Telefon anda menyebabkan kedutan — dan ‘kesan buruk’ yang lebih teruk daripada cahaya biru

Menatap telefon anda menyebabkan anda lebih daripada ketegangan mata, ia memberi anda kedutan.

Pakar dermatologi telah lama memahami bahawa sinaran ultraungu (UV) daripada kerosakan matahari penampilan dan kesihatan keseluruhan kulit — tetapi kesan berbahaya daripada cahaya biru yang dipancarkan oleh LED skrin, seperti pada telefon pintar, televisyen komputer dan gajet lain, masih didedahkan.

Tetapi kajian baru mendapati bahawa sama ada di luar pada hari yang cerah atau di dalam di hadapan skrin, cahaya menua kita – dan kerosakannya jauh lebih teruk daripada yang difikirkan sebelum ini.

Penemuan terbaru yang dikeluarkan hari Rabu telah menunjukkan bahawa “pendedahan yang berlebihan kepada cahaya biru … mungkin mempunyai kesan buruk pada pelbagai sel dalam badan kita, daripada sel kulit dan lemak, kepada neuron deria,” kata saintis Universiti Negeri Oregon, Jadwiga Giebultowicz mengenai kajian itu. , diterbitkan dalam jurnal Frontiers in Aging.

“Kajian kami mencadangkan bahawa mengelakkan pendedahan cahaya biru yang berlebihan mungkin merupakan strategi anti-penuaan yang baik,” tambah Giebultowicz.

Malangnya, penyelidik menyatakan, “manusia dalam masyarakat maju terdedah kepada cahaya biru melalui pencahayaan LED” – daripada telefon, komputer, TV dan pencahayaan ambien – “sepanjang kebanyakan waktu mereka terjaga.”

Penuaan berlaku dalam pelbagai cara, tetapi pada peringkat selular, kita semakin tua apabila sel berhenti membaiki dan menghasilkan sel sihat baru. Dan sel-sel yang tidak berfungsi dengan baik berkemungkinan besar memusnahkan diri sendiri — yang mempunyai kesan bukan sahaja dari segi dari rupa, tetapi untuk seluruh badan. Itulah sebab mengapa orang tua mengambil masa yang lebih lama untuk sembuh, dan tulang dan organ mereka mula merosot.

“Kajian kami mencadangkan bahawa mengelakkan pendedahan cahaya biru yang berlebihan mungkin merupakan strategi anti-penuaan yang baik, ” kata saintis Universiti Negeri Oregon, Jadwiga Giebultowicz.
Imej Getty

Kajian baru mengenal pasti metabolit sebagai penunjuk “penting” fungsi sel. Dalam kenyataan mereka, Giebultowicz berkata kerja itu adalah “yang pertama” untuk menunjukkan bahawa bahan kimia “isyarat” ini, yang secara semula jadi berlaku semasa metabolisme sel, “diubah” dengan ketara oleh pendedahan cahaya biru. Lebih khusus lagi, mereka melihat bahawa tahap suksinat, atau asid suksinik, dalam lalat buah meningkat di bawah cahaya biru yang berlebihan, manakala glutamat menurun.

“Tahap suksinat yang tinggi selepas terdedah kepada cahaya biru boleh dibandingkan dengan gas yang berada di dalam pam, tetapi tidak masuk ke dalam kereta,” jelas Giebultowicz. “Satu lagi penemuan yang membimbangkan ialah molekul yang bertanggungjawab untuk komunikasi antara neuron, seperti glutamat, berada pada tahap yang lebih rendah selepas pendedahan cahaya biru.”

Penyelidik Negeri Oregon sebelum ini menunjukkan bahawa gen pelindung tekanan meningkat dalam lalat buah yang terdedah kepada cahaya, manakala mereka yang kekal dalam kegelapan hidup lebih lama. Ia juga sebelum ini diisytiharkan bahawa “terlalu banyak penggunaan skrin telah dikaitkan dengan obesiti dan masalah psikologi,” kenyataan akhbar menyatakan, keadaan yang boleh membawa kepada kematian awal.

Bagi kajian semasa, serangga membuat analog yang sesuai untuk manusia kerana kita berkongsi bahan kimia isyarat yang sama dalam sel, kata mereka.

“Manusia dalam masyarakat maju terdedah kepada cahaya biru melalui pencahayaan LED pada kebanyakan waktu terjaga mereka,” kata Giebultowicz. Walau bagaimanapun, lalat itu tertakluk kepada “cahaya biru yang agak kuat,” lebih sengit daripada yang biasa dialami manusia. “Penyelidikan masa depan yang melibatkan sel manusia diperlukan.”

We would like to give thanks to the writer of this short article for this incredible content

Telefon anda menyebabkan kedutan — dan ‘kesan buruk’ yang lebih teruk daripada cahaya biru


Discover our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/