sel CD19 B, yang bermaksud membuang jenis sel imun yang menyebabkan penyakit graft-versus-host atau GVHD – komplikasi yang berpotensi membawa maut yang berisiko berkembang apabila teknik serupa telah telah digunakan pada masa lalu.

Dengan pengurangan ancaman GVHD, proses itu lebih selamat. Penyingkiran sel T alfa-beta adalah agak ‘lembut’, menjadikannya sesuai untuk kanak-kanak yang terdedah dari segi perubatan, dan ia membolehkan pemindahan separuh padanan secara genetik (daripada ibu bapa). Sel-sel yang dikeluarkan pulih secara semula jadi dalam pesakit dalam 60-90 hari, membina semula sistem imun.

Tweak lain telah dibuat, termasuk pengurangan ketoksikan kemoterapi dan rawatan radiasi yang diperlukan sebelum pemindahan. Namun begitu, beberapa kerja penyediaan yang cukup meletihkan diperlukan untuk melumpuhkan sistem imun pesakit dan menyediakan badan untuk menerima organ baharu.

Tiga kanak-kanak yang diberi pemindahan buah pinggang dengan cara ini mempunyai penyakit genetik yang sangat jarang dipanggil Schimke immuno-osseous dysplasia (SIOD), yang menyekat keupayaan tubuh untuk melawan jangkitan dan boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang.

“Pengalaman luar biasa ini menggariskan potensi pemindahan sel stem hematopoietik gabungan atau berurutan dan pemindahan buah pinggang untuk membetulkan gangguan hematopoiesis dan kekurangan imun serta untuk mendorong toleransi allograf buah pinggang, ” tulis Thomas Spitzer dan David Sachs dari Massachusetts General Hospital dalam editorial yang disertakan.

“SIOD adalah gangguan yang jarang berlaku yang melibatkan kekurangan imun, yang sudah pasti menyumbang kepada pencapaian HSCT penderma yang berjaya.”

Walaupun SIOD dan semua komplikasinya kekal sebagai sesuatu yang perlu ditangani oleh kanak-kanak, mereka kini semua pemilik buah pinggang yang berfungsi sebagaimana mestinya. Pemindahan telah berjaya sekurang-kurangnya 22 dan 34 bulan, lapor penyelidik.

“Ini adalah pesakit yang unik di mana kami terpaksa melakukan pemindahan sel stem dan pemindahan buah pinggang,” kata Bertaina.

“Mereka melakukan segala-galanya: mereka pergi ke sekolah, mereka pergi bercuti, mereka melakukan sukan. Mereka menjalani kehidupan yang benar-benar normal.”

Langkah seterusnya adalah untuk mengembangkan bilangan pesakit dan bilangan keadaan yang boleh digunakan, kerana buat masa ini ia hanya ditunjukkan pada pesakit dengan SIOD, menjadikannya sangat sesuai dengan prosedur.

Kepentingan khusus kepada pasukan penyelidik adalah pesakit yang telah menjalani pemindahan buah pinggang yang ditolak oleh badan mereka. Itu berlaku sehingga separuh daripada semua kes pada kanak-kanak, yang membawa kepada sistem imun hipersensitif yang kemungkinan besar tidak akan menerima buah pinggang kedua melalui prosedur pemindahan biasa.

Kanak-kanak akan menjadi orang pertama yang mendapat manfaat, kemudian para penyelidik akan bekerja sehingga usia yang lebih tua. Akhirnya, teknik ini juga boleh disesuaikan untuk meliputi pemindahan organ selain buah pinggang, tetapi ia akan mengambil sedikit masa.

“Itu satu cabaran, tetapi ia tidak mustahil,” kata Bertaina.

Penyelidikan telah diterbitkan dalam Jurnal Perubatan New England.

We want to say thanks to the writer of this article for this awesome content

Teknik Bijak Membawa kepada Kanak-kanak Memindahkan Buah Pinggang Tanpa Penindasan Imun


Explore our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/