Tempoh Tidur REM Dikaitkan dengan Suhu Badan – Berita Neurosains

Ringkasan: Kajian melaporkan haiwan berdarah panas dengan suhu badan yang lebih tinggi mempunyai jumlah tidur REM yang lebih rendah, manakala mereka yang mempunyai suhu badan yang lebih rendah mempunyai lebih banyak tidur REM. Penyelidik mengatakan tidur REM bertindak seperti “pemanas otak yang dikawal secara termostatik.”

Sumber: UCLA

Kumpulan haiwan berdarah panas dengan suhu badan yang lebih tinggi mempunyai jumlah tidur pergerakan mata cepat (REM) yang lebih rendah, manakala mereka yang mempunyai suhu badan yang lebih rendah mempunyai lebih banyak tidur REM, menurut penyelidikan baru dari profesor UCLA Jerome Siegel, yang berkata kajiannya mencadangkan bahawa tidur REM bertindak seperti “pemanas otak yang dikawal secara termostatik.”

Kajian di Neurologi Lancet mencadangkan hubungan yang tidak diperhatikan sebelum ini antara suhu badan dan tidur REM, tempoh tidur apabila otak sangat aktif, kata Siegel, yang mengarahkan Pusat Penyelidikan Tidur di Institut Jane dan Terry Semel untuk Neurosains dan Tingkah Laku Manusia di UCLA.

Burung mempunyai suhu badan tertinggi berbanding mana-mana kumpulan haiwan berdarah panas, atau homeotherm, pada 41 darjah manakala mendapat tidur REM paling sedikit pada 0.7 jam sehari. Itu diikuti oleh manusia dan mamalia plasenta lain (37 darjah, 2 jam tidur REM), marsupial (35 darjah, 4.4 jam tidur REM), dan monotremes (31 darjah, 7.5 jam tidur REM).

Suhu otak menurun dalam tidur bukan REM dan kemudian meningkat dalam tidur REM yang biasanya diikuti. Imej berada dalam domain awam

Suhu otak menurun dalam tidur bukan REM dan kemudian meningkat dalam tidur REM yang biasanya diikuti. Corak ini “membolehkan mamalia homeotherm menjimatkan tenaga dalam tidur bukan REM tanpa otak menjadi sangat sejuk sehingga tidak bertindak balas terhadap ancaman, ” kata Siegel.

Jumlah tidur REM manusia tidak tinggi atau rendah berbanding haiwan homeotherm yang lain, “melemahkan beberapa pandangan popular yang mencadangkan peranan tidur REM dalam pembelajaran atau peraturan emosi,” katanya.

Pembiayaan: Penyelidikan Siegel disokong oleh geran Institut Kesihatan Nasional (HLB148574 dan DA034748) dan Perkhidmatan Penyelidikan Perubatan Jabatan Hal Ehwal Veteran. Dia mengisytiharkan tiada kepentingan bersaing.

Mengenai berita penyelidikan tidur ini

Pengarang: Jason Millman
Sumber: UCLA
Hubungi: Jason Millman – UCLA
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Fungsi tidur: perspektif evolusi” oleh Jerome Siegel et al. Neurologi Lancet


Abstrak

Fungsi tidur: perspektif evolusi

Lihat juga

Ini menunjukkan garis besar kepala

Kajian epidemiologi prospektif dalam masyarakat industri menunjukkan bahawa 7 jam tidur setiap malam pada orang berumur 18 tahun atau lebih adalah optimum, dengan jumlah tidur yang lebih tinggi dan lebih rendah meramalkan jangka hayat yang lebih pendek. Manusia yang menjalani gaya hidup pemburu-pengumpul (cth, kumpulan puak) tidur selama 6-8 jam setiap malam, dengan tempoh tidur paling lama pada musim sejuk.

Kelaziman insomnia dalam populasi pemburu-pengumpul adalah rendah (sekitar 2%) berbanding dengan kelaziman insomnia dalam masyarakat industri (sekitar 10–30%). Kajian kekurangan tidur, yang dilakukan untuk mendapatkan pandangan tentang fungsi tidur, sering dikelirukan oleh kesan tekanan.

Pertimbangan tempoh tidur harian spontan merentas spesies mamalia, yang berkisar antara 2 jam hingga 20 jam, boleh memberikan pandangan penting tentang fungsi tidur tanpa tekanan kekurangan.

Tempoh tidur tidak berkaitan dengan saiz otak atau keupayaan kognitif. Sebaliknya, tempoh tidur merentas spesies dikaitkan dengan niche ekologi dan keperluan pemakanan mereka, menunjukkan peranan untuk keseimbangan bangun-tidur dalam pemerolehan makanan dan pemuliharaan tenaga. Suhu otak menurun daripada tahap terjaga semasa tidur pergerakan mata tidak pantas (bukan REM) dan meningkat semasa tidur REM.

Purata masa tidur REM harian bagi pesanan homeotherm berkorelasi negatif dengan purata suhu badan dan otak, dengan jumlah tidur REM terbesar dalam mamalia bertelur (monotreme), jumlah sederhana dalam mamalia berkantung (marsupial), jumlah yang lebih rendah dalam mamalia plasenta, dan jumlah terendah dalam burung.

Oleh itu, tidur REM mungkin mempunyai peranan penting dalam pengawalan suhu dan metabolisme otak semasa tidur dan dalam memudahkan kebangkitan berjaga-jaga.

We would like to thank the writer of this article for this awesome material

Tempoh Tidur REM Dikaitkan dengan Suhu Badan – Berita Neurosains


You can find our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/